Thursday, August 21, 2008

Ízelítő a Zootaxa Címlaplányáról

Elkészült az Csontvázpókokat, vagyis az Epehbopus génuszt tárgyaló cikk összefoglalójának fordítása, mely a Zootaxán jelent meg. Bár kevés dolog maradt változatlanul a fordítás áttekintése után, de azért T-boynak köszönet a fáradozásáért!

Photobucket


Az Ephebopus nemet átnézték és kicsit rendberakták. Az cikk foglalkozik a génusz fajaival beleértve természetesen a tipusfajt is. Jelen állás szerint az Ephebopus nembe tartozik:
Ephebopus murinus ( Walckenaer, 1837)* (kiscsillag jelzi, hogy ez a típusfaj)
Ephebopus uatuman ( Lucas, Silva & Bertani ,1992)
Ephebopus cyanognathus (West & Marshall, 2000)
Ephebopus rufescens (West & Marshall, 2000)
Ephebopus foliatus (tudományra új faj)

Az Ephebopus violaceus Mello- Leitão 1930 fajt áttették a Tapinauchenius génuszba, és kiderült hogy egyezik a Tapinauchenius purpureus Schmidt 1995 fajjal.



A csontvázpókok Dél-Amerika, észak-keleti részén honos. Ismert Brazíliából, Guyanából, Francia-Guyanából, Szurinámból.


Tárnázó életmódú, pókokról van szó, viszont az Epehebopus murinus egy bizonyos fejlődési szakaszában "fánlakó" életmódot folytat. A madárpókok rendszertani vizsgálata bizonyítékkal szolgált arra, hogy az Aviculariinae alcsalád természetes csoportot képez, amely tartalmazza az Avicularia Lamarck 1818, Iridopelma Pocock 1901, Pachistopelma Pocock 1901, Tapinauchenius Ausserer 1871, Psalmopeus Pocock 1895, Ephebopus Simon 1892, Stromatopelma Karsch 1881 és Heteroscodra Pocock 1899 génuszokat: Az alcsalád minden nemére jellemző szünapomorfia az I-II járólábak végízén és másodvégízén található talpkefe, ami oldal irányban kiszélesedik.





Forrás: RICK C. WEST, SAMUEL D. MARSHALL, CAROLINE SAYURI FUKUSHIMA & ROGERIO BERTANI Review and cladistic analysis of the Neotropical tarantula genus Ephebopus Simon 1892 (Araneae: Theraphosidae) with notes on the Aviculariinae Zootaxa 1849: 35-58 (13 Aug. 2008)



2 comments:

Zoltán said...

Sziasztok! Valahogy meg tudnám kaparintani a teljes cikket? Szívesen lefordítom az egészet bekezdésenként is, ha kell. :D

Szűts Tamás said...

Egyeztess Fincével, bár mindeketten el vagyunk havazva ezért egy kis türelmedet kérném...