Thursday, June 25, 2009

Madárpók ellen bársonyférget?

Karmosak. (én még így tanultam őket ‘95 biolkém1/2 ruleZ)

Ma már Karmos féreglábú néven futnak, azonban az angol nevük, bársonyféreg (velvet worm) valószínűleg sokkal találóbb, mint amiket eddig rájuk aggatott a magyar nevezéktan kerékbetanácsa. (ugyanakkor néha, pl. a borzpók esetén kifejezetten jobbak vagyunk mint más népek). Az Onychophora TÖRZS-ről van szó, melynek egy élő képviselőjéhez jómagamnak is volt szerencsém. Sajnos – bár már akkoriban is a vadnyugati hősöket megszégyenítő jelszavakkal (vagyis előbb lőni aztán kérdezni, szétnézni, megfogni, beszélni) estem neki hasmánt a tasmán vadonnak – ezt az állatot csak kézben fogtam saját fotóm nincs róla.

Így aztán laza komplikácómentes kompilációt rittyentettem ide. A képek az eredeti hpről vannak tükrözve (és nem trükközve), melyekre a képre kattintva lehet eljutni. Amennyiben bármelyik kép nem jelenik meg úgy az adott helyről eltávolították/áthelyezték. (ekkor légyszi szóljatok.).

De hogyan kerül a csizma az asztalra, egy karmos egy pókblogba? És mi az hogy madárpók ellen? Kattints és kiderül.

 

Tehát azt nagyjából belőttük, hogy mik is ezek a dolgok, csak az lenne a kérdés, hogy mi közük van ezeknek a pókokhoz? Méginkább madárpókokhoz van e közük egyáltalán? A kérdést az angolul jól tudok meglehetősen egyszerűen ki tudják nyerni az információt az eredeti cikkből: Sidclay C. Dias and Nancy F. Lo-Man-Hung: First record of an onychophoran (Onychophora, Peripatidae) feeding on a theraphosid spider (Araneae, Theraphosidae). 2009. The Journal of Arachnology 37:116–117.

oni  

Nézzük hát a kevéssé szerencséseket/érdeklődöket is figyelembe véve miről is szól a cikk.

Az Onychophora törzsbe tartozó karmos féreglábúak olyan élőlények, melyek viselkedéséről rejtőzködő életmódjuk (New 1995) és a neotrópusi területeken való ritkaságuk miatt nagyon keveset tudunk (Mcglynn & Kelley 1999). Következésképpen az életmódjukkal kapcsolatos feljegyzésekre, adatokra nagy szükség van. Az onychophorák szinte kivétel nélkül ragadozók, olyan apró termetű gerinctelenekre vadászva mint a meztelen csigák, ászkarákok vagy földigiliszták (Hamer et al. 1997). A déli félteke mérsékelt éghajlatú területein széles körben elterjedtek (Reinhard & Rowell 2005). A karmos férgelábúak valószínűleg apróbb termetű pókokat is zsákmányolnak (majnem olyan vicces mint a ragadozó meztelencsiga). Laboratóriumi tanulmányok során az viselkedésük némely elemeire fény derült (Read & Hughes 1987; Monge-Na´ jera et al. 1993; Barclay et al. 2000a,b; Sunnucks et al. 2000; Reinhard & Rowell 2005). Például a Read & Hughes (1987) megfigyelték, hogy a Macroperipatus torquatus nevű faj a tücskök helyett inkább fésűspók zsákmányállatot részesített előnyben. A rejtett életmódnak köszönhetően valószínűtlennek tűnik, hogy nem rejtett életmódú, vagy óriási pókok a rendszeres zsákmányát képeznék a különböző karmos féreglábú fajoknak. Jelent közleményben beszámolunk egy  Peripatus génuszba tartozó egyedről mely egy nagytermetű madárpókkal, egy Hapalopus butantan (Perez-Miles, 1998) egyeddel táplálkozott. Jelen ismereteink szerint ez az első ilyen beszámoló a karmos féreglábúak és a madárpókok kapcsolatáról, és az első életmódbeli  megfigyelési adat a brazíliai amazoni esőerdőkben előforduló  onychophorákról. Egy színes kép ugyanarról a génuszról (az eredeti hp-hoz kattints a képre)

4 comments:

Peter said...

Hallo,
Hiába nem minden a pókok körül forog vagy mégis?
Ha másként nem hát egy Peripatus által amelynek a madárpók mint természetes zsákmány szerepel a palettáján.
Érdekes még hogy tulajdonképpen egy "átmeneti" állatról beszélhetünk amely egy hidat képez a gyűrüsférgek és százlábuak között.
Gratula nagyon érdekes állatok.
Peter

rockermaty said...

Sziasztok!

Hogyan ejti ela zsákmányállatot? Edigi infóim alapján a Peripatusok meglehetősen lomha fickók:O

Köszi!

üdv:m

Szűts Tamás said...

@raptor: köszi :D
@rockematy: nos ez egy érdekes dolog. Arról ugyanis, hogy maga ejtette volna el a pókot, nem esett a cikkben szó.

A dolog érdekessége, hogy ez az első ilyen jellegű megfigyelés, tehár még minden csak ezután jön.

Zoltán said...

Sziasztok!

Bármily' meglepő is lehet, ezek az állatok is jelen vannak a "gerinctelen hobbiban", vannak "freak"-ek, akik ilyen állatokat tartanak, ismerek is egyet. Matyi, én azt olvastam, hogy egy szekretált, ragadós anyagot "köpve, lőve" vadásznak, ezzel kompenzálva lassú mozgásukat.

Onychophora honlap

Üdv,
LZM