Tuesday, July 22, 2008

2 minutes to midnight

Akik nyomon követik a blogbejegyzéseket, azok láthatták, hogy a korábbi madárpókos témában íródottak zöme pillanatnyilag nem elérhető ( természetesen nemsokára a korábban írt bejegyzések is teljes terjedelmükben megtalálhatóak lesznek) . Ennek az oka az, hogy elhatároztam, kicsit változatni fogok a jövőt illetően a madárpókos hobbival kapcsolatos ténykedésemen. Legalábbis ami az internetes részét érinti.

Fordítok egy kicsit a dolgon. A korábbiakkal ellentétben, ezen túl zömében nem én fogom keresni a madárpókok hazai rajongóit (fórumokon vagy egyéb csatornákon keresztül), hanem ők kereshetik azokat a dolgokat, amin éppen ténykedek… persze ha valakit érdekel egyáltalán.

Így az érdeklődő hobbisták előtt nem zárom el a dolgaimat, akit meg nem érdekelnek, azt meg nem terhelem feleslegesen. Ez így ebben a formában leheletgyenge filterként is funkcionál. További szűrőként terveim szerint egy minimális akadályt is gördítek az érdeklődők felé, mely könnyűszerrel leküzdhető, de arra jó, hogy jelképezze azt, hogy az információ megszerzése nem jog, hanem lehetőség, ill. melyek megszerzésének érdekében tenni is kell valamit.

Azt is látom, hogy az utóbbi időben kicsit túlsúlyba kerültek a madárpókok rendszertanát érintő témakörök. Ezek a hobbisták egy részének nem érdekfeszítő, ill. nem életbevágó információk. Természetesen a jövőt tekintve nem lesz ennyire nehezen emészthető a line-up, mert szándékomban áll kitérni sok egyéb más témára is.

Körülbelül ezek a témák vannak tervbe véve a következő hónapokat illetően madárpókügyileg:

-Tapasztalataim a diszkinetikus szindrómával kapcsolatban. Ismertetem a nálam felfedezett problémaokozó körülményt, amelynek kiiktatásával 0-ra redukáltam az eset számot.

-Így etetek én. Bevált etetési szisztémám ismertetése két fejezetben.

-Regenerálódás. Korábban siler oldalán megtalálható volt, most újra leporolom.

-Kedvenc témám:) a fejlődési stádiumok. Két terminológia ismertetése. Azért, hogy ne nimfázzatok összevissza:)

-Fánlakó madárpókok elhelyezése bébikorban.

- Sokan érdeklődtek a Csirkepókról. Megnézzük ki is ő és, hogy hol lakik.

-Ivarmeghatározás. Régóta dolgozom egy olyan ivarmeghatározásról szóló íráson, mely teljes képet ad a madárpókok eddig ismert ivari elkülönítésének mikéntjeiről.

-Lehet, hogy felborítjuk kicsit a Grammostola témát is, hogy ezekután mégnagyobb legyen a káosz a fejekben a börzén árult pókokkal kapcsolatban.

-Ha úgy jönnek össze a dolgok (anyagilag:) ), építünk (profi üveges segítségével) és berendezünk terráriumokat eltérő életmódú madárpókok igényei szerint, majd elmegyünk egy profi asztaloshoz és építünk egy profi bútorzatot, melyel berendezünk egy madárpókos szobát.

-Siler egy magyar nyelvű részletes anatómiai ismertetőn is dolgozik. Folyamatosan készül egy magyar-angol angol magyar szótár melyet valamelyik szótárprogrammal kompatibilissé szeretnénk tenni (siler kiegészítése).

+ még ami időközben jön (egyéb hírek, fotók..stb.). Lehetőségeimtől függően kívánságokat is megpróbálok teljesíteni (ha lesznek).

6 comments:

Karl Csaba said...

Szia!

Szinte minden felsorolt téma nagyon érdekesnek igérkezik számomra!
Az elözetes tartalombol itélve,én tuti itt fogok lenni.

Egy kérdésem lenne, az Avicularia genusrol nem tervezel irni?
Ott nem kicsi a zavar,nem egy fajnál feltünt már pl hogy két különbözö fajt (egymástol teljesen eltérő külsövel) árusitanak egy néven és sajnos ez egész Europára igaz!

Koka said...

Nos ez nekem is igen elnyerte a tetszésemet.Sőt annyira hogy rá is vetettem magam a "csirkeevő pók" minden létező információjára amit a neten leltem.Nem mondhatni hogy sok tudományos dolgot találtam,de már elkezdtem forditgatni magamnak. A Grammostolák rendben rakása is igen érdekel,de azt még nem merem bevállni. Kivételesen megvárom a sültgalambot azzal kapcsolatban.
Ja és mást is elkezdtem fordigatni,szóval ha valamelyik már teljes lesz küldöm. Koka

Szűts Tamás said...

Hali Kóka,
én bátorítanálak összehasonlító, ámde szakmai munka alapjaira építkező "projekt"-re. Legkiválóbb példának KAPOR Phoneutriás munkáját hoznám fel példának.
#1 Nélkülem is remek kis anyagot hozott össze
#2 Szakmai cikkel (ilyeneket a WSCből lehet mazsolázni) indít, ahhoz igazítja azt ami neki van
#3 nem hoz elhamarkodott következtetéseket
#4 ez újabb cikkek olvasását és értelmezését teszi lehetővé
#5 és végül de nem utolsósorban világmegváltó szándék nélkül, a problémára koncentráltan egy szerény hangvételt ütött meg, ami egyedi olvasmányos stílussá tud nemesülni
(wow mily lírai lettem)

Ettől persze csirkepókozhatol is ha gondolod, sőt a csupakabrás fotóim is rendelkezésre bocsájtom ;)

Koka said...

Szia Tamás!

Nos ezt a Csirkepók forditásos dolgot mint írtam legfőképp magam részére csinálom,és csak akkor kerül a kezetek közé ha elég értelmes munkát tok összehozni.
Sőt addig semmilyen munkát/forditást nem adok ki a kezemből,még ugy nem gondolom hogy megüti az oldal színvonalát. Az pedig igen magas,szóval rágyúrok még a dologra ;)

LEV said...

Nagyon frankó lesz a következő pár hónap...márami a posztokat illeti:)
Nincs is jobb este mint leülni böngészgetni az oldalatokat...
köszönöm

Fince said...

Az Avicularia génuszban akkora a kavirc, hogy azt nem bogozza már ki senki. Ráadásul ez hobbi részről még meg lett fejelve annyi hibriddel, ahányat csak létre lehetett hozni. Valahol van egy kezdetleges irományom ebben a témában, majd átfutom, aztán ha érdemes szakítok rá némi időt.

Kokát üdvözlöm itt! Oksa, nézz körül csirkepók ügyben, aztán majd összeveted a végén az írásommal...lehet nálad még jelentkezik némi plusz infó, ami azóta napvilágra került.

Lality, szívesen!