Sunday, April 12, 2009

Fánni szerszámok vol2. A KISZEL-ECSET

Már volt egy fura szerszámostéma, nem is egy. A folytatást próbálom elővezetni… ezzel egy régi adósságomat törlesztem Deimos felé.

Egy magára valamit is adó arachnológus rendelkezik egy minden feladatra alkalmas eszköztárral, mely sok érdekes elemet tartalmaz. A lényeg hogy minden helyzetre fel legyünk készülve (én perpillanat akár Terry Black lefutott szemű harisnyáját ugyanúgy meg tudom javítani, mint kölcsönözni egy kis sminknekvalót Osvald Marikának). Többször elmondtam már élőszóban, de ezek szerint írásba is kerül emígyen. A pókászoknak sokszor és sokat kell magyarázkodnia. Főképpen mikor tanulmányútra menvén a kézipoggyászban szeretnék elkerülni a csomagtörő, bőröndnyúzó trollokat. Én például egy egészestés kiselőadást tartottam 2002 október 24-én két – feltűnően unatkozó ezért a szabályzatot szó szerint betartó - francia biztonsági embernek, hogy a pufifoliába gondosan becsomagolt mindenféle eszköz egy mikroszkóp szétszedve, de ez mégsem hatotta meg őket. Akkor rakjam össze mondta az egyik kaján félvigyorral a pofája alatt… hát összeraktam. Mocsári combos orosz-modell csajok húztak el kuncogva mellett, szóval égtem mint a Reichstag 45ben. Hát ez van szakmával jár. (Csak csendben jegyzem meg, hogy pont az ilyen modelltípusú csajok – magasan repkedvén – szeretnek villámgyorsan betüdőzni egy laza ironikus félbrokeszt melyet a sors vet eléjük. Most sem történt másképpen, a manikűrkészletüket foghíjjasra cenzúrázta a két szaki, és ezt ők körülbelül a második apokalipszis szintjén élték meg.)

Ugye alapvetően 3 olyan eszköze van az arachnológiának mely állandó magyarázkodásra kényszeríti az egyszeri kutatót: a síkosító, a nylonharisnya és a körömlakk. És bár meglepő, nekem nem ehhez kell:

A síkosítóról már értekeztem, hogy milyen egyéb alternatív felhasználási lehetőségei vannak még a rendeltetésszerű mellett (általában a “csak fotózáshoz lesz” félmondat NEM segít ha cikinek érezzük a vásárlását). A nylonharisnya – bár terepen (pl. DK Ázsia) a piócák ellen kiváló viselet – a szippantó javitásához/készítéséhez kell. Míg a körömlakk egy rendkívül egyszerűen használható ragasztó.

Persze az arachnológia kihívásaira gondolok elsősorban. Lehet hogy csak az a célunk hogy ilyen szép képet készítsünk.

 Arany

Azért ahhoz hogy idáig eljussunk, először ezt a masinát használjuk:

 cp

Melynek a segítségével hirtelen kiszárítjuk az állatot. (nem nem hirtelen felhevítjük, elmesélhetem hogyan és miért de előtte vedd elő a fizikakönyvedet :P, csak hogy megértsd). Ezután végezzükk ama tevékenységet melyhez az egyszálú vagy többszálú Kiszel-ecsetet használom… erről kicsit később.

coat

Aztán ennek a gépnek a segítségével a preparátumokat bevonjuk platinával.

Ezután elcsattogunk a pásztázó elekronmikroszkóphoz (igen elektron, és nem elektro-), és felvételeket készítünk. A procedúra (példány –> –> –> kép) alig 2 napot (illetve 56 órát vesz igénybe).

  new

orig

Egy ilyen géppel ilyen fejjel érdemes dolgozni.

Míg a régebbi (Fábry esküszöm itt retro-ejakulálna és állandó bérletem lenne a dizájn centerbe’), ezelatt a nálam alig idősebb és igen COMMODORE klaviatúrát használó, inkább MANUÁL gépet értem mely értelemszerűen szinte mindig szabad, és alig kerül többe mint egy muslicasztár éves szoli- moci- taxi- és mükörmösbérlete együtt, vagy egy harmadik világbeli ország tetszés szerinti éves büdzséje.

   old

Géphez kicsit igazított frizura, helyes fül és szedett szemöldök (horrible dictu) jár.

spock

 

A fiatalabbak kedvéért jegyzem csak meg, hogy ő Spock.

És el is érkeztünk már majdnem a sarkalatos pontunkhoz, a Kiszel-ecsethez. Először vázolnám a problémát.

Azt még megértettem, és logikusnak vettem, hogy fogvájó és minutiatű segítségével végezzük a finomabb beavatkozásokat apróbb példányokon. Oké mi az apróbb?

Vitorláspókok, Erigoninae alcsalád, Anapidae, Symphytognathidae, Tetrablemmidae csak hogy néhányat említsek, hát ugy a 2 mm alattiek

Egy ilyen méretarányos vacak egyszeresen (tehát nem többszörösen csak egyszeresen) adult nőstényről (kíváncsi vagyok, hogy egy ilyen többszörösen beadult nőstény a szüzességét is többszörösen veszti e el? Mondjuk az inkriminált dílernél kapható hímekről tudom, hogy igen :P)

Untitled-1

Tehát minutia tű segítségével kapja ki az egyszeri pókász az ekkorka pókok teszem azt bal csáprágóját. Vagy pici tapogatólábát (mert állkapcsi tapogatója egyetlen pókszabásúnak sincs, még ha erőltetik akkorsem). Megszárítottuk nagy erőkkel (alig 1 óra alatt).

 

Namármost a DIN660-as félgömbfejű alumínium szegecs (felent), melyet a gazdasági válságra való tekintettel vagyok szíves használni az 1 dollár per stück egységáron (ez 2009es árszinvonal) kapható  kifejezetten erre a célra készített preparátumtartó (alant) HELYETT.

 

Erre a Din660as szegecsre (miután a hajlított gyémántfejű üvegvágómmal egy egyedi számot kanyarintok az alig félgömbalakú félgömbfejbe) egy 3 cca 4 mm-s aluminium csíkot ragasztok (igen a körömlakkal), melyek a tetejét furmányosan kihegyezem. Erre egy körömlakkcseppet helyezek.

SAKKOR a kérdés: milyen eszközt használnál egy 0,5 mm hosszú teljesen száraz, törékeny ugyanakkor statikus elektromossággal feltöltött így fizikailag is elég nehezen megfogalmazható egyenetlen vonalú (ilyen az ökör is csak vágtában vizel) egyenetlen mozgást végző preparátum esetében, annak érdekében, hogy a preparátumot úgy rögzítsd a 10 mp alatt megkeményedő réteget produkáló körömlakkcseppben, hogy az nem süllyed túlságosan a cseppbe bele. Azt ugye mondanom sem kell, hogy ahhoz hogy a száraz prepkóig eljuss, már 36 óra meló benntvan abban a pislicsáré fosban, és ha véletlen hozzáérsz az “érdekes” felével a körömlakkhoz akkor már dobhatod is el az egészet, mert a körömlakk úgy fedi el a szőröket és a mindenféle pórusokat (vagyis az információt amiért ezt az egészet csinálod) mint a frissen felköhögött tüdőturha az osztrigahasmenés a leopárdgekkó finom ujjvégeinek apró redőit. Nem véletlen hogy a frissen felköhögött tüdőturhával az osztrigahasmenéssel bekent terráriumfalon a leopárdgekkó nem szívesen mászkál. Ergó mehet a kukába.

Ugye nem kell külön részleteznem hogy a csontszáraz preparátum csallangó végei (ezek ugye azok amiket vizsgálni szeretnél, mert ki az a barom aki annál a végénél fogja meg amit utána képezni akar) úgy buknak rá a nedvesség bármilyen formájára mint féleszű Kolja a TESCO gazdaságos krémsajra (two in one: TG kondom ha kieszed belőle a sajtot).

Ugye kezdőként megpróbálkozol a kettes esetleg hármas finomságú csipesszel. Ezek használhatósága megkérdőjeleződik akkora preparátumok esetén melyek rövidebbek, mint a csipesz finom végének szélessége. Az 5ös csipesz már nyerőbb, bár apró hátránya hogy nehéz pont 0,2 mm távolságban tartani egymástól a végeket. Szélesebb távnál elejted (ugye nem fogsz rá a csipesszel) keskenyebbnél pedig roppantassz rajta egyet, így vagy elkatapultálod az asztal 20 négyzetcentiméteres végtelen mezejére (nem, nem fogod megtalálni, csak ha q nagy mákod van), vagy csak simán elcseszted. Ha mákod van valami cafrang (mittomén egy izomka) kilóg arra rá lehet fogni ez esetben az elengedés okoz majd problémát. Hiszen a porrá morzsolt darabka úgy tapad a csipesz belső felületére mintha az élete függne tőle.

Ekkor ismertettek meg az ideiglenes ragasztóval, mely nem más mint egy minutiatűre kennt laza orrtőfaggyú. Igen kezdetben én is émelyegtem egy picit. Előnye hogy megfelelő mennyiségben áll rendelkezésre, hátránya hogy nehéz adagolni, és ugyanúgy eláztatja és szennyezi a prepkót. Másrészről enyhe hányigert én még mindig érzek. A sajátodat érdemes használni, de télleg forog a szoba és izzad a tenyerem, így nem fejteném ki bővebben a dolgot.

A megoldás a Kiszel-ecset. Mely saját fejlesztés.

Kiöregedett lotyesz Művésznő drága hálistennek bő raktárkészlettel rendelkezik. Kezdetekben hurkapálcára, majd gyufaszálra applikált egyetlen erős szemöldökszőrrel tisztogattuk meg az preparátumokon jelenlévő töménytelen port, szálló szirszart. Ezt később fogvájóra cseréltem, és jó eredményeket értem el orrszőrrel (én éppen most egy saját tenyésztésű őszt használok). Nagyon jók meg erősek ugyanakkor nagyon sokáig vékonyodnak és nagyon vékonyak is tudnak lenni. A kinyert keratinterméket (szőrt) általában tüszőstül termlejük ki, melyet először higi- és egyébb éniás okokból alkoholos, majd acetonos fürdőben részesítünk. Így eltávozik a mindig jelenlévő faggyú és zsír is. Ezek után egy erősebb tűvel apró árkot vájunk a fogpiszkáló hegyes végébe. Megfogjuk a kívánt hosszúság FELETT a megtartani kívánt résznél a szőrképletet és levágjuk a maradékot. A “maradék” elpattanik valahova, többet az életben nem látod, én már vagy százat pattintottam el, egy sem lett meg. Beilleszted a vájatkába, majd lekened a körömlakkal. Arra kell ügyelni hogy 1-2-3 mm-nél ne legyen hosszabb a kilógó vég. Namármost. Nem is én lennék ha nem kezdtem volna érdekes gondolatkísérletbe… ebből lehetne ritkás ecsetet is csinálni. És igen per pillanat 2 ilyen ecset tulajdonosa vagyok….

Egy ragadós felével felfelé fordított celluxcsíkot leragasztok a széleinél egy kartonlapra. A ragadós részbe helyezem a szőröket/szemöldököket, hogy nagyjából egyforma hosszan lógjanak ki. Ez kézügyességtől függően 1-6 óra játék. Aztán ezt lekenem körömlakkal (1 óra száradási idő után), majd levágom a felesleget és felszenvedem egy fogvájó végére. Namármost a használata igen igen egyszerű. A valahol egykedvűen heverő apró, ámde gyanútlan preparátumot, in medias res alapon a közepén az ecsettel betámadjunk (ha rassolunk fb is kell hogy legyen az elsőknél akik aztán vagy hátramaradnak vagy mennek B-re). A finom szálak szétállnak majd ahogy újra összezárnak gyengéden magukkal ragadják a parány prepkót. Ez alól az ozmiummal erősen szennyezett tárgyak kivételt képezhetnek. Ennek rögvest két előnye van: egyik félen a ragasztanivaló, másik félen az érdekesség amit így megvédünk az esetleges KONTAMINÁCIÓTÓL (szennyeződés). Ráadásul olyan erős képes bír lenni e kis ecset, hogy én már úgy csinálom a preparálást, hogy felcsippentem a szarrét, félrerakom, cseppentem a lakkot, és már visszakézből rácsapok az ecsetnyélre. Ha túl viszkózus a lakk akkor szivacs van amúgy műxik.

Külön kis finomság, hogy ezzel még takarítjuk is törésmentesen kis ízeket. A durva cseppbe eztán minutia tűvel bekavarunk és a durvább éleket eldolgozzuk.

No hát ennyi volna.

szines

A végére színeztem egy szépet. (röviditések: ENG-angol nyelven, DE-német nyelven, ID-idióták kommunikációja melyet tagolatlansága miatt nem hívunk nyelvnek, ORTT-“ott rejtett tartalékok találhatóak”)

A képen egy Argiope bruennichi (ejtsd Árgiópe brünniki) előteste (ENG: cephalothorax, DE: prosoma) látható csáprágók nélkül (így délután csak így engedte meg az ORTT, meg különben fel kellett volna tenni a 12es karikát).

A különböző színek különböző testtájakat rejtenek.

hátpajzs (ENG: carapace, ID: carapax)

mellpajzs (ENG: sternum)

járólábak csípői (ENG: coxae)

tapogatólábak csípői (ENG: gnathocoxae, endites, ID: maxillae, állkapcsok)

ajak (ENG: labium)

méregmirigy (ENG: venom gland)

1 comment:

Zoltán said...
This comment has been removed by the author.