Tuesday, June 24, 2008

Kodak-taxonómia - határozás képről

Ezúton is nagyon szépen szeretném megköszönni az eddig bátorító hozzászólásokat. Nagyon örülök annak ha a bejegyzésből néhányan tanultak valamit, és ezt az is alig árnyékolja be hogy más pedig nem tanult az esetből. Így a grafikus példa a szűkebb szakterületemet jelentő ugrópókok azon belül is a rezes ugrópókokról fog szólni.
Tipp: ha egy feketés fénylő ugrópókot látsz, mond hogy "rezes ugrópók" aminek a latin neve Heliophanus. Magyarországon több, mint egy tucat faj tartozik ide, elkülönítésük néhány kirívó esetben lehetséges csak. Most pedig Heliophanus kochi a Heliophanus cupreus közötti különbségeket mutatnám (a képek eredeti méretben is szintén itt vannak) be prof. Jerzy Prószynski és Antoine Senglet segítségével.
A h. cupreus nőstények széles választékban "kaphatók" itt:

Kettőfoltos aranyos- rezes- és fekete vagy négyfoltos fekete kivitelben (a dukkó színét később nem tudjuk változtatni, mert nem jön le).

Hím:


Ha gonosz lennék megkérdezném az arachnidán, hogy mitől kochi, de nem kérdezem meg. Helyette megmutatom, hogy ezekl mitől cupreusok.

Jó-jó de hogyan kerül a csizma, akarom mondani a cupreus a kochihoz?
Nézzük meg a koci választékot. Próbálj meg olyan tulajdonságot keresni a képeken amik a kochira és csak arra jellemzőek (addig előszedek pár egyéb Heliophanusról képet)



Hímek:

Vannak pöttynélküli és négypettyes változatban.
Figyelem a pénztártól való távozás után reklamációt nem fogadunk el.

Ez az előző poszt grafikus aláfestése, csak azért külön poszt, hogy az RSS-esek is rögtön észrevegyék. Én külön NEM fogok szólni az archnidán, aki gondolja tegye.

Üdv:
s

3 comments:

Szűts Tamás said...

Most olvastam a KODAK taxonómia strikes back...
Nekem lassan már az az érzésem hogy a magyar faunában Alopecosa, Artosa fajok már nincsennek is :D
(Pirata, Pardosa fajokat már említeni sem merek hogy Xerolycosa-t vagy a gyakori Aulonia-t szóba se hozzam)
Viszont megállapítottam a Kodak taxonómus ivarérése 4-5 hónap (januárban még csak Puding ismerte a Hogna radiata-t). :D

Nagyon okos dolog kimondani, hogy nem vitázok egy "nagymesterrel"!!! ha ÉRVek/indokok nincsennek a zsebemben.
És jó lenne már végre elfogani, hogy képről határozásban elég eredmény az is "még így sem tudjuk pontosan,mi is a szóban forgó pókot,pontosan fajra,csak hogy "farkaspók"!"
Pláne olyanoktól akik azt sem tudják eldönteni, hogy egy adott képen egy keresztespókot látnak vagy sem ... (pedig azt el lehet simán).
ÁMEN.
Üdv:
s

Szűts Tamás said...

Azt elfelejtettem leírni de LGM kaoptt egy piripöttyöt, mert amit leírt az a jó hozzáállás ("Ami biztos Hogna sp, mivel egy faj él nálunk vszeg radiata,de mivel olyan helyen van ahol külföldröl érkezet dolgok vannak lehett kinti faj is. Ezt képröl nem kellene találgatni,de ha akarod tedd ezt. Én nem fogom.").

Két piripöttyre egy piri vonal állítható fel 3 piripöttyre pedig egy piri-síkidom :D

T-boy said...

Szia Siler. Igen szép kis helyreigazítás lett. Érdemes ezt is olvasni. És abban is igazad van hogy vannak akik NEM tanulnak sosem. Én folyamatosan ezt teszem olvasok, a blogon lógok, könyvet keresek, kérdezek stb... de még egy jó kis időnek ( éveknek, évtizedeknek...) kell eltelnie hogy érdemlegeset tudjak szólni. Van akinek ez megy rövidebb idő alatt is. Vagy csak azt hiszi...