Saturday, June 07, 2008

Levedlett a pókom!

"Hurrá, levedlett a pókom!!!!*", favorit téma ez, minden fórumon, és mindig lesz 3-4 ember aki megküzd a dologgal a másik 3-4 "tapasztaltabb" aktív/passzív segítségével. Kicsit olyanok ezek az apró csoportok, mint a kóbor macskák a parkban, mindig van 10-20 aktív tag csak mindig mások... no offense, de ezek tények ^^,
A lényeg amit ki akartam ebből hozni, hogy ami hátramarad, na az vajh mi? Ravaszabbak rávágják kapcsiból, hogy exuvium. Amire normál körülmények között bólintanék is. Csakhogy a mai nap ütötte meg a szemem a Taxacom levelezőlistán a következő vita: exuvia versus exuvium, hogy most akkor mi is van? A lényeget, a vitainditó levélből megtudhatjuk, miszerint az EXUVIAE (levedlett kültakaró vagy amit akartok) nem rendelkezik egyes számmal. Referencia: "Torre-Bueno, J.R. de la, et al. (1989) The Torre-Bueno Glossary of Entomology, rev. ed. New York: New York Entomological Society. 840 pp." ahol bizony ez szerepel. Vagyis semnem exuvium semnem exuvia. Ez természetesen szöges ellentétben áll a WIKIPEDIA szócikkével, vagyis a vita további része a taxacomon a wikipediáról szól.
Tekintve hogy tudom, hogy kb kik irják akár a magyar akár az angol wikipediában a pókokat (a magyart egy unatkozó németországban tanuló néprajzos, az angolt meg egy IT-s fickó aki érdeklődik) azt hiszem nem meglepő ha jómagam a zoológusok pártján vagyok. Számat amúgy befogom, mert nem én irom (nem is fogom mert SEMMI értelmét nem látom olyan információkat megosztani a neten begépelni amit BÁRMELYIK középszintű búvárzsebkönyv tartalmaz).
Üdv:s
Ui kicsit lejjebb vettünk az intenzitit, mert a vártnál kevesebb a hozzászóló, és 20 HSZért nem akarunk napi 2-3 órákat a blogon melózni. Ettől független heti 2-3-4 poszt várható.
* Hofi örök, ahogy leírtam ezt a mondatot, hogy "Hurrá, levedlett a pókom", egyből eszembejutott egy szép analógia. Ajánlom mindenkinek a 2000es sziveszteri előadását, ami úgy kezdődik, hogy "Hurrá levizsgázott Deutsch Tamás..." a politikát hanyagolva a lényeg, nem kell aggódni előbb utóbb "levizsgázik" mindenki ;)

4 comments:

Anonymous said...

ŐŐm lehet hogy csak nekem zavaros de akkor most melyiket is célszerű használni?
üdv,
Yareus

Szűts Tamás said...

exuviae

Anonymous said...

Exoskeleton?

Fince said...

Mondjuk nem az a pali vagyok aki a deklinációkat szeli...ezért ez tényleg hasznos volt! THX érte. Ízlelgetem:).