Wednesday, June 25, 2008

A vén venom téma

GÉPHÁZ UPDATE#1: új címkével lettünk gazdagabbak amit Kovács Gábornak köszönhetünk, aki az alant olvasható fordítást készítette. Az új címke - melynek méregzsák a neve - alatt a madárpókok mérgéiről és azok hatásairól olvashattok.

"Sajnos" "agyakifojt", "rögtönbelehalt", "azonnalakorházigsemjutottel", "halálosvenom" és egyéb vérbefagyott történeteket biztosan nem fogtok itt olvasni, de valószínűleg sok információval lesztek gazdagabbak (akárcsak mi, teszem hozzá). Talán segíthet a valódi, szakemberektől származó információ a házas- élet- lakótársak, anyuk apuk hugik megnyugtatásában (bátyust nem írtam, ők maradjanak bizonytalanságban - erről jut eszembe bátyus helyett mit kellene írni? Báttyot? Bátyjot? Báttyakat?). Reményeink szerint Gábor fog még hasonló cikkeket fordítani nekünk (és akárcsak Kapornak neki is javaslom a "bevezetés" rész fordítását, mint általában a leginformatívabb részét egy-egy cikknek, persze az összefoglalókból is sokat tudunk meg).
----------------------------------------------------------------------
GÉPHÁZ UPDATE#2: Új, remélem dinamikusan növekvő bejegyzéssel, aminek egyetlen cimkéje van, leszünk hamarosan gazdagabbak. A cimke neve: közreműködők (gondolkoztam valami viccesen, de inkább ezt a részt komolyan veszem). Azoknak a neveit - és közreműködéseit tartalmazza majd ez a bejegyzés akik aktívan is (képpel, szöveggel, pókokkal) segítik a blog gyarapodását. Mivel a cimkék oldalról elérhetők ezt bármikor meg lehet nézni. Kicsit a tudományos cikkek "Acknowledgements" - köszönetnyilvánítás részéhez hasonlóan gondoltam ezt, azzal a kiegészítéssel, hogy aki holnap segít az is bekerülhet.
----------------------------------------------------------------------

Embereket és kutyákat ért madárpók marások.

Eredeti cím: (Isbister, G. K., Seymour, J.E., Gray, M.R., Raven, R. J. (2003): Bites by spiders of the family Theraphosidae in humans and canines. Toxicon 2003., 41 (4): 519-24.)
Fordította: Kovács Gábor


Összefoglaló
A Theraphosidae családba sorolt pókok a Föld legtöbb trópusi régiójában előfordulnak. Ausztráliára vonatkozóan csupán három madárpók marásról szóló esettanulmány ismert. Jelen tanulmány célja, hogy jellemezze és feltárja az Ausztráliában élő madárpókok okozta marások embereken és kutyákon tapasztalható klinikai hatásait. A szerzők a pókmarásos eseteket az Ausztráliában elterjedt fajokat feldolgozó átfogó tanulmány keretében, illetve korábbi munkákra támaszkodva, 1978. januárjától 2002. áprilisáig terjedően gyűjtötték össze.


">


Az esetek magukban foglalták a konkrét pókmarásokat, és a marást okozó pókok begyűjtését is. A pókokat szakértő személy génusz, vagy – ahol lehetőség adódott – faji szintig azonosította. A munka során 9, bizonyítható emberi marást, és 7, kutyákat ért marást jegyeztek fel. Ezek között két Selenocosmia spp. és két Phlogiellus spp. marást találtak. Az embereket ért 9 pókmarás nem járt lényegesebb következményekkel. A legáltalánosabb tünet a marás helyére korlátozódó fájdalom volt, ennél komolyabb fájdalmat hétből négy olyan esetben tapasztaltak, amikor maga a pókmarás okozott kifejezett fájdalmat. Egy feljegyzett esetben a madárpók a megmart ember körmét is átszúrta. Enyhe szerverendszeri problámékat kilencből egy esetben tapasztaltak. Hét kutyát ért Phlogiellus spp. és Selenocosmia spp. fajok okozta pókmarás, közülük két esetben a kutya gazdája is marást szenvedett. Mind a hét esetben a kutyák gyorsan, már a marást követő 0,5 - 2 óra elteltével elpusztultak. Ez a rövid beszámoló is rávilágít az Ausztráliában elterjedt madárpókok mérgének emberre gyakorolt hatására. E pókok marása az emberek esetében csak a legritkább esetben jár komoly következményekkel. Jelen tanulmány inkább a méreganyag kutyákra gyakorolt fokozottabb toxicitását hangsúlyozza.


A nagyításhoz kattints a képekre.

5 comments:

Spidergirl said...

hahó hahó!
kattintottam volna a képre, de 404 :(

Anonymous said...

http://img262.imageshack.us/img262/4192/36887288tz9.jpg

Spidergirl said...

;*

Karl Csaba said...

Sziasztok! Erről a fordításról rögtön az jutott eszembe hogy mennyire specifikus az Ausztráliai pókok mérge. Pl az Atrax robostusé legjobb tudomásom szerint csak a főemlősökre veszélyes. Ebből a cikkből nekem az jön le hogy az említett genusok tagjaié pedig inkább a többi emlősre van "kihegyezve" (felötlöt bennem a súly különbség is,de mivel gyermekekel kapcsolatban sem ismerek komolyabb következményel járó marást így el is vetettem). Van erről vkinek egyébb információja? Illetve az is érdekes lehetne ha ezt össze tudná vki vetni a többi kontinensen honos pókok mérgének specifikusságával .

Szűts Tamás said...

link javítva