Saturday, August 16, 2008

Egy "Ejtélyes" pók

Mint ismeretes nem vagyunk a KODAK taxonómia hívei, de az is ismeretes, hogy számos kivétel van az "erről a fényképről fajra majd az mondja meg akinek Tibor az anyja" szabály alól.

Ezt a szépséget grátiszt kaptuk a szomszédéktól ahonnan is egy csúszdát örökölt Zaránd fiam. A Széchenyi utcára néző kicsiny kertben a dzsindzsába volt a csúszda begyógyítva ahonnan is sikerült alig 10 perces origamival kiszedni.
Amikor megláttam - csak szerényen - rögvest felismertem (és a kis segítség a címben ottan is lakozik) és felordítám örömömben, hiszen bár képen sokszor, hallani mégtöbbször, de még alkoholos állapotában sem futottam össze vele (ami teljes mértékben az én hibám) álmomban nem ötlött fel bennem hogy én egy laza (ámde valljuk be kevés arachnológiai kihívással kecsegtető) gyerezsúr alkalmából egy virtingli friss zöld példányba belebotolhattnék. Az üvöltésre az origamiban segítkez csúzdadonor hölgy és a szomszéd megrettent hogy netán valami sorjával bírhattam vérvesztésre késztetni magam, de Berni asszony megnyugtatta őket, hogy valószínűlegcsak egy pókot láttam. Gyermekem babakekszes műanyag edényébe - melyet Einstand módszerrel megörököltem - rögvest bele is költöztettem a drágát. Most pedig volt annyi 10 percem hogy lőttem láttam miután főztem (kávét).
Na szóval indoklásos tipptyi jöhet aki erre rájön az az életben el nem téveszti többet.
További segítség:

Egyeb Nigma fajok:
Nigma flavescens

Fince fotoja
Nigma walckenaeri ismetlesnek


Nigma linsdalei

Szuts Tamas fotojaSzuts Tamas fotoja
Szuts Tamas fotoja
Szuts Tamas fotoja Egyeb Hamvaspokok:
Hamvaspok :D

Szuts Tamas fotoja
Eloremutato link a jovobe: Kaliforniai kitalalos #5

6 comments:

Zoltán said...

Hali,
Nekem Nigma walckenaeri lenne a tippem. Semmilyen professzionális indokot nem tudok felhozni, egyszerűen végigforgattam a Szinetár könyvet, ez az egy pók volt, ami hasonlított erre (tudom, Kodak...), majd megnéztem a magyar fajlistán a Dictynidae fajokat, és további képeket kerestem róluk, köztük a N. walckenaeri-ről is, és így erre a tippre jutottam. Aztán lehet, hogy orbitális baromság, ezesetben kíméletes bánásmódot kérek. :D

Szűts Tamás said...

wazz ez gyors volt :D
Gratu :D. stimmöl.
Ez az egyetlen Hamvaspókgénusz amelyik zöld..
Majd szépen megkérem Fincét hogy az Ő Nigmáját editájja már be a posztba köszi...

Szűts Tamás said...

Egyébként a R-ejtély és az E-nigma volt a szójátéktéma ...

Zoltán said...

:)
Meg még a kert, mint előfordulási hely is stimmelt.

Koka said...

Sziasztok!

Még jó hogy nem írtam be az elsö gondolatomat. Én elsö ránézére zöld kresztespóknak (Araniella cucurbitina) véltem, de nem stimmelt a láb szörözötsége (sötét hosszabb szörök)Ma is okosabb lettem.

Fince said...

Beleeditáltam a posztba:)