Thursday, May 06, 2010

Kaliforniai kitalalos 3

Ha kedd, ha szerda, zsakbamacska. hangzott annak idejen a szlogen a Retrogyuri (Rozsa Gyorgy) altal ripacskodott musorban. Az eddigi Kaliforniai kitalalosok eseteben sajnos nem fejtettem ki eleg jol a hattertortentet, ezert kaptam is a fejemre - tegyuk hozza jogosan. Hat most lassuk a hattersztorit is.

Ma Vincent Leevel az itteni kuratorasszisztensel elegyedtem beszelgetesbe. Amikor az asztalan pillantottam meg az alabbi "kis" skorpiot. Szo szot, tett tettet kovetett majd az asztalon kotott ki a fotomodell. Sajnos tul mozgekony volt es megvallom oszinten tartottam is tole, ez a kepeken is latszik. Bocs nem vagyok Bothzoli. A kesobbiekben ezen felelmem igazolodott is, a skorpiot az ot boszen kergeto Vince-t meg is szurta. Vince-t az elobb vitte el a lift, nehany egyeb erdeklodovel egyutt a kiallitast mutogatja nekik eppen lelkesen (ez is a feladatai koze tartozik). A baleset utan renduletlenul fotoztam tovabb a Dianat haldoklas kozben lefotozo paparazzikat megszegyenitve (ezert kis lelkiismeretfurdalasom is van), de o tobbszor megerositette hogy jol van. Elmeselt egy tortenetet amikor Baja Californiaban gyujtott es ejjel megmarta egy veszelyes skorpio. Meregkiszivasos keszulekkel kipumpalt valamennit a sebbol, de valoszinuleg makja is volt, igy a sztorit o meselte, nem pedig az ujsagban olvastam rola. Nezzuk hat a riadalom kivaltojat. Megmondod ugyahogyvan hogy en ennyibol nem tudnam megmondani, azert merem csak idetenni, mert a hobbiban elofordulo, nem ritka faj.

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket


View Kaliforniai kitalalalos #3 in a larger map


A szabalyok a KOVETKEZOEK, esetlegesen uj jatekosoknak. Beteszek nehany kepet, es aki akar tippel ra, a tipp akkor ervenyes ha valamifele indoklas is szerepel mellette.

KIEGESZITES: ilyen legyen egy tipp ez egy koronas keresztespok, mert koronas a keresztje.

Ergo egy osszetett mondat a minimum melynek ket tagmondata kozott ok-okozati osszefugges talalhato. Egy het all rendelkezesre a tippeleshez, kommentelni akarmikor, de tippelni csak minimum 48 ora mulva lehet.. Vagyis 2t tudtok aludni minden otletre. Korai tippomles elofordulhat, ezeket azonban nem veszem figyelembe.
KIEGESZITES: En nem kommentalom a tippeket. Ti kommentaljatok, de azert az esszeru keretek kozott, az vegso itelet kimondasat nyugodtan bizzatok ram. Nem szeretnem azt hogy a tippeket is titkositsuk.
EGYSZER lehet csak tippelni.

Ha SENKI nem talalja el, akkor minden tippelo kerdezhet egy eldontendo kerdest es ujraindul a kor. Ha ujbol nincs jo tipp akkor megmondom a megoldast. De idaig nem szeretnek eljutni. Ha valaki neadjuristen 10000000%ig biztos magaban es nem kivanja leloni a poen ugy a tszuts@gmail.com is tippelhet.

5 comments:

Imme said...
This comment has been removed by the author.
Imme said...

Üdv mindenkinek!
Remélem nyertem, és hogy Vince-el minden ok. :)

Szűts Tamás said...

Udv, uj versenyzo :D
Vince ok, sot egy kepet a most irodo XYDSKDJSUS reviziojukhoz (Stan Wiliams-szal irjak kozosen aki ezt a pldt is gyujtotte) el is kerte. Remelem fel is hasznaljak. Azt is remelem lesz meg alkalmam fotozni nekik skorikat.
2 nap letelt mehet elesbe a tippozon.

Koka said...

Ez skorpió a Hadrurus arizonensis
(Ewing, 1928), a faj jelegzetesége, hogy hátlemeze és fejpajzsának egy része barna vagy fekete,amig a többi testrész sárgás és járólábaikon, farokízein, méregttövisén,ollóikon hosszú fekete ször van.
Elöfordulási helye is megfelel a megadott helynek.

Imme said...

A megfejtésem már elküldtem szombaton, csak nem akartam lelőni a poént. :)

Nos itt jön az én megfejtésem:
Hadrurus arizonensis (pallidus?)
Hogy jutottam el a megfejtésig (magyarra fordítva, a hibákért elnézést kérek)
Az ollós lábak belső oldalán 2 vagy annál több érzékelő szőr található.
Az ollós lábak belső oldalán több mint 10 érzékelő szőr van, ezek szabálytalan sorokban helyezkednek el amik átterjednek a külső oldalra is.
A fésűszervek megnyúltak, több mint 20 foggal rendelkeznek.
4-7 (általában 5-6) érzékelő szőr található az ollók(?) (chelal palm) belső felén.
A középtest hátrésze világos sárga.

Online határozóhoz link:
http://pw1.netcom.com/~wsavary/keypage1.html