Saturday, August 16, 2008

Ki a f@.gyerek, Laci te tudod! Te vagy a f@.gyerek, Zoli én tudom!

Mexikó, Veracruz államából egy új madárpókfaj lett leírva, melynek a Brachypelma kahlenbergi elnevezést adták. A hím és nőstény alapszíne szinte teljesen fekete, az utótest hosszúszőrei vörösek. Az elnevezés tisztelet Herwig Kahlenberg felé, aki először felismerte azt, hogy ez egy még nem leírt Brachypelma faj.




RUDLOFF, J.-P. (2008): Eine neue Brachypelma-Art aus Mexico (Araneae: Mygalomorphae: Theraphosidae: Theraphosinae). Arthropoda 16(2): 26-30.

------------------------

JAJJ!…a tigrinawesseli sztori sem volt fütyfürütty, de ez már tányleg kezd alulmúlhatatlan formát ölteni. Következő? Brachypelma sarkibótosjózsi sp.n. ? Csak mert ő is valami haver...Reichből jövő cikkek nívója, a munkák "tartóssága" amúgy általánosan milyen e? Kivétel a tiszteletnek...

16 comments:

Koka said...

Szia Fince mester!

Ha a kezedbe kerül a teljesleirás,szivesen olvasnám.
Azt nem tudod véletlenül,hogy ez a faj volt-e a Brachypelma sp. "Puebla"?

Fince said...

Szia!

Istenigazából annyira szánalmasnak éreztem ezt a dolgot, hogy még nem tettem erőfeszítéseket a kérdéses cikk beszerzésére (amúgy is német nyelvű).

Ebből gondolom leszűrődik, hogy még nem olvastam a cikket, ezért, - nem korrekt dolog tudom -de látatlanban mondok róla véleményt, pedig lehet, hogy a cikk nem is rossz.

A névadás mikéntje miatt vagyok előítéletes a cikkel szemben, nem tehetek róla (ahogy látom nemcsak én kezelem fenntartásokkal a dolgot).

Azt, hogy ki mit minek espéz összevissza, arról nincsen infóm.

Első körben amúgy ezekre a dolgokra lennék kíváncsi. A faj, hogy került Kahlenberghez Veracruzból?

Milyen bélyegek alapján különíthető el biztosan az azonos génuszba tartozó "vöröspotrohúnak" aposztrofált csoport többi tagjától?

A pontos típuslelőhely ismertetését.

Csak azért, mert több német cikk is ismert, mely nem felelt meg pont ezek miatt a dolgok miatt az ICZN által támasztott követelményeknek.

Persze biztos lenne a kérdéseknek második köre is...

Szűts Tamás said...

Na igen.
Normál leírásban (és most nem azt mondom ezzel hogy Rudloffé szar, mert ő általában jó dolgokat csinal) azt hogy miért az a név ami, az Etymology címszó alatt a leírás előtt után vagy valahol benne egy teljes mondat. El lehet képzelni, ha valaki leír 30 új fajt akkor nem fogja mindnek az etymologiáját belecsűrni az absztraktba. Jómagam nemegyszer neveztem el emberekről fajt így köszönve meg a segítségüket stb. De ezt nem tettem és nem is fogom soha az absztraktba tenni ahová (üzenet a Szerkesztőnek - ha már az Arachne has reached the status of a leading journal for European arachnologists. - ahol azért jeleztem volna hogy ez az igényes hobbit jelenti) az EREDMÉNYEK rövid összefoglalása való. Ha az elnevezés is az eredmények közé tartozik akkor a cikket nem mondanám tudományosnak. Ez a fajta megközelítés nekem a - hálistennek már régóta elfelejtett VV Lorenzótól származó - "tú máccs" kategória, és egyszer már találkoztam vele: Lissek Rezső egyik kéziratát vetették elém 1999 november 23-án, hogyha én ilyen cikket merek kiadni a kezemből akkor az nemcsak a karrierem de szánalmas életem végét is jelenti. Ott volt minden harmadik mondatba beletéve hoogy SZirtes Balázsról nevezi el ezt az új génuszt (omg). A cikkért Martin Hubert kell nyaggatni én most nem fogom de szívesen vetnék rá egy pillát és remélem több precizitással mint Aigner Szilárd előre megjósolnám beveszi e a WSC or not. http://www.terraristik.com/tb/ad_pics/231182__1.jpeg

Szűts Tamás said...

Most olvasom vissza, nehogy bárki félreértse: természetesen az Arachnét az általam olvasott látott cikkek alapján az egyik legigényesebb hobbisták által írt újságnak tartom. Európában ma 4 darab arachnológiai szakfolyóiratról tudok
Arachnologische Mitteilungen, Bulletin of BAS a Revue Arachnologique illetve a Revista Iberia de Arachnología amik azért még néhány körrel vezetnek az Arachne és a BTS Bulletinje előtt. Viszont ha amonnan nézzük az Arachne azon kevés hobbiújságok egyike akik WSC kompatibilis taxonómiai cikkeket közölnek rendszeresen. Csak így tovább...

Zoltán said...

Küldtem egy "kuncsorgó" e-mailt Martinnak, remélem majd küldi a cikket. Kíváncsi vagyok rá. Egyébként ez a cikk csak német nyelven jelent meg? Nincs valami "szabály", hogy minden cikket angolul, vagy angolul is publikálni kell ahhoz, hogy elfogadják?

Szűts Tamás said...

13.1. Requirements. To be available, every new name published after 1930 must satisfy the provisions of Article 11 and must 13.1.1. be accompanied by a description or definition that states in words characters that are purported to differentiate the taxon, or 13.1-2.be accompanied by a bibliographic reference to such a published statement, even if the statement is contained in a work published before 1758, or in one that is not consistently binominal, or in one that has been suppressed by the Commission (unless the Commission has ruled that the work is to be treated as not having been published [Art. 8.7]), or 13.1-3.be proposed expressly as a new replacement name (nomen novum) for an available name, whether required by any provision of the Code or not.
Recommendation 13A. Intent to differentiate. When describing a new nominal taxon, an author should make clear his or her purpose to differentiate the taxon by including with it
a diagnosis, that is to say, a summary of the characters that differentiate the new nominal taxon from related or similar taxa.
Recommendation 13B. Language. Authors should publish diagnoses of new taxa in languages widely used internationally in zoology. The diagnoses should also be given in languages used in the regions relevant to the taxa diagnosed.

Zoltán said...

Nos, válaszolt Martin, mégpedig azt, hogy neki nincs meg ez digitális változatban. Ha valaki esetleg megkaparintaná a cikket online, az ne habozzon megosztani!

Fince said...

Nem tudom olvastátok e, de idekopizom egy nyilvános fórumra kitett válaszát ezügyben. Próbálta védeni a védhetetlent...de ez a dolog azért elég sok embernek büdös.

Why I don't scan it?

1. time
2. copyright issue (too many people have asked in public and private for a copy – if I would scan it, even for some close friends, I am afraid that it will make quick it's round [have had it in the past, that an article I scanned on request, I got few weeks later from a completely differ3ent person] and I might get into copyright troubles!)

Silernek igaza van. Az összefoglalóban a névadást tárgyalni...lehet, hogy Rudloff is érezte, hogy ez kapásból sokmindenkinél kiveri a biztosítékot.

Szűts Tamás said...

Más szóval ha kiváncsi vagy, mitől új faj ez és mitől különbözik a többitől akkor csengessed a lovettát...

Ez a kopirájt issú eléggé gyík érv, gyanítom Martinnak is megvan már az Ephebopus Zootaxa cikk és valószínűtlennek tartom hogy előfizető volna :D

Szűts Tamás said...

Másrészről tökmindegy hányan kérik elég egyszer beszkennelni... szal egy kicsit szaglik a téma :D

Lassan kész az előadásom btw...

Anonymous said...

Hallo,

Úgy tudom hogy ez a cikk nem az Arachne-ba jelent meg hanem az
Arthropoda-ba, na de mindegy.
http://www.zag-wirbellose.de/

Peter

Zoltán said...

"és valószínűtlennek tartom hogy előfizető volna :D"

Meg kell hagyni, elég borsos az a komplett (online) előfizetés 2600 $-ért. Viszont ha jól értelmezem, akkor ha csak a pókos cikkekre fizetsz elő, akkor 50 $, az már azért elérhetőbb ár.

Zoltán said...

Sziasztok!
Egy jelenleg működő link a PDF-hez: http://rapidshare.de/files/40250141/Br.kahlenbergi.pdf.html
Azt, hogy ez a végleges verzió vagy sem, egyelőre nem tudom.

Anonymous said...

halihow
Nekem ennek a munka kapcsán az az eset jutotteszembe, amikor herr Kahlenbergnél megjelentek először a C sp blue II Malaysia állatok. A hirdetésben "viel schönste als C sp blue I.", erre válasz hirdetések tömkelege jelent meg h sp 3 , sp 4 és mégsokkal szebbek mint Kahlenbergé :D

Amugy annyit fűznék hozzá siler posztjához, h ha jol tudom nem Szirtes Balázs, hanem Szirtes Bálint volt az, akiről akartak elnevezni dolgokat :) Márha ez az "Errebundus szirtesi" téma :)

Üdv:Kapor

Anonymous said...

Jahh és a kedvencem azé a Brachypelma lisseki :) no meg a mesterséges spermaátvitel :D
KApor

Zoltán said...

Tudom, hogy ez egy elég régi bejegyzés, de jobb későn, mint soha. Koka kérdésére válaszolva: igen, úgy tudom a Brachypelma kahlenbergi korábban Brachypelma sp. "Puebla" néven volt ismert.

LZM