Tuesday, September 28, 2010

Minden egyforma, vagy mégsem!

Nos kaptam megint a megszokott szöveget, csak mindig a fajok vagy nemzetségek változnak a mondatban. Mint pl: Milyen egyformák ezek a Pocecilotheriák, vagy a Pamphobeteusok, ne tán a P. lugargi hasonlit P. murinus TCF - re, stb. A mostani igy szól, hogy a ... vagyok képes megkülönböztetni a Ceratogyrus meridionalist a Pterinochilus chordatustól. Igy most hirtelen felindulásból, született eme post. Szóval aki tudja mi a különbség az ne is olvassa tovább a írásomat, aki nem az kattintson a szokott helyre.


Biztos voltam benne, hogy tovább olvasod :)
Na de térjünk a lényegre. Egy kis segítség a Kodak-taxonómiához.

Ceratogyrus meridionalis (Hirst, 1907)

A lábak, a tapogatóláb és a csáprágók sötétszürkék. Lábszár és tapogató ízületek halványsárgák. Hátpajzs fekete feltünö sárga / barna radiális csíkok és fekete maszk a szemkörül. Az utótest dorzális nézetből, bézs sötét vonalakkal és foltokkal, ventrális oldalon sötétszürke amelyen egy világos sáv látható a tracheatüdők vonalában. A sternum és coxa bársonyfekete. A fovea ívelt.

Ceratogyrus meridionalis növendék nőstény



Pterinochilus chordatus (Gerstäcker, 1873)

A lábak, a tapogatóláb és a csáprágók bézs, szürke vagy fekete a szín változattól és a vedléstől eltelt időtől függően. Lábszár és tapogató ízületek halványsárga. A hátpajzs bézs, szürke vagy fekete arany színű radiális csíkokkal (a csíkok néha nagyon látszanak, vagy ép teljesen hiányoznak). A szemek körül sötét maszk látható. A utótest háti oldalán bézs, szürke vagy fekete alapszínen sötét foltok, vonalak, minták (a DCF mintái homályosak). A fovea keresztirányú.

Pterinochilus chordatus adult nőstény



A méreteiket nézve a különbség elhanyagolható. Akit ennél kimerítőbben is érdekel a téma, annak a következő publikációkat javaslom elolvasásra:

Forrás: Richard C. Gallon: Revision of the Ceratogyrus spp. Formerly Included In Coelogenium (Araneae: Theraphosidae, Harpactirinae)

Richard C. Gallon: Revision of the African genera Pterinochilus and Eucratoscelus (Araneae, Theraphosidae, Harpactirinae) with description of two new genera

MESSENGER, P. (2004). Captive Breeding Ceratogyrus meridionalis. J. Brit. Tarantula Soc. 19(4): 113-117.

No comments: