Friday, May 14, 2010

Kaliforniai kitalalos #4

Probalok valami rendszer belevinni ebbe a kaliforniai kitalalosba, melynek egy uj fordulojaval jelentkezem. (Az elozo megfejtese szombaton, mert bennt vannak a kepeim).
Atfedes pedig a 2 napos varakozasi ido miatt van.
Ez a pok mar nemes vad. Aki ezt kitalalja az elott en megemelem a kalapom. Eppen ezert emelle adok segitseget is.

A pokot San Francisco teruleten gyujtottek. Nyolc szeme van es monotipikus illetve Kaliforniara endemikus fajrol van szo. Aki nem tudja ezen szavak jelenteset, az legyenszives megkerdezni a kommentekben es en beirom a definiciot. (istenigazabol majdnem csak az infok alapjan is be lehet loni a fajt, tehat a kepek csak bonusz). Btw mind a nemrol mind a fajrol egyetlen kepet leltem szeles e neten sem lehet talalni a neten. Ami az adott fajrol szolo irasokat illusztralja az egy masik genuszba tartozik (nyilvanvaloan). Tehat ezek az elso kepek. A fajrol, a nemrol. Csak itt. Csak nektek.

Szuts Tamas fotoja
Szuts Tamas fotoja
Szuts Tamas fotoja
Szuts Tamas fotoja
Szuts Tamas fotoja
Szuts Tamas fotoja

Vasarnap reggel 8tol johetnek a megoldasok

5 comments:

Vukájlovics Pecze Natália said...

A képek nagyon jók és szépek! Mielőtt elkezdeném elemezni a pókot van egy kérdésem: most "be lehet lőni" vagy nem?
Írtad:
(istenigazabol majdnem csak az infok alapjan is be lehet loni a fajt, tehat a kepek csak bonusz).
Majd néhány szóval később:
Ami az adott fajrol szolo irasokat illusztralja az egy masik genuszba tartozik (nyilvanvaloan). Tehat ezek az elso kepek. A fajrol, a nemrol.
Szóval...ha nagyon új az állatka, kétlem hogy internetes tippelőnek emeled a kalapod, hiszen a nemiszervek vizsgálata nélkül aligha lehet pontossan megmondani miről van szó. De te már biztosan tudod ha már odaírtad hogy új genus és új faj. Ez miatt én csak a családot tippelhetem ami szerintem a Caponiidae család. Az egyedüli nemzetséget (Calponia) és fajt ami az USA-ban megtalálható Platnick írta le 1993-ban, Calponia harrisonfordi név alatt. A C. harrisonfordi eléggé megegyezik a képen láthatóval, bár akad némi eltérés: a fejtor vöröses-narancssárga, nyolc szemmel rendelkező, a potroh világosbarna, a lábak világosak, és itt jön egy kis különbség: a C. harrisonfordinál az első két láb sötét ami a képen levő póknál nem olyan, a szemek elhelyezkedése egyformának tűnik, de a C. harrisonfordinál az elülső közép sezempár fekete ami itt nem úgy néz ki (legalábbis nekem), itt világos és a hátulsók a sötétek. De a lábak és a szem alapján mégsem lehet azt mondani hogy új faj...
Lehet, hogy mellélőttem, és ez egyáltalán nem az aminek feltételeztem de ha nem jó...
megesik mindenkivel hogy hibázik...
Na kíváncsian várom miféle pók lehet

Üdv: Natália

Szűts Tamás said...

Szia!
Eloszor is udvozlet a blogon.
Orulok, hogy beszalltal a tippelesbe, de ahhoz, hogy a tipped ugymond szamitson is, egyertelmuve kellene tenned a tipped, illetve megindokolni, hogy miert az. Az elemzes viszont szep inditas lehet, hatha mas is csatlakozik.
Miert Caponiidae vagy miert Calponia?

Az eredeti szoveget ujbol elolvastam, de nem irtam olyat, hogy uj lenne a pok (" De te már biztosan tudod ha már odaírtad hogy új genus és új faj".
Az itt kozetett fotokhoz hasonlo KEPET nem lehet rola talalni (illetve elmeletileg lehet, de megsem. Ezt majd kifejtem a megoldasban). A faj "hivatalos"nak szamito ivarszervrajzai megvannak a neten, persze, de ezt nemigen lehet hasznalni.

A genusz megfeleloje allatoknal a nem, illetve génusz. A nemzetseg az a tribus megfeleloje.
Megadtam 3 infomaciot, amik alapjan meg lehet fejteni egyedul a dolgot. Ez remelem megfelelo valasz a "be lehet e loni"re.

Szoval a kerdes az tovabbra is az, hogy mi ez es miert az ami?

Szűts Tamás said...

A nemzetseges dolog satu ho, visszagyi.
Bovebben itt

Vukájlovics Pecze Natália said...

Szia, sehogy nem értem oda, hogy írjak, pontosítsam a tippemet, mert betemetnek a pókok na meg az eső....
Szóval, Caponiidae család, melynek jellemzője hogy hasonlít a Dysderidae családra színben, habitusban, viszont a fojtópókokkal ellentétben ezen család tagjainak változó a szemük száma. Lehet 2, 4, 6 és 8 genus-tól függően. A jelen genus és faj 8 szemű, ami különbözik a fojtópókoktól, valamint a csáprágók sem olyan szembetűnők mint a fojtópókoknál. A faj tippem a Calponia harrisonfordi, mert bizonyos tulajdonságok jellemzők a fajra, mint például a szemek elhelyezkedése és száma, valamint a fejtor alakja és színezete. A prosoma vöröses-narancssárga, lapított, első harmada keskenyedik. A potroh narancssárga és a lábak is. A lábakon, a metatarsuson és a tarsuson nem látszik további szegmentáció, vagy más függelékek. Ami a szemeket illeti, jól kivehető, hogy az elülső oldalszemek nagyobbak mint a többi, egymástól egy kicsit nagyobb távolságban állnak mint a saját átmérőjük. Az elülső középszemek feketék, mellettük a hátsó oldalszemek állnak. A hátsó középszemek az elülső középszemek mögött vannak, egymástol átmérőjük háromszorosára. Az említett fekete szemeken kívül a többi szem átlátszó, világos, sötét pigmensgyűrű veszi őket körül.
A fajt Platnick írta le először 1993-ban és csak Kaliforniában regisztrálták eddig.
Így elfogadható a tipp?

Szűts Tamás said...

Igen