Wednesday, April 01, 2009

Senki sem akar feketén özvegy maradni…

…csak úgy tűnik  sötéten. Nem kívánom nagyon pengeélre tenni az adott női hölgyeményt, mert 10szer nagyobb baromságot is hallottam már 20szor jobban “képzett” vagy hozzáértő személytől, csak hogy Both-boltot ne gerjesszem nem írok nevet. Akinél nincs Zuzu Petals vagy esetleg egy sajtreszelő kéznél, és végképpen nem tudja fájdalmasabban múlatni a drága időt hát kattintson…


A nálunk először Kovács gábor és tsai által kimutatott Segestria florentináról íme a képecske…

Egy fokkal jobb már az index cikke ahol hálistennek kulcsmondatokat is le mernek írni:

Stuart Hine, a londoni természettudományi múzeum rovarspecialistája a BBC-nek.

lehet hogy csak én ismerem ezt a típust: egész nap benntvan a KVszünetekben végig veled beszél, állandóan nyilatkozik, TVbe jár, ez az amaz, kutatás alig. Más kérdés hogy ennyi erővel a neandervölgyi ősember kihalásáról is mondhatott volna véleményt.

Hine professzor szerint a világ legveszélyesebb pókjaként ismert fekete özvegy (valójában nem az: a brazíliai vándorpók mérge hússzor erősebb)

Noh indexnek piripötty, hiszen majd 20 mp-s googlezás után rájöttek hol a hiba :D A feketeözvegy egyébként meglehetősen le van maradva, és a híre sokkal de sokkal rosszabb, mint amilyen erős a mérge valójában. Kezelés nélkül (egy 1950es könyv szerint) 5%os mortalitási ráta figyelhető meg emberen. Érdemes összevetni ezt a Phoneutriákkal vagy Atrax-szal

"Semmilyen okot nem látok rá, hogy a fekete özvegy ne legyen képes megélni nálunk, a teleink már elég enyhék ahhoz, hogy túléljen. Idő kérdése, hogy elszaporodjon" - ijesztgeti az angolokat a professzor.

A lényeg, hogy a jó öreg prof IJESZTGETI az angolokat. Talán jobb dolga nincs. Nemtudom, de attól, mert semmilyen okot nem lát attól az még nem azt jelenti h nincs… Idő kérdése minden, ahogy Richard Dawkins kifejtette kb 300000év kell ahhoz, hogy egy szobor felemelje a kezét (aki nem hiszi olvassa el a vak órásmestert), és már eléggé elszaporodott amúgy is. Különben is aki – mint Anglia – a cuccainak 90%át importálja, nos az ne csodálkozzon.

Egyébként ha meg elszaporodik az sem armageddon szintű csapás (itt most konkrétan a filmre gondolok). Hiszi vagy nem a prof, léteznek olyan települések (pl. az Amerikai Egyesült Államokban), ahol a feka ‘zvegy már elszaporodott!!! És az emberi populáció nem pusztult ki, ne fakultak meg, és nem lett senkinek emiatt övsömörje, hasnyálgombája vagy egyéb nyavalyája.

 


Kovács Gáborhivta fel a figyelmem erre:
The Australian Redback (Araneae: Theridiidae: Latrodectus hasseltii): a cosmopolitan tramp of concern.
Raven R.
Queensland Museum, PO Box 3300, South Brisbane, Q. 4101. Australia.
The Australian Redback spider (Latrodectus hasseltii Thorell, 1870) has proven itself to be something of a national and cosmopolitan tramp. First reported as the inflicter of a bite from South Australia (Adelaide) in 1849, it was later described from specimens in Queensland. Australian historical records show limited penetration of urban areas until the housing boom of the 1960’s. Its apparent affinity for the dried west partially explained is occurrence in the south Atlantic in 1964 transported by satellite equipment moved from western New South Wales to Tristan da Cunha.. At this time, Redbacks were little known and less feared throughout surburban Brisbane and remained so until about mid 1970’s through the early 80’s. Presumably fostered by the drier climate, it has enjoyed the status of venomous invader into highly populated urban areas. In 1980, L. hasseltii was introduced into the warmer North Island of New Zealand where it has endangered the native fauna, including an endemic shoreline Latrodectus. In 1995, it landed in the Japanese port of Osaka and quickly began to spread. In 2000, it was reported to have escaped here in Belgium and apparently has established itself. In February 2003, I visited Osaka to examine the situation. In mid-winter, I found this apparently warm-loving spider, well established with viable eggs and young in egg sacs. Maximum daily temperatures in Osaka at that time are around 2°C. Hence, the spider has adapted remarkably and since it both beside major rail lines and at Kansai International Airport, it is likely to hitchhike quickly to other countries. The ability of this spider to have so successfully adapted to colder climates is remarkable and of concern, especially in light of the fact that an estimated 10,000 bites from Redback spiders occur each year in Australia.
122


Statlerfaktor a képen látható…


6 comments:

T-boy said...

Sziasztok!

Sikerült a hölgynek összehozni egy újabb "komoly beszámolót". Ez megint jó hírnevet ad a pókoknak, csak azt kellene tudni hogy honnan is volt amiből ezt összehozta. Vagy ha saját magától ment akkor csak gratulálni tudok. Azé kellet már a Statler-Waldorf páros.

Üdv:T

Kovács Gábor said...

Üdvözletem!

Nos szerintem egy tájidegen (invazív) (pók)faj tartós megtelepedésének minimum 3 alapfeltétele van:

1., elegendő számú (és ivarú) példány,

Robert J. Raven neves ausztrál kutató már jóval a hivatkozott tanulmány elkészülte előtt, egy ECA keretében jelezte, hogy az ausztrál fekete özvegy (Latrodectus hasselti) a "vöröshátú pók" ("redback spider") megjelent Európában is (sajnos a cikk számomra hozzáférhetetlen)...

Ehhez mindenképpen több hullámban behurcolt, magas egyedszámú kolónia kellett, mert "egy fecske nem csinál nyarat", azaz önmagában egy nőstény, vagy egy hím még édeskevés, hiszen viszonylag kevés (potens, illetve gravid) ausztrál pók él vadon Európában...

Még néhány petezsák sem elég, ugyanis a kirajzott egyedek ismételt egymásra találásának valószínűsége egy idegen, egyéb fajok által benépesített környezetben igen csekély...

Nem beszélve a bottle neck hatásról, mely miatt a betelepült populáció IGAZÁN PERZISZTENS módon (hosszú távon) úgysem fog meghonosodni.

2., a betelepülő/behurcolt egyedeknek ökológiailag is megfelelő habitatok megléte,

Egy tájidegen faj betelepülése csak úgy képzelhető el, hogy van, létezik számára megfelelő élettér, (mikro)habitat, vagy niche...
Amennyiben ezek már foglaltak (nyilván :) akkor meglehetősen agresszív fajnak kell lennie ahhoz, hogy "teret hódítson" magának. A L. hasselti esetében mindez persze csakis épületekhez, egész évben közel azonos hőmérsékletet biztosító épületekhez köthetően képzelhető el. A szabadban ugyanis nehezen telelne át - legalábbis szerintem.

Saját viszgálataimra utalva a Latrodectusok mesterséges körülmények között tartva egyáltalán nem mutatnak araneofág magatartást, a "FALS ÖZVEGY" (Steatoda grossa - nagy faggyúpók) minden esetben legyőzi és elfogyasztja a fiatal özvegyeket.

3., az új élőhelyen jelenlévő predátorok relatíve alacsony reprezetáltsága.

Amennyiben kevés, a betelepülő fajra nézve potenciális ragadozó (specialista) él a területen, úgy az invazív faj szaporodása ílymódon biztosított lehet.

Fentiek tehát nem csak az ausztrál fekete özvegyre, és az olasz darócpókra vonatkoz(hat)nak, hanem minden egyéb (pók)fajra is.
___________________________________

A hivatkozott Segestriás munkánk egyébként itt érhető el:

http://www.nki.hu/arachnol/tartalom/Irodalom/Kovacs_Szinetar_2004_folEntHung_Sflor.pdf

Üdv. Gábor

Szűts Tamás said...

wow, köszi a hosszú és kimerítő hozzászólást.
Ha megmondod melyik ECA volt ez utánanézhetek.
Üdv:
s

Kovács Gábor said...

Szia Tamás,

Köszi a véleményt!!
Sajnos itt a pickben :) nincsenek meg a Csabától kapott másolatok...Talán a 2004-es ECA?! (Vagy a 2005-ös?) - hirtelen nem tudom.

Annyi rémlik, hogy valamilyen "short communication", vagy "research notes" volt, és magából a konferenciakötetből sem lettünk túlzottan okosabbak...:(

Előre is kösz a fáradozást (azt hiszem, nem pusztán önmagam nevében mondhatom, talán "sokakat" izgat a téma).

Üdv. Gábor

Szűts Tamás said...

Akkor az az abstractkötet lesz. a 2004-es az ICA volt (International), szerintem abban lesz.
Abban volt, be is teszem a posztba. Egyébként itt elérhető: http://users.ugent.be/~jpmaelfa/Abstracts%20Lezingen%20(all).pdf

Kovács Gábor said...

Mindig tanulok valamit...

Mindenek előtt köszönöm a segítséged Tamás!!

Az abstract - legalábbis számomra - legmegdöbbentőbb vonatkozású adata az, mely szerint Raven Osakában (februárban, 2 Celsius fokos hőmérséklet mellett) életképes petéket és (életképes) fiatal állatokat tartalmazó petezsákot talált.

Erre a szituációra valóban illik a "has adapted remarkably" kifejezés.

Ezek után kénytelen vagyok egy kicsit más szemmel nézni Belgiumot...
Is. :)

Köszönettel:
Gábor