Wednesday, July 09, 2008

Statler and Waldorf: A mérges dajkapók


Már beszéltünk Fincével elég sokat arról, hogy a folytonos javítgatások, urbánus legendák és egyéb tévhitek, babonák elleni harcz során/előtt/alatt sokszor érezzük úgy magunkat mint Statler és Waldorf a két muppetzseni aki mindig csak fikázott a felső páholyból. Így ujabb cimkével lettünk gazdagabbak. Istenigazából a pelenkacserével ekvivalens lenne a dolog, némi subbás beütéssel. Ezt a témát nem ajánlom senkinek, mert "nem szeretem az ilyesmit", hanem kiakadok tőle, mint a budilánc.
Csak nem olyan könnyű visszafixálni. Az ok amiért ezt most mégis bevállalom, az nem az, hogy spider1986 volt "szíves" felhívni a figyelmem erre (addig sem az ő hülyeségein idegelem magam...), hanem mert fotografikus memóriámnak köszönhetően, egy kis csengettyű megszólalolt piciny fejemben valahol hátul valamelyik poros lebenyben: én ezvel a csajjal emailt váltottam vala.
Az enyhe szemöldökrángatózást, heveny dadogást és fékezett szájhabzást kiváltó amúgy itt kizárolagos széllessávosoknak elérhető menyiségben - és tipikusan tini myspaces módon -giccsekkel mozgó gifekkel agyonnyomott, telelökött blog egy régi és hálistennek sokszor elfeledett témát az örökzöld mérges dajkapókét hozza fel.
Most ne időzzünk azon különösebben hogy a 4 képből 3 a Tegenaria/Malthonica témakörbe vinne minket, mert rögtön jönne az agrestis/domestica méreg nem méreg témakör.
Hanem rögtön sassantsuk meg a dátumot. Az ember ilyenkor már reflexből visszateker a mailjában és valami véletlen folytán megtalálja azt a japánnak álcázott női emailküldővel folytatott csevelyt ami azért mondjuk úgy újabb adalékot ad az emberi naivitás témakörhöz.
feladó: Togro Togro
címzett: tszuts@gmail.com
dátum: 2007. július 13. 23:47
tárgy: pók
Szia! Nem tudom, hogy jó helyen járok-e, de én olyan embereket keresek akiket érdekelne egy Mérges Dajkapók sok helyen olvastam, hogy a gyűjtőket szokta érdekelni ez az kedves nyólclábú:) pókot igen, viszont gyűjtőt nem nagyon találtam de rábukkantam a honlapodra, és gondoltam Te talán tudsz nekem segíteni, hogy kivel is kéne beszélnem pókügyben:) Válaszodat várom, és előre is megköszönöm, még akkor is ha netán nem tudsz segíteni:) Üdv: Timi
---------------------------------------------------------------
Mit sem sejtve, mint egy barom válaszoltam vissza, hisz oly ritka hogy valaki aki segítséget kér tőlem, normális hangnemben teszi azt... előfordul, de nem az a jellemző (igen, olyan stílusban válaszolok amilyennek a levelet ítélem). Konkrétan a normális hangú emailre normálisan válaszolok. Íme:
Hali! Milyen irányú érdeklődésre gondolsz? Vagyis konkrétan mit szeretnél? Végülis énis gyűjtő vagyok... tehát mondjuk egy gyűjtőt már találtál. Más kérdés hogy biztos-e hogy "Mérges dajkapók"-od van? Most a halvány dajkapók (Cheiracanthium mildei) nek van szezonja, a Cheiracanthium punctorum szezonja csak most kezdődik.
---------------------------------------------------------------
Szeretném felhívni a figyelmet az egészséges kétkedésre a határozást illetően amiben úgy tűnik igazam lett :S csak még a családot is elnézte a leányzó. Újabb dolog miért NE határozzon olyan pókot aki csak 2 félét ismer. Aztán kibújt a szög a bizonyos zsákból:
Bocsi, eddig nem volt net-em. Mire is gondolok? Olvastam egy cikket róla itt: http://www.hirado.hu/cikk.php?id=135873 amiben irják, hogy a gyűjtők fizetnek érte... Talán sikerül:-) Biztos, hogy mérges dajkapók, bárha nagyon könnyen összetéveszthető akkor... de a pókom sárgászöldes színű a fenekén, inkáb sárgás, a fejtor rész pedig vörösses, csinált magának egy tölcsér formájú hálót, abban lakik, és marha mérges, ha a kaja megbirizgállja a házát.Marha nagy a kihajtható csáprágója, elég félelmetes kis dög Tavaly elött is fogtam eggyet. Majd egy másik megcsípte a férjem hasát, és azóta tartok tölle... Megpróbálok azért képet csinállni, de nem merem kiengedni az üvegből... Üdv: Timi
---------------------------------------------------------------
Itt szeretném leszögezni, hogy az emberek póktól való félelmén nem kívánok sem gúnyolódni sem kacagni, de azon cseppet elsomolyodnék, hogy valaki pénzt kérne egy mérges dajkapókért :D Az, hogy a "nagyobb példányok sokat érnek", és, hogy én ebből a hitéből őt egy hónappal a poszt megírása ELŐTT kiábrándítottam vala, ez nem zavarta az hülyeség terjesztésében, és igazából ez generálta ezt a posztot.
Másrészről a mérges dajkapók csípése NEM halálos, csak kellemetlen, zsibbadó égető érzést okoz. Más kérdés, hogy az emberek 99%-a szokta az ISMERETLEN eredetű ekcémától kezdve az elvakart pattanásig az összes kellemetlen baját a pókcsípésre kenni. Persze csípés alapján vannak akik határozni is tudnak...
És aztán mint mindig lehet menni a hozzászólások rovatra ami majdnem olyan mókás olvasnivaló mint a "Szex és szexualitás" a gyakorikerdesek.hu-n, hiszen az emberi hülyeség határtalan:
"Mi nem találtuk meg a pókot, csak a csípését...Jobban mondva az előző példány megvan, kirakta, de a másodiknak megint csak a szája nyomát látom. Azt tudnám, hogy mit eszik rajtunk. Anyunak 5-6nyílt seb van a lábán, tegnap hőemelkedése volt. Nekem csak feldagadt tenyérnyi részeken és iszonyatosan viszket. Szerinted mekkora részét járja be a lakásnak, mert ha nem nagyot, akkor többis van, az meg nem jó.Még mindíg nem vagyok benne biztos, hogy Dajkapókról van szó, de nagyon hasonlított az előző megfogott példány Joera. Viszont annak piros volt a háta, mintha a vérem lenne benne, de a Joe családja nem az a vámpír fajta tudtommal. Kívánj szerencsét, hogy megtaláljam, mert Anyu már csúnyán néz ki és féltem nagyon! Joenak pedig jó egészséget kívánok!"
és a hülyeségen persze az sem segít, ha hivatalosra vesszük a figurát, mintha orvosok lennénk...
"Én egy ilyen pókcsípés áldozata vagyok. Míg a kilyukadt , necrotikus seb 7 hete gyógyul, a nyirokmirigyem megduzzadt, gennyel telt meg és azonnal megoperáltak. most ennek a második felvágott nyirokmirigysebnek na gyógyulására várok. Horror story az egész. kérem írjon nekem ,akinek ilyen tapasztalata volt!" - több, mint valószínű, hogy csak az első mondat nem igaz...
Tehát: NE HIGYÜNK EL MINDENT AMIT A NETEN OLVASUNK. LEGTÖBBSZÖR A LEGJOBB ESETBEN IS CSAK TIPPEL VALAKI. Ha az adott leányzó nem lett volna olyan atombiztos magában, hanem elküldte volna a pókjáról készült képet, ha fajra nem is de génuszra megmondtam volna a dolgot.
Magyarországon jelenlegi ismereteink szerint NEM él az emberre (14 év és 40-50 kg testtömeg feletti) veszélyes pók. Kellemetlen csípéséről: a mérges dajkapók, a nagyobb zugpókok, a nagyobb farkaspókok és a búvárpók hírhedt. Dokumentált csípés orvosi és zoológus felügyelettel eleddig nem történt meg. Ezidáig az EGYETLEN hiteles dajkapókcsípésről Kerekes János számolt be, akit egy kifejlett nőstény mart meg midőn petéit is és a nőstényt is rejtő visszahajlított fűszálból készített rejtekhelyét vigyázatlanul bontotta fel. Émelygést érzett 5-6 órán keresztül illetve a megmart oldalán az alkarja elzsibbadt. Nem kell túlmisztifikálni a dolgot, meglehetősen hülyének bátornak kell lenni egy pókmarás összeszedéséhez. Én nem egy nem kettő pókot fogtam már meg kézzel, és még a szongáriai cselőpókoknak is gondot okoz az emberi bőr átszúrása (vagy az enyém túl vastag).
Magyarországon jelen ismereteink szerint legalább egy tucat ízeltlábú okozhat kínos ismeretlen eredetű bőrelváltozásokat. Ilyenek többek között a bolha, kullancs, fej és lapostetű, ágyi poloska, kullancslegyek, szúnyogok, böglyök, cseszlék, hogy csak néhány alapesetet említsek. Ezek az állatok bizony ott vannak, kertipartin is össze lehet szedni ezt azt, cserkésztáborban is Balatonon is SZOT üdülőben. AKÁRHOL. Ne csináljon nekem senki úgy, mintha ránézésre tudná az ezek okozta bőrelváltozások közötti különbséget (és akkor még a különböző fém/étel/pollen allergia miatt kialakulú csalánkiütésekről NEM beszéltünk).
Őrizzük meg a hidegvérünket és a JÓZAN paraszti eszünket, ha van. Ha nincs kérjünk valakitől.

15 comments:

Karl Csaba said...

Szia! Megint egy olyan kérdésről írtál ami a "szívem csücske"! Anno rég írtam neked én is dajkapók ügyben, ha jól rémlik, az lepett meg velük kapcsolatba hogy adult hím élt egy hálóban egy sub nőstényel. Meg a Dnfs-re is dobtam pár fotótróluk. A marás kérdéshez nem igazán lehet hozzászólni,mivel szvsz mindent leírtál:-). Viszont egy kérdésem lenne: a dajkapók fajaink megkülönböztetéséről tudnál tudnál vmi használható linket tenni ? Esetleg egy bejegyzést ide? Nálunk elég sok
Cheiracanthium sp él és érdekelne pontosan melyik fajuk lehet. Rendkívül változatos a színezetűk,a sárga-vöröstől a szinte fehéren át a barnáig. Szóval a színezet gondolom ennél a genusnál abszolút nem mérvadó. Így a képes határozást el is felejtettem. Viszont akkor mire figyeljek náluk? Ja és ami még nagyon érdekelne hogy a hazai Cheiracanthium fajok elterjedési területe mennyire korlátozot? Segíthet a meghatározásban v legalább egy-egy faj kizárásában?
A bejegyzésre vissza térve,a csaj szerintem szimplán gizda akart/akar lenni azzal hogy ő milyen überkeménydehűbazmegveszélyes pókot tart,kár hogy nem lehett szűrni a netet. Mert ugye nagy az isten állatkertje,de hogy még a ketreceket is nyitva felejtsék...

Fince said...

LGM itt találhatod a határozót:

http://www.araneae.unibe.ch/Bestimmung/familienschluessel/clubionidae/cheiracanthium/Cheiracanthium_gesamt.htm

A Bejegyzéshez: őszinte részvétem.

Sokszor szélmalomharcolok én is az ilyen-olyan titokzatos pókcsípések ellen(hangya, szúnyog, vacsora!..stb).

Érdekes engem soha nem csípnek meg (szúnyog annál gyakrabban).

Schmidth Egon annak idején jól leírta ezt a Nemszeretem Állatok c. könyvében.

Egyébként jól belehúztál a blogba..csak pislogok. Én nem bírom ezt a tempót...nyár, szánsájn hálidéj..kivettem minimum 4 hét szabit:)

Karl Csaba said...

Köszi Fince! A "szélmalom"-ra jó példa a fentebbi bejegyzésed a Chromatopelma ügyben.

Anonymous said...

Sziasztok!

A magyarországi pókmarások egyetlen hiteles feldolgozása Dr. Cseplák György ny. bőrgyógyász-allergológus nevéhez fűződik. Az Állattani Szakosztály 892. előadóülésének (1999. április 7.) rövid összefoglalóit itt lehet megtalálni:
http://www.mbt-ak.mtesz.hu/Tartalom/1999/84_9-szakulesek.pdf

A mérges dajkapók és egyéb hazai pókfajok marása okozta tünetek tekintetében mindenképpen ez a munka a "kálhyha", kár lenne egyéb, meglehetősen inkorrekt források után kutatni...

(Megjegyzés: aki az eredeti munkát meg tudja szerezni, és sikerül itt közreadnia, az alapvető módon fog hozzájárulni a téma korrekt megítéléséhez, illetve a pókmarásokkal kapcsolatos "egészséges" szemléletformáláshoz).

A téma talán kibontásra kerülhetne a "méregzsákban" is...

Üdv. Gábor

Anonymous said...

A névetelen Kovács Gábor én vagyok...

Szűts Tamás said...

Halihó, mindenkinek köszi a HSZeket, Kaporéhoz annyit fűznék hozzá, hogy kétségtelenül igazad van, ugyanakkor kiváncsi vagyok, hogy ki határozta meg a Cseplák György által kezelt csípések okozóit. Nem kívánom az ő orvosi tudását kétségbe vonni, de zoológusi szakismeretéről nem adott számot. v.ö. a Ravenék féle pókmarásos cikk fordítása. Figyelemre méltó az előadáshoz hozzászóló - amúgy pókász - Tóth Ferenc megjegyzése a Ch. mildeiről.

Szűts Tamás said...

akkor Kapor = Kovács Gábor (mindketten csak így irjátok alá :D)
Ajánlom az identitás választásánál az "OPEN ID"-t.

Anonymous said...

üdv!
Szoval,tudom hogy siler egyenesen imád a hülyeségeimért, és kb tudtam hogy ettöl a blogtol ki fogja tépni a haját :D
de nem ez volt a cél,reméltem,hogy annyira felbosszantja,hogy beteszi a saját blogjába,mert még engem is(igen durván newbie létemre) fel.... a dolog,és nem is érdekelt volna,de láttam,hogy még idén is kerültek oda bejegyzések,na most 1-2 ember véleménye legyen ami akar,de az interneten terjedö hirek ,pletykák hihetetlen gyorsan tudnak osztodással szaporodni és terjedni...
még a google-ben is elökelö helyen van az apropók(megjegyzem nem érdemtelenül) igy remélem többen olvassák mint azt a szenny blogot.
egyébként alátámasztva, még sose találkoztam olyan jellegü börsérüléssel amit pók okozott volna,pedig kb 10 éves korom óta gyüjtök pókokat és mindig kézzel fogtam öket, összesen 2nek sikerült átharapni a böröm,egy (valszeg pokoli,d ne menjünk bele :) cselöpóknak és egy igen szép nagyra megnött koronás keresztesnek, amit a markomban tartottam, kb 14 éves lehettem ^^
egyiktöl sem lett semmi bajom egyébként,és sosem rettentett vissza a pókoktol ^^

u.i:
mindig utálom mikor megkérdezek egy ismeröst,mit gondol a pókokrol?
válasz: fuuuuuuuj, fóbiám van, irtom öket ahol látom stb.
és ha megkérdezem miért,bántott már egy is?
-hát nem,de olyan ronda...

elszomorito,hogy az ember ennyire távol kerüljön a természettöl, de végülis a fajunkra jellemzö,hogy ami nekünk nem tetszik azt irtjuk.
ezért tartunk ott ahol,meg az ilyen okosok miatt mint ez a csaj ;)

Szűts Tamás said...

Welkám in the blog. Azért pár dolgot tegyünk rendbe:
- az inkriminált blog, azontúl, hogy a személyes izlésemet sérti, még nem szennyblog, és a pók téma marginálisan, mintegy - az interneten nehezen kivitelezhető - izomvillantásként fogható fel.
- továbbmegyek a csajszinak vagy valamelyik eszesebb női rokonának volt annyi esze, hogy megkeresett egy általa szakembernek vélt embert
- más kérdés, hogy a pókoktól való ösztönös, de mindenesetre ÉRZELMI eredetű félelmet nem szabad az elme bármilyen szintű pallérozottságának mutatójaként felfogni (én például irtózom a patkányoktól, ami 3-4 perc patkányfogdosás után elmúlik, de addig maga a pokol).
az ilyen jellegű félelmeket ismeretterjesztéssel lehet annyira csökkenteni, hogy az embert egy idő után már a kiváncsiság hajtja előre ahellyett, hogy a félelme tartaná vissza.
Másrészről az interneten terjedő pletykák legveszélyesebb (mivel a legtermékenyebb) formája a félig-jól-értesültek-de-nagyon-lelkesek hard-core csapata mint pl. az indexen működö fórumka ahol az Atypus piceus-t egy poros fotóról levágják :D (ugyanakkor a horgaskeresztest, vagy a Pachygnatha-t senki sme ismeri fel... kicsit olyan ez amikor valaki tud gyököt vonni, de összeadni nem :D). Ráadásul ugye, pókokkal való foglalkozás és ismeretterjesztés, nem a "diplomások" "zoknispapucsosok" vagy a "felkent, érett korú, száritott kecskehereszippantásra jogosult személy"-ek kiváltsága. Hanem BÁRKIÉ. Ugyértem bárkié aki RENDELKEZIK vele.
Viszont amit MINDENKI kever, hogy először ismerjük ismerjük meg a tényeket és utána csak azokat terjesszük, azon túl ne menjünk a fantázia ingoványos mocsarába.
UFF: lehet hozzászólni, vitatkozni nem egyetérteni :D

Anonymous said...

én ezzel eddig is teljesen egyetértettem,pont ezért küldtem el,hogy itt véleményt irva rola lehessen ismeretterjeszteni,bár sajnos a nay átlaghoz akihez kéne sosem jut el,mert nem érdekli öket.
csak példa(de szerintem jol példázza a nagy átlagot) barátnöm huga, aki ha meglát egy akármilyen pókot sikitva elrohan. merthogy neki pókfobiája van. namost szerintem a fóbia kiválásához kell valamelyin élmény,de manapság szinte mindenkinek pókfibiája van,még annak is aki max a sarokban látott egy kaszáspókot...
ahogy Fince is mondta,szélmalomharc ez llen szinte minden, pedig a pókok hasznos állatok(jomagam "bioszunyogháloként" használok pár nagy faggyupókot a szobámban[bár lehet faj határozás nem pontos,de a génusz 100% stimmel ^^]), mégs sokan irtják,pusztitják öket,amiben persze nagy szerepe van a médiának,a hülye amerikai filmektöl kezdve a halálosan veszélyes mérges dajkapókokig.
bár nem vág szorosan ide, de ha már mérges pókok, szivesen olvasnék itt összefoglalot a Loxosceles reclusa-éhoz hasonló hatásu pókmérgekröl,ill hogy miért van szükségük ilyen durva méregre,a külföldi oldalakon vanak infok,de igazábol azokban nem bizok annyira mint az itt leirtakban (tudom nyaliszag de nem azért :D)

u.i:
ha már emlitettem a nagy faggyupokot,kiváncsi lennék tudtok e arrol valami,hogy hogyan keresnek,mi alapján találnak párt.
ugyanis az a meglepö dolog történt velem,hogy amint irtam,telepitettem egy nöstényt(amit a pince bejáronál fogtam,panel ház lévén igen messze van a lakástol,és még az átellenes oldalon is a szobám ablakához képest,ennél a bejáronál tudok a legközelebb lévö faggyupokokrol!), ami szépen megszötte háloját a sarokba,kajált, és egyik reggel nicsak mit pillantottam meg: 2 him is udvarol, a hálo 2 átellenes oldalán 2 kicsi him ott logott(a megvastagodott tapogatorol és a testarányokrol könnyen felismertem,tévedés kizárva :), kiváncsi lennék,hogy a francba találtak oda? hogy találják meg a nöstit ilyen effektive eldugott helyen? a lakásban illetve az ablakom közelében biztos nem volt egyetlen példány sem. egyébként már a kokon is ott log,lasan ideje kiköltöztetnem az anyukájával együtt ^^

bocs az off hozzászolásokért

üdv.
Gyuri

Zoltán said...

Szerintem már a képekről látszik, hogy a bal alsó képen látható pók még véletlenül sem egyezik a többivel (de persze képről nem szabad határozni :P). Viszont a tisztelt hölgy egy üvegben tartotta fogva az állatot, gondolom alaposan meg tudta vizsgálni. Azt gondolom, hogy egy KICSIT is utánaolvasott volna a dolognak, akkor hamar rájött volna, hogy nem egy mérgesvérmesharagos dajkapókot talált.

Szűts Tamás said...

hali, ez nem fórum vagyis itt nincs OFF... a tiszta infó kinntvan ide szinte (durva és inkorrekt dolgokat kivéve) bármit lehet irni.
A további "szivesen olvasnék" jellegű hozzászólások elkerülése érdekében elmondom, hogy hogyan működik a dolog. Ékes példákat lehet látni Kovács Gábor és Hőbe Gábor fordításaiban/írásaiban. Ha érdekel egy téma, akkor szívesen adok szakirodalmat (amihez amugy nem jutnál hozzá) amit lefordíthatsz én leellenőrzöm megtömöm képekkel kijavítom, ha kell és kiteszem a neved alatt. Ennél jobb tanulási módszerrel még nem állt elő senki, aki képes 3 tagolt mondat elmondására. Magamtól csak olyan témákról írok amik érdekelnek. Merthogy nem érek rá sokmindenre. A Loxoceles téma pedig olyan hidegen hagy, hogy ha csak 3 cmvel lennék nagyobb elsüllyeszthetném a Titanic-ot. Portugáliában annyi Loxoceles-t gyűjtöttem, hogy a végén már el sem tettem őket. Uncsi pókok. Csúnyák is. Nekem a méregtéma is uncsi (bocs, de télleg), mert olyan élettani dolgokat kellene hozzá tudnom, hogy érthessem az egészet, mint a kálium és nátriumcsatornák amiknél unalmasabb dolgot nemigen tudok elképzelni... és különben is tiszta kémia.
Ha áldásos tevékenységként egy Loxoceles cikk bevezetőjét lefordítanád, akkor van neked 2-3-4 Loxoceleses cikkem. Hajrá. Csak akkor küldöm el ha valóban lefordítod, mert ha nem vagy rá képes akkor minek? A képeket nézegetni?
A filozófia emmögött az, ha nem tudod megfogalmazni úgy, hogy más is értse, akkor te sem érted. Akkor pedig minek törjem magam :D
Emailen keress meg ha érdekel a dolog. Egyébként Kapor is rajta lenne elvileg a témán, de cikk van bőven, nyugi.

Szűts Tamás said...

Spider1986: minden pók biztosítófonalat húz maga után. Ha ezt valaki követi akkor megtalálhatja a pókot (vagy az ahonnan jött)

Anonymous said...

érdekel a Loxoceles téma, és képes vagyok forditani,de ezt majd emailben :)

a biztositofonalrol:
történetesen befogtam egy pókot gufásdobozba(kiszedve a hálojábol) elengedtem a szobámban,felmászott a sarokba,megszötte a háloját, és rá kb 1,5 hétre 2 db him-et találtam a hálojában,hiába pobáltam utánanázni(vagy csak balfasz vagyok) nem találtam rá infot, hogy hogy a turosban találtak oda,nyilván a nyitot ablakon jöttek be,de mi a fene sugta nekik,hogy ott egy adult nösti a szobám sarkában?
tehát azt ha vissza is tudnám követni,honnan jöttek a himek-bár a lakásban elég nehéz lenne-még mindig nem tudom honann tudják hogy oda kell jönni.
bocs ha értetlen vagyok :S

Anonymous said...

Szia spider1986,

A (pók)párok egymásra találásában a szexferomonoknak bizony "nem elhanyagolható" szerep jut. A feromonok nem csak a pókfonalakkal együtt szolgálnak "kivilágított leszállópályaként", hanem a levegőben (is) terjednek, ezért találhatunk - viszonylag rövid idő elteltével - zárt (lakó)térben élő nőstények mellett is hímeket. A Steatoda grossa ivarérett, kóborló hímjeivel éjjelente gyakran lehet találkozni. Az én szobámban is gyakori látogatók, mivel a nagy faggyú nálam is egyfajta "biofilter".

Üdv. KOVÁCS :) Gábor