Friday, July 11, 2008

Péntek, böjt vagy ijesmi

Ma péntek van, és Kulczynskiről kellett volna egy posztot kirakni, de ez holnapra marad (esik az eső utána pedig süt a nap, tehát nyűgös vagyok, mert a kávézót felújítják én pedig bár tudok kávét főzni ami a meleg, cukros és erős opciókból csak kettőt tartalmazó feketelevest tudok összehozni, a jó kávéhoz pedig három azaz három kell).
In progress jelentések: ez a 104dik bejegyzés, Spider 1986 a hétvégén átnézi a Loxoceles fordítását, én rendbeteszem a vidrapókfotóimat és úgy tűnik Raptor is beszáll egy érdekes dologgal nemsokára. Szal van téma bőven (aminek nagyon örülök... szívesen teszem ki ide mások munkáját is - egy kis pofozás és szakmai kontroll után - hiszen sokminden van az emberekben, csak meg kell tanulni ugy kipréselni hogy a gatya ne legyen vonalkódos :D).
Ma kicsit elszaladt velem az idő a ló és kis feszültségoldás-féleképpen egy laza vegyesfelvágottat, gyenge koktélt vagyis változatos dolgokat teszek ide, mivelhogy "varietas delectat" (nehogymá csak Fince irjon latinú').
Mindenki szépen kiballaghat a konyhába egy söré' egy cigijé' vagy amit szívesen iszik eszik és el lehet kezdeni olvasni a bejegyzést.
#1 Rövidfilm
Hozzá kell tennem, hogy perpill sok Dawkins-t olvasok, és ez radikalizált egy cseppet :D Egy filozófiai megnyilvánulásoktól mentes tömör, velős ugyanahogyvan átvehető jelmondatot szeretnék itt bemutatni a New Scientist volt szerkesztőjétől Richard Dawkins fogalmazásába (aki a kicsit darabos a stílusa "megdorgálásra" adta ezt a frappáns választ).
#2 Rövidhír
Megérkeztek az Archemorus és Neoarchemorus típusok, és valószínű, hogy a hétvégén sort kerítek a pókfonalak és azok elkészítéséhez szükséges morfológiai jellemzőkről szóló kicsit komolyabb de rövid posztra. A kerekháló törzsfejlődéséről szóló nagy nemzetközi téma is fejlődikalakul. Erről majd később újfenntcsak.
#3 Rövidhír rövidfilmmel
Mind Magyarországon, mind európaszerte, így Dániában is felbukkant az amerikai harlekinkatica mely úgy tűnik joggal kelt nagy riadalmat szerte az európai gazdák szívében. Az esetről készült, Merk Ottó, volt kollegám által írt HARLEKINKATICA (HARMONIA AXYRIDIS PALLAS) MAGYARORSZÁGON (COLEOPTERA: COCCINELLIDAE) cikket a címre kattintva olvashatjátok.
Nem fogok beszámolni mindenegyes új faunaelemről, de ezt a fajt szépen körbelőttem tegnap:
Mivel JAN kolléga aki aktívan segít mindenben TV-sztár lett érdemes megnézni őt is, hogyan produkálja magát a TV-seknek bemutatva hogyan is kell gyűjteni.
#4 Rémhír
Talán nem mindenki hallott a Miamiban garázdálkodó "öböl-mészárosról", de úgy tűnik Angliában is felütötte a fejét egy hasonló elvetemült ficere. Én egy ideig csak meredten bámultam a képernyőt... nézzétek végig a filmet. :D
#5 RövID
Az indexen felbukkant az egyik kedvenc - amúgy egyfajta kedvecként is tartható - ugrópókfajom, a mohos ugrópók (Marpissa muscosa), aki időt/kedvet érez az nyugodtan megoszthatja velük az infót (lejjebb a farkaspók, pedig egy Földipók, Trochosa sp. látható). A másik indexfórumon, mert ugye nekünk magyaréknak sosem elég egy dolog, mindenből kell kettő, egy szép Nuctenea hím (valamelyik a pár fajből ami lehet) vár rövID-re (a szóvicet tessék má' érteni), lejjebb pedig jessz a szongibongi :D Méglejjeb viszont, a párbeszéd NEM szongáriai cselőpókról, hanem pokoliról szól. Shortcut alapon a kép, lehet alulról sasolni a térdeket.
Gyanítom Leptopelis valamily terrarista körökben mozog (különben miért lenne békanickje) ha neadjúristen elolvasná és használná a FARKASPÓKOS infóösszelopástgyűjtést megtisztelne, köszönöm)
Ekletikában asszem ottvan ez a HSZ :DD.
Szólj hozzá/írj/lépj kapcsolatba csak néma ne maradj...

2 comments:

Fince said...

LGM az index fórumon a képen látható pókfaj nem Háromszöges faggyúpók (Steatoda triangulosa)

http://i167.photobucket.com/albums/u136/finceb/striangulosab2iw.jpg

hanem egy Barlangi keresztespók(Meta menardi)

http://i167.photobucket.com/albums/u136/finceb/pokic-3.jpg

Karl Csaba said...

Szia! Köszi Fince,ezért nem is járok már egy ideje oda az a pici felbontás amit a fórum ott enged mobilon már csak egy paca így volt ott már annyi benézésem hogy a már igen cikkí. Lentebb írták hogy Steatoda,innen a genusra már nem is figyeltem (bár most hogy újra nézem a csúcsos utótest azért feltűnhetett volna),a faj meg a minta alapján egyértelműnek tűnt.