Sunday, June 21, 2009

Várj, egy ok, hogy egy pók száj vár már rád…

Jöttek megoldások és közeledünk. Mielőtt bárki elkeseredne, hogy nem jött rá, ne tegye. Ez az infó nekem is új volt, és én 2 hetet töltöttem el a téma után olvasva, pókot boncolva. Inkább szívjuk fel a vízet, meg a tudás csepp begyünkbe... sokan tipptyiztek, nem mondom hogy ne tiptyizz, csak előtte utána érdemes olvasni is :D Tehát az egész segédletet a DIAVETÍTÉS linkre kattintva vagy a link után egyesével is meg lehet nézni. Pókkeresztmetszet szajszerv szajszervszínezve liko1 liko3

Ui: szorri az erőteljes logóért a képeken, csak megint megszaporodtak a kopipésztszájtok, illetve a "nemtudomhonnanvan" képlinkelgetések.  Kicsit unom, hogy olyan emberek liberálisak a kopirájttal szemben (és gondolják, hogy oké amit csinálnak) akik képet még életükben nem töltöttek fel (úgy értem ertékelhetőt).

6 comments:

Zoltán said...

Köszi a képeket, magyarázatot, és a "játékot" is. Hasznos volt, egy kicsit sikerült jobban megismerni kedvelt állatcsoportomat.

LZM

Kovács Gábor said...

Szia Tamás,

Az előző bejegyzésre ezen a helyen reagálva, köszönöm az új információkat, és a helyesbítést!

Üdv. Gábor

Kovács Gábor said...

Amiket azért hiányolok:

- Szöveges jelmagyarázat az ábrák (ábrafeliratok) mellé, mivel így még szemléletesebb lenne a dolog, a színekkel történő jelölés itt ugyanis nem kellően egyértelmű.

- a metszeti rajz forrása, és az egész elmélet egzakt szakirodalmi hivatkozása (hogy nehogy a "kígyó a saját farkába harapjon effektus" álljon elő).

Üdv. Gábor

Szűts Tamás said...

halihó!
csak türelem... éppen dolgozom (ezen is meg máson is)... bár az is igaz hogy az előző bejegyzés + hozzászólásokból szinte minden kiderül. (btw a te rostrum definiciód honnan volt? csakmert megemlíteném mint kevéssé hiteles forrást)
A metszeti rajz forrása az első képen alárírásként szerepel (bár való igaz kissé félrevezető). Innen van:
Traité de Zoologie. Tome VI. Onychophores, Tardigrades, Arthopodes, Trilobitomorpes, Chélicérates, ahol Millot irta a pókokat, mely 589-744.

A színezés hasznosságával nem értünk egyet, így pont az egész területet lehet látni amiről szó van. Ha lesz időm befejezni akkor lesznek még plusz képek/szöveg.

Üdv:
s

Kovács Gábor said...

Szia Tamás,

Köszönöm az infókat, illetve a rajz forrásmegjelölését. Azért nyilván akad frisebb munka is, bár évszámot nem írtál hozzá...kérdés, hogy ezt Foelixhez képest hová tegyük...(e tárgykört illetően) ez lenne a referencia?!

A világért sem akarok visszaélni a munkaidőddel és a türelmeddel, én is ötig-hatig (vagy még tovább) dolgozom pénteken.

Az alapvető "színügyi" gond abból adódik, hogy a metszeti rajzon nyoma sincs a kékkel jelölt képletnek, míg az oldalnézeti preparátumokon VILÁGOSAN látszik az, hogy a kék és a zöld terület (direkt nem írok terminusokat), egymás mellett (és nem egymással fedésben) helyezkednek el.

A rajz és a preparátum további ellentmondása, hogy a rajzon pirossal jelölt képlet (gnathocoxa, illetve endit) csak kivételes esetekben fedi ennyire az alsó ajkat (labiumot), azaz nem nyúlik azon túlra, amit a preparátum is hűen tükröz. (Apropó, itt a preparátum taxonmegjelölése sem lett feltüntetve). A pókok többségénél egészen biztosan nem ennyire "sarkos" :) a két testrész pozíciója, mivel alapesetben nem pl. az állaspókokból kell kiindulni.

Nem abból kell kiindulni, hogy itt a teljes terület látszik, hiszen itt eleve nem teljeskörűségről volt szó, hanem egy részterület mégkisebb részéről. Persze így is jó, így viszont az is látható, hogy nem egymás "hegyén-hátán" van a kék képlet (hogy az micsoda, majd hamarosan megtudjuk), illetve a zöld, hanem egymás mellett. A frontoldali ábra talán itt is szemléletes lehet(ne).

Üdv. Gábor

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.