Tuesday, July 08, 2008

Dí kríge der giftesz. Tejl fünf. Dasz curükkérsz desz Fonetise nutriász, dí foneutriász. Keine foneutria nász.

Az alant található írás Kapor szerzeménye, csak 1-2 helyen javítottam bele. (pl. a Phoneutria sp. "Paraguay" az nem taxon). Ezen javítások a mű élvezetét nem befolyásolják (reményeim szerint) pusztán a helyes szóhasználatot eröltetem ráadásul olyan kevés helyen ahol csak lehet megőrizve a dolgozat stílusát. :D Szeretném hangsúlyozni, hogy ez már az a fajta "hobbitaxonómia" ami említésre, bátorításra, támogatásra, de legfőképpen követésre alkalmas és érdemes. Nem kívánok kontrasztot mellé állítani, pedig nem lenne nehéz.

Egy hiányosságáról sajnos nem feledkezhetem meg, viszont ez olyan típushiba amibe mindenki mindig beleesik. Ez a túlfókuszálás hibája. Annyira benne van az ember a dologban hogy alapvető információkat nem oszt meg a többiekkel amik a megértést teszik lehetetlenné. Ez konkrétan itt az hogy oké hogy a 6 név az 4 faj de akkor melyik az a két "név" ami melyik extra, és helyettük mi lenne a helyes név. Lehet hogy ki lehetne szűrni a képek sorrendjéből, de az eredmény pláne ha saját minimum 3szor kell leírni egy dolgozatban (sulykolni kell). Nyugi ez egy olyan hiba mibe MINDIG és MINDENKI beleesik. Erre valók a némi hozzáértéssel de a témával nem megszennyezett barátok/barátnők/anyuk/apuk akik elolvassák és utána ezeket a triviákat megkérdezik. Nemmellesleg 1-2 hónap (heti 30-40 óra) ráfordítással ezzel azzal kiegészítve TDK dolgozatnak alkalmas mű...


PHONETIKUS NUTRIA II. AVAGY PHONUTRIA-FAJOK A KERESKEDELEMBEN
Írta: Hőbe Gábor

BEVEZETÉS
Az utóbbi időkben egyre nagyobb érdeklődés övezi terrarista berkekben a fésűspókok (Ctenidae) családjának fajait. Ennek köszönhetően megindult egy nagy kereskedelmi hullám, így egyre több és több Phoneutria fajt láthatunk a kereskedők kínálataiban.
Ez idáig 6 „faj” került forgalomba, melyek a következők: Phoneutria fera, P. nigriventer, P. sp „Paraguay”, P. keyserlingi, P. boliviensis, P. reidyi.
Az általam tartott egyedek alapján kétségek merültek fel bennem, hogy az előbb említett 6 név valóban 6 fajt takar-e.

„ANYAG ÉS MŰVELET”
Kétségeim hatására vizsgálat alá vetettem saját Phoneutria egyedeimet a Rosana Martins & Rogerio Bertani 2007-es munkája (The non-Amazonian species of the Brazilian wandering spiders of the genus Phoneutria Perty, 1833 (Araneae: Ctenidae), with the description of a new species; Zootaxa 1526: 1–36 (2007) ) alapján.

Szemlélődésem tárgyát az alábbi neveken futó egyedek képezték, az alábbi eloszlásban:

0.1.0. Phoneutria fera – adult
0.2.0. Phoneutria nigriventer – semiadult
0.1.0. Phoneutria nigriventer - adult
0.1.0. Phoneutria sp. „Paraguay”- adult
0.1.0. Phoneutria sp. „Paraguay” – semiadult
0.2.0. Phoneutria keyserlingi – semiadult
0.0.3. Phoneutria keyserlingi – juvenilis
0.1.0. Phoneutria boliviensis – adult

„Kutatásaim” során legfőképp a ventrális mintázatokra hagyatkoztam, mivel úgytűnik ezek a karakterek is elégségesek a fajok határozásához. Sajnos az ivarszervek vizsgálatára nem volt lehetőségem.


„TAXONÓMIA”
A fent nevezett műben közölt határozókulcs szerint:
- 1. Phoneutria fera nőstény: „opisthosoma ventrally light brown with four series of dark brown dots and two lateral bands of the same colour”

Fotó 1. Nőstényem ventrális fotója. Jól láthatók a sötét foltok 4 sora, valamint a két oldalsó lefutású foltsor, mely jellegzetes nyíl alakot kölcsönöz a ventrális mintának.

Fotó 2. Tapogató lábak és csáprágók.


Fotó 3. Nőstényem habitus fotója.

Fotó 4. Nőstényem habitus fotója.

- 2. Phoneutria nigriventer nőstény: „opisthosoma ventrally dark brown to uniformly black”, juvenilis, semi-, és subadult egyedek potrohának ventrális oldala még vörös, nyél felől fekete folttal.

Adult P. sp. „Paraguay” néven árusított nőstényem ventrális fotója: (technikai okok miatt sajnos róla nem tudtam fotót mellékelni, de az utótest ventrális oldala egységes fekete színű).
Fotó 5. Semiadult P. sp. „Paraguay” néven árusított nőstényem ventrális fotója.

Fotó 6. Tapogatólábak és csáprágók.

Fotó 7. Semiadult P. keyserlingi néven árusított nőstényem ventrális fotója.

Fotó 8. Semiadult P. keyserlingi néven árusított nőstényem ventrális fotója.

Fotó 9. Juvenilis P. keyserlingi néven árusított pókom ventrális fotója.

Fotó 10. emiadult P. nigriventer néven árusított pókom ventrális fotója.

Fotó 11. emiadult P. nigriventer néven árusított pókom ventrális fotója.
Adult P. nigriventer néven árusított állatom ventrális fotója (ennél az egyednél még némiképp észrevehető a fiatalabb állatokra jellemző vörös szín is – sajnos a ventrális oldalról fotót nem tudok mellékelni technikai okok miatt, aki nem hiszi, jöjjön át, szívesen megmutatom az alkoholos egyedet :D)
Fotó 12. Adult P. nigriventer néven árusított állatom: tapogatólábak és csáprágók.

Fotó 13. Adult P. nigriventer néven árusított állatom kokonnal.
- 3. Phoneutria keyserlingi nőstény: „opisthosoma ventrally brownish to orange”(ezidáig nincs kereskedelmi forgalomban)
- 4. Phoneutria boliviensis nőstény: „opisthosoma ventrally golden-yellow with two series of brown dots and two white dots”
Fotó 14. Adult nőstényem ventrális fotója: Szépen kivehető a sötét pontok sorozatai, valamint a két fehér folt.

Fotó 15. Nőstényem fotója: Tapogatólábak és csáprágók.

Fotó 16. Nőstényem habitus fotója.

„DISCUSSION”
Tehát összegzésképpen elmondhatjuk, hogy a keresekedelemben forgalmazott 6 "faj" valójában 3 vagy 4 fajt ( P. nigriventer, P. fera, P. boliviensis, P reidyi (??)) foglal magába. (A P. reidyi egyedek még nevelés alatt álnak, sajnos velük kapcsolatban nem tudtam érdemben vizsgálódni.)

KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS
Eme írásom nem jőhetett volna létre Szűts Tamás segítsége nélkül, aki eljuttatta számomra a The non-Amazonian species of the Brazilian wandering spiders of the genus Phoneutria Perty, 1833 (Araneae: Ctenidae), with the description of a new species című munkát, továbbá köszönetemet fejezem ki Nagy Gábornak a fotók utómunkálataiban nyújtott segítségéért.

1 comment:

Fince said...

Nagyon jó kis gyakorlati munka! Ritka itthon az ilyen. Részemről köszi érte!