Friday, June 27, 2008

Egy újabb "nem kért, de megkapott" - a tema megkapott nem pedig megkopott, fordítás

Madárpók marások: 91 esetet bemutató jelentés a brazíliai Sao Paulo államból.

Sylvia, M. Lucas, P., I., Da Silva Jr., R., Bertani and J., L., Costa Cardoso (1994): Mygalomorph spider bites: a report on 91 cases in the State of Sao Paulo, Brazil. Toxicon., Vol. 32. 1211-1215.

Fordította: Kovács Gábor



Összefoglaló.
1966-tól 1991-ig 91, az összes pókmarás kevesebb, mint 1%-át kitevő mygalomorph pókok okozta marási eset vált ismertté a brazíliai Vital kórház, és sao pauloi Butantan Intézet jóvoltából. A diagnózisok igazolása az egyes pókok eredményes azonosítását is magában foglalta. A marások alapvetően enyhe következményekkel jártak, a legfőbb tünet a helyi fájdalom, kisebb ödéma, illetve bevérzés. Az adatok megerősítik azon feltevést, miszerint ezek a nem agresszív pókok egészségügyi problémát sem vetnek fel.

Bevezetés.

Az embereket ért madárpók marásokról szóló beszámolók ritkák. Ezek a marások orvosi szempontból nézve alapvetően nem jelentősek (Baerg 1958, Bücherl 1962, White et al. 1989, Schmidt 1992). Azonban az Atrax génuszba sorolt pókok – különösen az Sidney tölcsérhálós pók, az A. robustus - marása kivételesen komoly mérgezési tünetekkel jár (Sutherland 1972).
A laboratóriumi tesztelések során néhány egyéb mygalomorph faj, mint például egy Pterinochilus-faj (Freyvogel 1972) és a Trechona venosa (Brazil és Vellard 1925) egyaránt figyelemreméltó toxicitást mutatott a gerincesek esetében. Mindemellett ezeket a fajokat is beleértve, az embereket ért dokumentált marások nem jártak komoly következményekkel. Jelen munka bemutatja a brazíliai Vital kórház, valamint a Sao pauloi Butantan Intézet által több mint 25 év alatt (1966-1991) feljegyzett mygalomorph pókok által okozott marásokra vonatkozó járványtani és klinikai adatokat, melyek a Sao Paulo és környékén előfordult mérgező állatok marásai miatt kezelt esetekből származnak.





A nagyításhoz kattints a képekre.

1 comment:

Fince said...

Nagyszerű! Bár ezt az anyagot az előzővel fordítással ellentétben nem ismertem, úgy gondolom jól kiegészíti a Gyilkos madárpók c. bejegyzést. Köszönet a munkáért! Azt hiszem ez a néhány bejegyzés elég meggyőző ahhoz, hogy végleg sutba lehessen dobni a megkopott fényű városi legendát.