Sunday, August 17, 2008

Nem mindegy, hová lógatjuk

... , azaz mérgező pókmarások beszámolói (kiváltképp a Latrodectus mactans-ra vonatkozóan).
Kovács Gábor fordítása. Hatalmas kiszervezett, elkészített de eleddig nem posztolt anyag van a poftaládámban, és most kicsit megelégeltem azt, hogy vasárnap is bennt rohadok és ahellyett, hogy kimennék a szabadba levegőzni, tovább rohadok bennt hogy blogolhassak. Fantasztikus érzés :D Erre lelkiismeretfurdalás is kötelez, hiszen többen már elvégeztek egy csomó munkát és ki kellett volna már raknom ezeket elég régen. Most lett rá időm.

Klinikai és történeti áttekintés egy széleskörűen jellemző, ám kevésbé ismert állapotról.

(Emil Bogen, Phoebus Berman (1927): Poisonous spider bites, with especial reference to the Latrodectus mactans. A clinical and historical study of a widespread but little known condition. California and Western Medicine. Vol. XXVI, No.3., 339-341).

A szerkesztő megjegyzése: Jelen diszkusszióban Bogen és Berman a Latrodectus mactans (fekete özvegy) marása nyomán kialakuló arachnidizmus jelentőségét szemléletes módon hangsúlyozza.
Kalifornia állam egyes körzeteit tekintve e veszélyes faj széleskörű elterjedtsége nem általánosan felismert tény. Habár a marás ritkán végzetes, azonban a méreg olyan gyötrelmes tünetekkel járó kórképet idézhet elő, mely a felületes orvosi vizsgálat során hibás diagnózis felállításához, hovatovább a páciensen indokolatlanul elvégzendő sebészeti beavatkozáshoz is vezethet.

Észak-Amerika egyik mérgező marású pókjának, a Latrodectus mactans (közismert nevén fekete özvegy, vagy homokórás pók) marása klinikai szempontból összetetten jelentkező akut hasi kórkép kialakulását okozza. A Los Angelesi Közkórházban mintegy 15 pácienst kezeltek az elmúlt években. Az első öt esetnél a helyes diagnózis felállítása talán azért nem a betegfelvételkor történt, mert még nem ismertük kellően e kórképet, ellentétben azzal a könnyen felismerhető nyolc esettel, melyekkel az elmúlt esztendőben találkoztunk. A rövid összefoglaló segít elképzelni e páciensek állapotát.
Első eset: Palo Verdesben egy 29 esztendős mexikói származású munkást ért péniszmarás, miközben az árnyékszéken ült. Két napig elhúzódó komoly fájdalma, és izomgörcsei voltak.
Harmadik eset: Los Angelesben egy 37 éves magyar származású munkás péniszét árnyékszék használat közben marta meg egy fekete pók. A heves fájdalom átterjedt a megmart testoldallal azonos hasi inguinális területre, és a combokra is. A páciens felvételkor fájdalomra panaszkodott, cyanotikus volt, hasa merevnek tűnt, ugyanakkor nem volt érzékeny, térdreflexe hiperaktív volt. Többször hányt, és vizelet visszatartása katéterezést tett szükségessé. A szisztolés vérnyomás 170 Hgmm, a fehérvérsejt szám pedig 13.750 volt. Noha a komoly fájdalmak 24 órán belül mérséklődtek, öt nap múlva hagyhatta el a kórházat.
Hetedik eset: Egy 25 esztendős, mexikói származású munkás szenvedett péniszmarást, miközben az árnyékszéket használta. Komoly hasi fájdalomra panaszkodott, hasa nagyon merevnek, ugyanakkor érzéketlennek tűnt. A fehérvérsejt szám 13.600 volt. Erősen verejtékezett, de a következő napon elhagyhatta a kórházat.

A fordító megjegyzése: A kültéri toalettekben történt balesetek nem csak pénisz, hanem fartájékot érintő marásokat is magukban foglalnak. A Latrodectus-fajok olykor élénk érdeklődést mutatnak a hálójukat érintő bármilyen behatást illetően, ez magyarázza a „belógó”, védtelenül hagyott testrészek elleni támadásokat. A közelmúltban olyan esetleírások, illetve toxikológiai munkák is napvilágot láttak, melyekben a méreganyag által kiváltott stabil erekcióról számolnak be. (Az emberre csak a kifejlett nőstények jelentenek veszélyt. A hímek csípőkarmai túl aprók, és túl gyengék ahhoz, hogy áthatoljanak a bőrön).

No comments: