Thursday, May 20, 2010

Nem a nemzet nemzette a nemzetseget

A Kaliforniai kitalalos negyedik forduloja hozta fel ujra a dolgot, egy kicsit korbefuleltem es az eredmeny engem is meglepett. A Zootaxonomia masodik kiadasa eppen folyamatban van. A diakok es a tanitas oltaran a nem (mindenket neme), nem nemtelenul, hanem nemesen ugy tunik elbucsuzik a zoologiai tankonyvektol.
Aki nem erti mire a nem, az akkor latja a problemat.
A hazai zoologusok ugy dontottek, hogy a genusz magyar megfeleloje ezentul a nemzetseg lesz. A tribusz (erne' az nem ez), magyar megfelelojerol nemtudok semmit. Tobb pontos reszleteket NEM tudok, csak az hogy az eleddigi "nem nemzettseg!" elharcosa is beallt a sorba. Igy utolso japan katonakent nem harcolok en sem, igy atallok enis erre a nemzetsegezesre (bar borsozni fog a hatam). Igy viszont akkor unnepelyes keretek kozott visszavonom Natalianak intezett utolso mondatomat, mintahogy az lassa okafogyotta valik (A genusz megfeleloje allatoknal a nem, illetve génusz. A nemzetseg az a tribus megfeleloje.)

Random kep, alias illusztracio:

Ha ket T-vel irod, az a "Satu hó vissza gyi patkófék" meg a "Nyek, Megyer Kurtgyarmaaaaat, Tarjan, Jeno, Keeer, Keszi." A WTF?eseknek alant a magyarazo zene...

3 comments:

Vukájlovics Pecze Natália said...

Kedves Tamás!

Én sajnos nem tudom Magyarországon mi a helyzet a genus és a tribus elnevezésével, ugyanis én Vajdasági (Szerbia) vagyok, itt mindent szerbül tanulunk, szerbül pedig minden latin vagy angol elnevezésű. így a nem és a nemzetség nekem olyan egyforma volt ezért írtam ugyanarra a dologra mindkettőt.

Üdv: Natália

Szűts Tamás said...

Haliho!
Semmi gond, igyekeztem ott is azt kifejteni inkabb, hogy mit tartok helyesnek. Tekintve, hogy ez hamarosan megvaltozik volt szukseg erre a posztra, hiszen rosszat tanacsoltam.
A nem szo tehat tagadoszo marad, es a nemzetseg lesz az altalanos es helyes.

Ugyhogy vegeredmenyben nem is te hanem en hibaztam...

Melyik egyetemen tanulsz? Mivel foglalkozol a pokokon belul?
Udv:
T

Vukájlovics Pecze Natália said...

Az Újvidéki természettudományi egyetemen vagyk a posztgraduális tanulmányokon, takszonómián. Pókászok hiányában mindennel foglalkozom ami a pókokhoz kötődik, ami néha irtó nehéz, lévén hogy egyedül vagyok. Mégis, a jelenlegi foglalkozásom "szűkebb" köre a faunisztikai felmérésekre alapszik minden létező szerbiai területről, kivéve a barlangokat...