Sunday, May 02, 2010

Antik pókos könyv - 2 korsó sör áráért.

Tulajdonképpen nem vagyok egy nagy profi E-bay freak mégis néha néha benézek erre a portálra. A részemre ez valahol egy bolhapiaccal ésszehasonlitható ahol a sok lom és kacat mellett véletlenül is rábukkanhat az ember egy -egy drágakőre. És talán éppen ez a mottója az E-bay-nek hogy amely dolgok egyesek részére csak értéktelen felesleges lomot jelentenek azok ugyanakkor a gyűjtő vagy hozzáértő szemében igazi, sokszor komoly értéket képviselő tárgyakat takarnak. Igy tulajdonképpen mindenki jól jár az egyik mert megszabadul számára értéktelen tárgyaitól, amelyekért a tranzakció során még anyagi ellenértéket is magáénak tudhat. Másrészről a gyűjtő vagy érdeklődő aki viszonylag előnyös áron jut részére értékes darabokhoz.


A könyvről annyit hogy ez a kiadvány egy reprint vagyis az erdeti mű digitális vagy fotós feldolgozása után készitett utánnyomás. Maga ez a reprint kiadás is 22 éves mivel 1988-ban a központi lipcsei antikváriát gondozásában jelent meg.Az eredeti könyv eredetileg 13 különböző átdolgozott példányban jelent meg amelyek formájukban és a szöveg felépitésében, ugymint tisztán németnyelvű vagy kettös német és angol nyelvű szöveg különböznek.Az eredeti példányokkal a legnevesebb egyetemi könyvtárak, és természettudományi muzeumok rendelkeznek, mint pl. The British Library London,Universitätsbibliothek München, Bibliotheque Nationale Paris.....Különösen érdekes az egyes génuszok régi besorolása, az egyes génuszokon belül egy-két jellemző faj rajzos illusztrációival gazdagitva. Érdekes még megemliteni hogy az eredeti könyv megjelenésekor az arachnológia 26 génuszba és mintegy 67 családba rendszerezte a pókokat. Zoli egy korábbi bejegyzésében is(itt) láthattunk illusztrációkat egy korabeli "pókos szakkönyvből" amely felépitésre és formailag, tartalmilag is hasonló.(C. L. Koch: Die Arachniden Nürnberg 1842.) Ja és a lényeg " Mi mindent lehet venni 2 korsó sör áráért?" A könyvet 5,20 EUR-ért egy E-Bay auktion vettem. Üdv Peter


2 comments:

Szűts Tamás said...

Gratulalok! Sokszor van szukseg az eredeti leirasra, abrara. Hahn eleg sok fajt leirt, szoval jo boltot csinaltal!

Zoltán said...

Hello Peter,

Mindenképpen jó vétel két sör áráért! Valamelyik kiadást le is lehet tölteni, de az azért fényévekre van egy nyomtatott példánytól.

Üdv,
Zoltán