Thursday, April 23, 2009

Félig főleg Foelix…

De mások is, mint például Erb és a fiatal Hauswirth elkészítették a Mikroskopischen Anatomie der Spinnen

0

című tetszetős CD-t mely íme hogy az asztalomon landolt. Kritika.

Először is nézzük meg kik lapulnak e tetszetős nevek mögött… (bevallom a németem oly rozsdás hogy itt a fele költés meg fordítógép)

rfRainer Foelix (*1943), tanulmányait Erlangen és Zürichben végezte. Dolgozatát és habilitációját is zoológusként írta/szerezte meg. 1968 óta a idegrendszeri kutatásokat végez, különös tekintettel a pókok fény-és elektronmikroszkópos vizsgálataira.
A következő tankönyvvé avanzsált munka szerzője "Biology of Spiders (Thieme 1979, 1992), és" Biology of Spiders (Harvard Univ.. Press 1982, Oxford Univ. Press, 1996).

beBruno Erb (* 1930), precíziós műszerészként végzett, az Aarau (későbbi Leica) alkalmazottainak kemény magjába tartozott . 1970 óta foglalkozik makro-és mikroszkópikus fotózással.
A könyv "Gombák mikroszkópiája (Franckh Kosmos-Verlag, 1983) című könyv szerzője. Mintegy 40.000 dián őrzi munkásságát , mivel 2004 óta pedig a digitális mikroszkópi fotózást végez (20.000 kép). Több mikroszkópos fotópályázat nyertese.

mhMichel Hauswirth (* 1974), géptervezést tanult, majd az ETH Zürich matematika szakán folytatta tanulmányait elméleti számítástechnikai szakon. Posztgraduális képzése média oktató.
Matematika és számítástechnika tanár a Aarau új tartományi iskolájában.

Ha esetleg kedvet kaptál ehhez a CDhez akkor
CHF 30ért, - a honlap www.biologyofspider.com lehetne rendelni. Ha az oldal működne. De nem működik.

Megnéztem a CD-t népelméleti szemszögből. Hát érdekes egy kis képgyűjtemény, mintegy 300 képet tartalmaz. a 20 eurós / 30 CHFes árat messze nem éri meg az a html alapú képgaléria melynél egy lehelletnyivel rosszababbat akármelyik ujabb photoshop összegány neked. Vagy a frontpédzs.

Ha meg van merszed leszedni egy dinamikus html kódot akkor még szebbet is tudolhatol.

A CD-n található képek rajzok/fény és elektronmikroszkópos és makrofotók. nagyjából 40-20-30-10 százalékos eloszlásban, 12 csoportba szedve. Némely nagyon jó, de a nagyja egyrészt már szerepel a könyvben (aminek az új kiadását most irják), másrészt azért 3 egymás mellé rakott madárpók vedlés fotó azért nem az a szint amiért mondjuk 20 ajrót hirtelen ki akarnék csengetni. A html kódolás is gagyi néhol, pl. az imresszum néhol összecsúszik. Persze becsúszik azért egy két olyan kép is mint pl. vedlés közbeni pókláb ésigytovább, de mindenesetre eléggé lenyúlásszaga van a dolognak.

Kapnak ők is egy statlert (meg a winklerrobi is a kaszásmamáért) meg egy waldorfot is. Én csalódtam a cdben szerintem más is ezt fog (ahogy hallom rossz kritikát már kaptak). Mondjuk a 4 hónapja (vagy éppen soha) nem működő linken kívül, és az egyszerű kissé fapados html felületen kívül nem értem hauswirth kollega mit alkotott. SEMből 100szor több elfért volna. a rajzok pedig nagyon viccesek és unásig ismertek.

Googlén próbáltam utánanyúlni (idézőjelekkel persze), de

Információ Nincs találat a következőre: "Mikroskopischen Anatomie der Spinnen”.

Szóval azért így 2009ben kissé előrébb járunk, nem?

Szerintem.

No comments: