Thursday, September 30, 2010

Báthori bátorligeti eredményei

Mindig is orommel tolt el, ha valaki a pokokkal komolyan kezd el foglalkozni. Most olyan, amugy sajnos ritka, pillanatnak lehetunk szemtanui, amikor valamelyik amator madarpokos szakiranyban indul el, es lediplomazik. Pokokbol. Yareus regota jelen van a virtualis madarpokos kozossegben, es iden vedte meg a szakdolgozatat, melybol az osszefoglalot itt is orommel osztjuk meg a nagyerdemuvel, az egesz letolteset pedig a linken lehet megejteni.

DSCF2006

A Bátorligeti Ősláp pókcönológiai vizsgálata
Samu Ferenc1, Báthori Ferenc2
1 MTA Növényvédelmi Kutatóintézet, Budapest e-mail: samu@nki-julia.hu
2 e-mail:yareus17@freemail.hu
Ezen dolgozatomban igyekeztünk bemutatni mind a Bátorligeti Ősláp kutatásának történetét, természeti képét, valamint a dolgozat fő témájaként a pókcönológiai vizsgálatot. A vizsgálódás során olyan módszerekkel dolgoztunk, pl talajcsapdák, D- vac- es gyűjtések, melyek megbízható képet nyújtanak a terület pókfaunájáról, ugyanakkor végig figyelemmel kísértük a természetvédelmi előírásokat, s ennek megfelelően alkalmaztuk őket. Alapkérdésünk, ami szerint kimutatható e különbség az egyes vizsgált élőhelyfoltok, illetve a saját és a korábbi, Balogh János és Loksa Imre eredményei között, részben igazolni tudtuk, hiszen 57, a területre új fajt sikerült azonosítanunk, valamint az elvégzett analízisek eredményei alapján az egyes élőhelyfoltok faunája között is találtunk eltéréseket. Az alacsonyabb összes azonosított fajszámunk azonban újabb kérdéseket vet fel, mint például, hogy ezt csupán a módszertani különbségek okozzák, vagy ténylegesen valós folyamatról van e szó. Ennek tükrében a területen további monitorozások végzése indokolt, és a terület szigorúan védett mivolta, karbantartása nem hiába való. A dolgozatom teljes terjedelmében innen letölthető.

3 comments:

Vukájlovics Pecze Natália said...

A dolgozt prezentaciojat volt alkalmunk meghallgatni es megnezni a XI. Magyar Pokasz Talalkozon... ertekes munka es eredmenyek, en gratulalok hozza.
Udvozlet a pokaszoknak!

T-boy said...

Gratulálok Yareusnak az eredményért! Szép munka!

Üdv:T-boy

Fince said...

Így tovább!;)Gratula!