Saturday, June 28, 2008

szőrözzünk :D

Azért kezzd tetszeni ez a blogolosdi, mert egy csomó dolog fel tud merülni a hozzászólásokban annélkül, hogy az eredeti információt maga alá temetné a hasznos vagy haszontalan OFF.

Most egy hasznos off merült fel Zoli jóvoltából. A magyar elnevezéseket kicsit kezdem a szívemen viselni, és remélem ez egy jó kezdés lesz ilyen irányban. A lábakról beszkenneltem Loksa Imre Pókok I könyvének idevonatkozó részét.

Az első amit pókok kapcsán mostanság kezdenek komolyabban megkülönbözteteni a hair vs seta (sajnos a magyarban mindekettő megfelelője a szőr). A "hair" mint haj csak emlősöknek van, míg "seta" szőrszerű kitinképlete az ízeltlábúaknak van. A trichobotrium magyar neve pedig érzékszőr.

Nézzük tehát a lábakat. A pókok járólábai hét ízből állnak:
coxa = csípő
trochanter = tompor
femur = comb
patella = térd
tibia = lábszár
metatarsus = másodvégíz
tarsus = végíz
A tapogatólábak (pedipalpus) eggyel kevesebb ízzel rendelkeznek, nincs másodvégíz náluk, illetve a csípők (melyeknek "gnathocoxa" a külföldi neve) a táplálkozást segítő képletté alakulnak. Loksa maxillának nevezi őket, de ez inkább helytelen, mint helyes. Egyéb magyar elnevezés (pl. szájláb) sajnos nem áll rendelkezésre. Szívem szerint javasolnám hogy a labiummal szemben ezeket hívjuk ajkaknak (jobb és bal ajkakat különböztetve meg), míg a labium legyen nyelv.
A lábak végízének végén találjuk a karmokat (kettőt vagy hármat), és az állat életmódjától függően (hálószövő vagy kóborló vadászó) különböző szőrképleteket.
Hálókészítőknél (A, B, E) pl. kifejezetten hátrány ha szőrös az állat lába vége a karmok alatt, ezér csak néhány "accessory setae"-t (magyar neve nincs, kioldótüske lenne a megfelelő) és a keresztespókoknál szövőtüskét (sustentaculum) találjuk.
A kioldótüskék szerepe hogy ellökjék a hálófonalait a pók karmaitól amikor a harmadik, kis karom elengedi azokat. Erről angolul itt lehet többet olvasni, a képek is innen vannak.
A szabad vadászoknál (C, D) más a helyzet, minél szőrösebb a láb vége annál jobb, hiszen ezek segítségével kapaszkodnak meg. Alapvetően két típusa van ezeknek a "szőrcsomiknak"
A "claw tuft" - talpecset ugrópókokra jellemző nagyon. LOKSA ÁBRA C. Kizárólag a karmok alatt vannak.
A scopula-k ezzel ellentétben a végíz, esetenként másodvégíz egy részén vagy teljes hosszában megtalálhatóak. LOKSA ÁBRA D. Ennek a neve Loksa szerint talpkefe.
És ha jobban belegondolunk Loksának igaza van, hiszen a kefe egy hosszúkás valami amiből szőrök állnak ki, míg az ecset egy szűkebb területről eredő szőrök összesége.
A képek eredeti helyről vannak belinkelve amit a képre kattintva lehet elérni.
Üdv:
s

5 comments:

Anonymous said...

Nos, utánanéztem tegnap én is. Én a talpkefe kifejezést anno madárpókos "tudományom" első táptalajából, a Lissek-Székely könyvől tanultam, és ott talpkefének nevezi a tarsus-on és a metatarsus-on található képleteke, valamint talpecsetnek a karmok alatti részt. (Lehet, hogy ők is a Loksa könyvből "vették"?)
Bizonytalanságokra az adott okot, hogy: egyrészt a könyv 8 éves, másrészt meg - azzal együtt, hogy remek könyv - a leírtak nem mindenhol 100%-ban hitelesek, lásd "P. murinus marása halálos", valamint a helytelenül használt (mellesleg kb 50 éve nem érvényes) Phormictopus pheopygus fajnév.
Kicsit hasonlóan érzek ezekkel a magyar nevekkel kapcsolatban, mint a pókok magyar neveivel kapcsolatban: bele lehet kavarodni, és az a biztos, ha az ember a latin nevet használja, mert az (többnyire) univerzális.

Anonymous said...

Sziasztok! Egy kicsit meg vagyok kavarodva, úgyhogy megkérdezem (előre is bocs, ha hülyeséget kérdezek): a (madár)pókonál a seta(e) kifejezés általánosan használható a "sima" szőrökre (mint pl. a hair), vagy csak a speciális érzékszőrökre?
(külföldi fórumok káros mellékhatása :D)

Szűts Tamás said...

na akkor olvasd el a bejegyzést megint...
Szóval pók (rovar egyéb) az seta.
Emlős (kutya macska ember) az hair.

Magyarul mindkettő szőr.

Anonymous said...

Utólag elolvasa elég hülyeén tettem fel a kérdést. Arra voltam kíváncsi, hogy a pókonál a seta "egyenértékű-e" az emlősöknél használt hair-rel. Néhány oldalon mind láttam mindkettőt egyszerre használva ( pl. http://www.tarantulas.tropica.ru/en/node/608 - setae and hairs, de ezek szerint akkor itt rosszul fogalmaztak), és ez zavart össze.

Szűts Tamás said...

ők rosszul fogalmaztak. És még sokan másoik is.