Monday, May 17, 2010

Haploclastus sort-kom

Ez annyira friss, hogy még gőzölög a papír, amire nyomtatták. Siliwal és Raven ma délután publikált rövid közleménye két (három) Haploclastus fajt érint.

Siliwal, M. S. & R. J. Raven. 2010. Taxonomic change of two species in the genus Haploclastus Simon 1892 (Araneae, Theraphosidae) Zookeys 46: 71-75.

A Thrigmopoeinae alcsaládba tartozó, Indiára endemikus Haploclastus génuszt Eugéne Simon írta le 1892-ben a H. cervinus faj alapján. A génusz később további három fajjal bővült, majd Raven 1985-ben szinonimizálta a Pocock által leírt Phlogiodes génuszt a Haploclastus-szal, így a fajszám nyolcra duzzadt (továbbra is az összes faj Indiából ismert).


Pocock 1899-ben leírt két fajt 1-1 példány alapján: a H. validus-t egy hím alapján, valamint a H. robustus-t egy nőstény alapján. A leírásban nem közli a két fajt elkülönítő kulcsfontosságú bélyegeket, illetve amiket közöl, azok a fajon belüli változatosság kategóriába esnek. Raven megvizsgálta a Londoni Természettudományi Múzeumban található H. robustus holotípusát, azonban a H. validus holotípusát nem sikerült előkeríteni (elveszett, vagy más múzeumban van). Az eredeti leírás alapján a H. validus fajt a H. robustus szenior szinonimjának tekintik.


A szintén egy példány alapján leírt H. satyanus (Barman, 1978) faj holotípusa jelenleg ugyancsak ismeretlen.

A H. himalayensis (Tikader, 1977) faj típuspéldányán a gnathocoxa prolaterális oldalán található lyra-t megnagyobbodott "evező alakú" képletek alkotják (paddle setae), míg a gnathocoxa retrolaterális oldalán hegyes kitintüskék találhatóak (thorn setae), ami a Chilobrachys génuszra jellemző, így a fajt ebbe a génuszba helyezik át. (A Haploclastus fajoknál a gnathocoxa prolaterális oldalán egy keresztirányú sorban fekvő rövid tüskékből álló lyra a jellemző - lásd a képeket.)

No comments: