Friday, May 28, 2010

Szavannák, fekete nők, Harpactirinae, o-ó-ó, Afrika!

Már jó ideje vadásztam John Hewitt egyik cikkére, ami az afrikai madárpókos szakirodalom egy fontos darabja. Tegnap sikerült megtalálnom.

Hewitt, J. 1919b. Descriptions of new South African Araneae and Solifugae. Annals of the Transvaal Museum 6: 63-111.

A következő tudományra új taxonokat írja le:
- Idiothele (új génusz)
- Idiothele pluridentatum (=Pterinochilus lugardi)
- Pterinochilus breyeri (=Augacephalus breyeri)
- Ceratogyrus brachycephalus
- Ceratogyrus dolichocephalus


Az Idiothele generikus nevet Hewitt mintegy kísérletszerűen, átmenetileg alkalmazta egy csapóajtót készítő pókra, ami közeli rokonságban áll a Harpactirella Purcell, 1902 és a Brachionopus Pocock, 1897 génuszokkal. Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy ez az átmeneti állapot véglegessé vált, bár mint tudjuk, a rendszertanban nincs végleges, nincs abszolút igazság: hipotézisek, feltételezések vannak, amiket gyakran csak hosszú évtizedek után cáfolnak meg. Különbözik az új génusz a fent említett kettőtől abban, hogy a csáprágók külső felszínén tollszerű szőrök találhatók (scopula). Mint az köztudott, ez a Harpactirinae (és egyébként az Ornithoctoninae) alcsalád jellegzetes jellege, egyedül a Harpactirella-nál nincs meg. A Brachionopus nemzetség (:P) család- és alcsaládszintű elhelyezésébe nekem nem tisztem belemenni, ennél a génusznál is hiányzik ez a tulajdonság. A Pterinochilus génusszal is hasonlóságot mutat, a különbséget a poszterior fonószemölcs csúcsi szegmensének hosszában lehet felfedezni: Pterinochilus-nál ez hosszú, ujjformájú (digitiform), míg Idiothele esetében rövid, kúp alakú (conical/subconical); előbbinél továbbá több tollszerű szőr található a csáprágó külső oldalán (Hewitt szerint).



A génusz 5 nőstény típuspéldányon alapszik, amik Hewitt gyanúja szerint megegyeznek a Pocock által 1898-ban Pterinochilus nigrofulvus néven leírt fajjal (tehát létrejön az Idiothele nigrofulva, új kombináció). Leír még egy új fajt, az Idiothele pluridentatum-ot is, egyetlen példány alapján, ami Gallon (2002) szerint a Pterinochilus lugardi Pocock, 1900 junior szinonimja. Ez elsőre furcsa, mert Hewitt szót ejt az Idiothele és a Pterinochilus közötti különbségről, így nem értem, miért Idiothele-ként írta le a fajt, ha az ő definíciója szerint nem az. Nem láttam a holotípust, tehát nem tudom, valójában milyen a poszterior fonószemölcs apikális szegmense, így erről nem tudok többet mondani. A cikkben megjegyzi, hogy a Pterinochilus crassispina Purcell, 1902 "valószínűleg ebbe a génuszba [Idiothele] helyezhető." Ezt követi Gallon (2002) is, ő a P. crassispina-t az I. nigrofulva junior szinonimjaként kezeli.



A továbbiakban lejegyez még három új fajt - Pterinochilus breyeri, Ceratogyrus brachycephalus és C. dolichocephalus. A P. breyeri 2002-ben az Augacephalus Gallon nemzetség típusfajává válik. A C. brachycephalus az egyik Ceratogyrus faj (kettő közül), aminek előre mutató "szarva" van. Nevét talán onnan kapta, hogy ha a "szarvat" a fovea (torrés) kinövésének tekintjük, akkor minőségéből adódóan a feji régió rövidebbé válik a tori régióhoz képest (brachy/rövid + kephale/fej). Ami 1919-ben a C. dolichocephalus hímjeként kerül leírásra, arról később kiderül, hogy valójában a C. marshalli hímje (Gallon, 2001). A nőstény C. dolichocephalus, érvényes faj. Nem rendelkezik azonban az egyes Ceratogyrus fajokra jellemző jólfejlett "szarvval", és Hewitt felveti, hogy egyfajta átmenetet képviselhet a "szarvas" Ceratogyrus és a Pterinochilus fajok között.




Referenciák:
Gallon, R. C. 2001. Revision of the Ceratogyrus spp. formerly included in Coelogenium (Araneae: Theraphosidae, Harpactirinae). Mygalomorph 2: 1-20.
Gallon, R. C. 2002. Revision of the African genera Pterinochilus and Eucratoscelus (Araneae, Theraphosidae, Harpactirinae) with description of two new genera. Bulletin of the British Arachnological Society 12: 201-232.

No comments: