Friday, May 07, 2010

Rágjuk újra a csontot – avagy a Brachypelma vagans újratöltve

Amikor hét évvel ezelőtt belecsöppentem a pókozásba már téma volt, hogy miről lehet megállapítani a vagans tisztaságát, vagy hogy vagans-e egyáltalán a pókunk.
Ennyi idő elteltével sem írt senki semmit a magyar weboldalakra, ami közelebb vitt volna minket a megoldáshoz. A köztudatban úgy él a szóbeszéd, hogy csak akkor tiszta a vagans, ha a pók alap színe fekete, utótestén a hosszabb szőrszálak vörösek, a lábain nem láthatóak vöröses hosszabb szőrök.
Sikerült Fince jóvoltából hozzám jutnom a faj leírásához, ami így szól:

Species vagans (Ausserer, 1875):
Alt. name Eurypelma v. (Mexican red-rump)
Distribution: Vera Cruz,Yacaton, Chiapas, Dos Arroyos, Teapa, Mexico, Cahabon, Cubifguitz, Vera Paz, Guatemala.
Description: Large species. Legth 40x55mm.Ceph 23x20 mm. Ceph longer than pat.+tib. of legs 1,2 4. Ceph slightly longer than met. + tarsus of leg 4. Width equal to pat.+ tib. of legs 1,4. Legs 4,1,2,3. Pat + tib of legs 1,4 equal. Slightly less than met. + tarsus of leg 4. Tibia of palp has 2 or 3 spines on inner side.
Colour: A wide ranging species and thus regional variatons.
1) Cambridge: Vera Cruz
„dark unicolourous brown. Legs without pale lines.”
2) Baerg: Tuxtla, Gutier
„Medium to large spider – heavy black legs are marked with light grey setae.”
The carapace is dark with a radiating pattern of black bands. The abdomen is black with a thin cover of brown dull red hairs. Overall, a heayily bodied species which should have no leg markings [or very thin lines]. Valerio indicates that there may be some reddish setae on legs.
Habitat: Deep burrowing species – some from tropical regions, others from scrub.

Az egészet nem fordítom le (akit érdekel a téma kicsit dolgozzon vele),de a lényeg :

Szín: Széleskörben előforduló faj regionális variációkkal.
1) Cambridge: Vera Cruz
„sötétbarna minden árnyalata. A lábak halvány csík nélkül.”
2) Baerg: Tuxtla, Gutier
„Közepes és nagy pókok – a vaskos fekete lábakon világos szürke szőr található.”
A hátpajzs sötét, amin fekete csíkok sugár alakú mintát alkotnak (illusztróació lentebb). Az utótest fekete, ritka halvány vöröses-barna szőrzet borítja. Nagytestű faj, amely lábán nincs ismertetőjel [vagy csak nagyon vékony vonalak]. Valerio utal arra, hogy a lábon előfurdulhat vöröses szőrzet.


Itt egy másik publikáció ami ugyan arról szól, hogy vagans populációt találtak Floridában, de ebben is szerepel a tévhitünk megcáfolása.

The Mexican Redrump, Brachypelma vagans (Araneae:Theraphosidae), an Exotic Tarantula Established in Florida1 G. B. Edwards2 and Kenneth L. Hibbard3 (1999)

„Like most tarantulas, the biology of B. vagans is poorly known (Carter 1997). Adult females are 5.0-7.5cm in body length, with a leg span up to 13.5 cm. Adult males are slightly shorter with a much smaller abdomen. The spiders are entirely black except for the long red to reddish-brown hairs on the dorsum of the abdomen; females also have reddish-brown hairs on legs III and IV (Baxter 1993).”

„ ... A pókok teljesen feketék, kivéve a hosszú vörös vagy vöröses-barna szőröket az utótest hátrészén; a nőstényeknek a 3. és 4. pár járólábán is található vöröses-barna szőrzet (Baxter 1993). „
A teljes cikk itt megtalálható

S végül még egy kis segítség a faj határozáshoz, a rajoz a The Journal of Arachnology 1999. kiadásában megjelent publikáció ábráji alapján rajzoltam:

Forrás: DISTRIBUTION AND NATURAL HISTORY OF MEXICAN SPECIES OF BRACHYPELMA AND BRACHYPELMIDES (THERAPHOSIDAE, THERAPHOSINAE) WITH MORPHOLOGICAL EVIDENCE FOR THEIR SYNONYMY

Ezennel vége is a rejtélynek, mindenki kiderítheti vagans-e a vagansa.

Most szeretnék megkövetni mindenkit, akinek valaha is a fentebb említett "piros van a lábában" szavakkal félre vezettem. Eme írásommal remélem kiengeszteltem mindenkit.


Növendék:


Adult nőstény:


Adult hím:

Köszönet Peternek a két képért!

A cikk tanulsága, hogy a faj meghatározására vonatkozó szóbeszédek,irományok nem biztos, hogy igazak. Szóval ha valaki nem tudja alátámasztani az érveit azzal, hogy megnevezi a forrást akkor inkább ne erőltesse álláspontját. Ezek után én is kétszer meggondolom mit mondok.

5 comments:

T-boy said...

Halihó!

Gratula Koka. Volt egy erős gyanúm hogy Te is benne vagy az új posztolók csoportjában. Mondjuk úgy 10 000 jó hungarisse forintot tettem volna rá hogy menni fog. Nyertem volna... Szép munka.

Üdv:T

Koka said...

Helló!

Kösz, szerintem is jó lett, de lesz ez még jobb is (vagy nem). ;)

Üdv: Koka

Zoltán said...

Szia Koka!

Kicsit későn írok, de most jutottam el ide. Üdv a blogon! Jó témát választottál kezdésnek! Csak így tovább! Majd valamikor a jövő héten küldök még neked anyagot B. vagans témában.

Üdv,
Zoltán

Koka said...

Helló!

Köszi! Az anyagot várom, hátha csavar még egyet a dolgon ;)

Peter said...

Hallo Koka,
Üdv a blogon, egész szépen kikerekedett bejegyzés lett a belőle, sajnos mostanában már igen kevés van a fajból a hobbyba átvették a helyét az impozánsabb kinézetű pókok.
Kár érte problémamentesen tarthatóak. Még egy "öreg" nésténnyel rendelkezek. :-)
Üdv
Peter