Sunday, May 16, 2010

RIP Butantan, RIP Madarpoktaxonomia


Nehany update. A mai napon 7:08 kornyeken tuz utott ki a Sao Paoloban levo Butantan intezetben. Egy cikk a Butantanrol. Szerencsere az epuletben senki sem tartozkodott, de a TELJES pokszabasu, es kigyogyutemeny MEGSEMMISULT. Ez nagyjabol 85000 kigyot (sok tipussal egyetemben) es 450000 pokszabasut (sok tipussal egyetemben) jelent. UPDATE: most kaptuk a hírt, hogy néhány mikroszkópot, kölcsönzött állatot, könyvet és számítógépet meg tudtak menteni. UPDATE 2: úgy tűnik, a szerencsétlen eset Bertanira, illetve a munkájára nincs hatással, mert ő egy másik laborban van. A legnagyobb kárt a Brescovit-labor szenvedte el.


View Larger Map

Mennyiben erint ez engem, minket, titeket?
A fenntebbi kepeken lehet latni, hogy MINDEN megsemmisult. Nemcsak az allatok, hanem a feljegyzesek, felkesz leirasok, reviziok, emailek, fenykepek, kulonlenyomatok, MINDEN. Elkepzelni sem tudom, hogyan lehet innen elindulnia a nagyjabol tucatnyi pokasznak, kozottuk a teljesseg igenye nelkul: Rogerio Bertani, Caroline Fukushima, Antonio Brescovit, Lina Almeida, Cristina Rheims, Alexandre Bonaldo, Ricardo Ott (mivel a Butantan oldala elerhetetlen megkernem a tarsszerzoket, segitsenek a lukak potlasaban)
Egyik Butantanos ismerosom szeptemberben ujsagolta, hogy vegre bekerult. Most, hogy mi lesz vele nemtudni.
Minket pokaszokat, azontul, hogy kb 3-4 phd es kitudjahany remenyteljes diplomazo hallgatonak roppant meg a karrierje, nembeszelve az elvesztett tipusokrol, es az emiatt soha meg nem jeleno munkakrol, a soha el nem keszitheto reviziokrol, melyek brazil pokokat, skorpiokat, rovidszalfarkuakat, es meg kitudjamegmit erint. Brescovit volt a jelenleg futo az EGESZ BOLYGOT erinto, PBI brazil osszekotoje. A teljes delamerikai PBI semmisult meg, illetve az eleddig keszult tobbtizezer kep semmisulhetett meg.
Nektek is hianyozni fog a mostmar SOHA el nem keszulo Grammostola, Avicularia, Theraphosinae es megkitudjamennyi revizio, amit Bertaniek foztek nagy erokkel.



A bejegyzes illusztracioi innen szarmaznak. Erdemes elolvasni a cikket. A Butantan honlapja a google cache jovoltabol foltokban elerheto itt.

A vegere egy mondat eleg lesz: "The material damage, you recover. The scientific, no."

FINALUpdate A forditogepert szorri, a portugalom elegge rozsdas...
Által Rogerio

A gyűjtemény fordult hamu ezen a napon volt egyedülálló. Ez olyan, mintha égett a Louvre múzeum. Ez lehet festeni egy új Mona Lisa? Ez volt a nagy különbség a Butantan Intézet, a gyűjtemény több ezer világi kígyók, pókok és skorpiók különböző részein Brazília és a világ. Az adatbázis fontos azok számára, akik a besorolás, a biológiai sokféleség, földrajzi eloszlása ezeknek az állatoknak. És ez történik éppen a Nemzetközi Éve Biodiverzitás! Laboratorios lehet újra felépítették, eszközök lehet megvásárolni, de ez a gyűjtemény csak egy elveszett.

Mivel a legtöbb a mi balszerencsénk, hogy azt is bejelentették. Érdekes, hogy ez csak egy a botrány, hogy sújtja az intézmény néhány hónapig - véletlen? Még akkor is, amikor elhagyják az egyik legnagyobb intézmények megsemmisítését így? Hol van az ügyész, a sajtó, a civil társadalom? Tennünk kell valamit, hogy mentse meg az intézmények, a mi gazdaságok, mi a memória, egészségének megőrzése a munkavállalók. Tart elkötelezettséget, bátorságot.

Dr. Rogerio Bertani
elnöke comsat - a Bizottság a Foglalkozás-egészségügyi, az Instituto Butantan.
tudományos kutató - PhD Zoológia

6 comments:

T-boy said...

Hali!

Ez nagyon szomorú. Viszont nincs nagy baj, vannak itt önjelölt, igazi profi kodaktaxonómusok akik ránézésre leírnak és beazonosítanak egy rakás pókfajt. Csak előtte még megtanulnak olvasni és odafigyelni arra amit olvasnak...

Viccet félretéve: Mi, hobbipókosok, akik igazából csak olvassák, megpróbálják megérteni a cikkeket, nézegetik a képeket, tátott szájjal csodálják a nagyok egy-két munkáit, mi fel sem fogjuk ennek a szomorú dolognak az igazi katasztrofális jelentőségét. Hatalmas veszteség, amely nagyban érint minden tudományos és hobbi szinten pókozó embert. Külföldön talán még nagyobb a veszteség, hiszen ott azért jóval másabb a színvonal az állatok tartásában és a hozzá fűződő tudományosabb oldalon. Sajnálom hogy ezt kellett olvasnom... :(

Üdv:T-boy

Szűts Tamás said...

van vmi remenysugar, de nem kiabalom el. Tovabbi update akkor ha az info tuti.

Imme said...

Azért remélhetőleg a kutatási anyagok nagy része le volt mentve máshova is pl. szerver, cd stb. Sajnálom a rengeteg állatot és az emberek kárba veszett munkáját. :/

T-boy said...

Tegnap este volt róla szó a TV2-n a híradóban is, bár rövid kis bejátszás volt, de képekkel. Ott azt mondták az intézetben állatokat tároltak méreglefejés céljából (pókokat is). Én is abban reménykedem amiben Imme, reméljük azért a sok papíron kívül le volt mentve, másolva digitális változatban is az anyag nagy része, de ez sem fogja pótolni az elégett állatok hiányát. A legdurvább kép a kígyó, amelyiknek csak egy része semmisült meg. Várjuk az updatet.

Üdv:T

Koka said...

Hát reméljük a legjobbakat, elég nagy a veszteség így is, de ha még a kutatási anyagok is elvesztek,akkor tényleg sosem tisztázódik 1-2 faj hovatartozása (esetleges reviziók, amik nagyon ráférne egyes genusokra).
Mondhatni itt halunk meg hülyén.

Szűts Tamás said...

UPDATE: Az irodak egy resze NEM egett le. Az ezekben az irodakban levo peldanyok szgepek es mikroszkopok megmenekultek.

Most en abbahagyom az adatasast, mert inkabb arra fokuszalnek amire a pokos tarsadalom is, hogy ilyenkor mit lehet tenni, segiteni. a veszteseg hatalmas de nem 100%-os (ellentetben a kigyosokkal ahol is a neotropikus kigyok tipusainak az egyharmada oda).