Sunday, January 04, 2009

Valami véget ért...

Nem kell a kissé borongós címen megijedni vagy akár azt félreérteni. Mindössze egy kis változtatásról lenne szó.
Mint ismeretes, a blog Fince és jómagam együttes "terméke". Ezért a címe is "Apropók: Fince és siler pókblogja". Itt egy csepp változás történt... Tekintve, hogy mindketten bokros teendőink közepette egyre kevesebb időt tudunk a blogra rászánni (Fince pénzt keres, kutyát tenyészt jómagam gyermeket nevelek és pályázatokat írok) ugyanakkor a napi 50 néha száz látogatót nem szeretnénk két poszt között eltelt hosszú hosszú időszakokkal, esetlegesen rövid posztocskákkal elidegeníteni, kitaláltunk valamit. A részletekért kattints. Az ötlet onnan jött, hogy számos emberke keres meg minket azzal, hogy ilyen olyan irományaikat "szakértsük", nos közülük a legjobb-legaktívabbak közül néhánynak lehetőséget biztosítunk, hogy írói hajlamait, kedvét itt a blogon kiélhesse. Ezáltal ők tapasztalathoz, a blog olvasói pedig még több élvezetes pókos irományhoz jutnak. Ez kicsit más státusz, mint a vendégíróké (pl. Hőbe Kapor Gábor, és Kovács Gábor), hiszen reményeim szerint rendszeresen fognak ezek az úriemberek ide írni.
Lássuk tehát kikről is van szó (a nickek ABC sorrendjében):
Raptor (Peter Helfer)
Aki Németországban, Bajorország székhelyén Münchenben él, már hosszabb ideje foglalkozik a legkülönfélébb pókszabásuak terráriumi tartásával. Tagja a német arachnológiai társaságnak a DeArGe-nek. Az általános taxonomiai és morfológiai ismeretek mellett inkább a különböző madárpókok fogságban való ideális tartására és szaporitására szakosodott, mondhatni a klasszikus madárpóktartók közé sorolható.
Jelenleg egy változó számú 55-80 adult egyedből álló gyüjteménnyel rendelkezik, de az évek során mintegy 80-100 különböző fajt tartott már terráriumi körülmények között. A blog munkájában Fince oldalán a madárpókos rész munkájában erősíti, ahol a németnyelvű szakirodalom pókszabásuakkal kapcsolatos anyagát kíséri majd figyelemmel és számol be majd itt. Tartási tanácsokkal és javaslatokkal áll a blog olvasói rendelkezésére is. Jelenléte mondhatni hiánypótló hiszen jómagam alig, Fince pedig egyáltalán nem tud németül, és a rendkívül erős német hobbitársadalom sok jó információval (és ugyanannyi rosszal is) segítette a magyar hobbisták életét.
T-boy (Jekkel Tamás)
Gyöngyös városában, Magyarországon él. Mintegy tíz éve pókozik (1997-ben kezdte a póktartást), és azóta sok fajjal volt már dolga, de csak az elmúl évben kezdett bele komolyabban. Szereti még a fotózás témakörét is, remélem érdekes képeket láthatunk tőle is.
Zolee (Lestyán Zoltán Mihály)
Lelkes (nem csak madár)pókrajongó, a team legfiatalabb tagja, 20 éves, másodéves biológia szakos "egyemista" Szegeden. Madárpóktartással 14 éves kora óta foglalkozik , manapság elsősorban a Harpactirinae, Stromatopelminae, Eumenophorinae alcsaládok kötik le. Reményeim szerint a rendszertani és taxonómiai vonalat erősítő és nemcsak madárpókokat érintő irásokat láthatunk majd tőle.

Hát ők lennének az új fiúk.
Természetesen a logóra is fel fognak kerülni, de ez technikailag leghamarabb a jövő héten lesz lehetséges.
Addig is üdvözlet a fedélzeten és teljes gőzzel előre :D

5 comments:

Zoltán said...

Helló siler (és Fince),
Köszi szépen ezt a bemutatkozós bejegyzést. Újfent szeretném megköszönni a lehetőséget nektek, és az új csapattársaimat ezúton üdvözlöm én is.

LZM

T-boy said...

Sziasztok!

Dettó, én is köszönettel tartozom! És persze az üdvözlet is megy szintén!
Üdv: T

Peter said...

....és ugyanakkor valami elkezdődőtt...Azt hiszem nem vagyok egyedül azzal a megállapitással hogy bárki akinek hobby v. profi szinten köze van a pókszabásuakhoz,az "Arachnológiához", elismeréssel nyilatkozik az Apropók blog szinvonaláról.
És pedig lehetöség nyilt erre amikor 2 személy a saját szabadidejét arra használta hogy tudását tapasztalatait megossza az olvasókkal.A bejegyzések mögött rengeteg kutatás, forrásmunkák gyüjtése,fotók készitése és kiválasztása, szerkesztés stb.. rejtőzik amelyet az olvasó nem lát,Ő CSAK A KÉSZ értékes bejegyzést látja.
Itt szeretném "új kollegáim" nevében is megköszönni a szerzőpárosnak ezt a munkát, az oldal megtekintése ugyan dijtalan de az itt fellelhető tudás és informáciosanyagot amúgy "se lehet megfizetni"
Mégegyszer köszönöm a bizalmat, büszke vagyok rá hogy ebbe a Team-be "tartozhatok".
Peter Helfer

Anonymous said...

Egy új korszak hajnalán...

Amennyiben megszólítva érezhetem magam eme blog bejegyzés kapcsán, úgy röviden reagálnék Tamás tartalmas soraira.

Mint "vendégíró" úgy érzem, hogy a korábbi időket jellemző, gyakran gyermeteg internetes megnyilvánulások után sokak számára valóban értékes és hasznos, nyugodt és letisztult formában közreadott információk gazdag tárházát jelenti e blog.

Az alapötlet megvalósításáért, illetve a parádés és messzemenően igényes kivitelezésért valóban illesse köszönet a blog életrehívóit, munkájuk egyedülálló és mindenképpen példaértékű!!

Csak üdvözölni lehet azt a lelkesedést, és azt a szakértelmet, mellyel útjára indították a blogot, mely várhatóan a továbbiakban is megtartja kivételes szerepét a hazai (elsősorban) amatőr pókászat terén.

Egyre összetettebbé és felelősségteljesebbé váló munkám miatt eddig sem tartoztam a blog rendszeres szerzői közé, s ez a tendencia a jövőben sem alakul másképp.

A további sikeres munkához kitartást, és jó egészséget kívánok minden blogolvasónak, illetve blogírónak egyaránt!

Kovács Gábor

Szűts Tamás said...

bokros (illetve családi) teendőim miatt nemigen tudtam hamarabb reagálni.
Én mindenképpen nagy várakozással nézek a jövő elé, és bízom benne hogy az esetleges kezdeti nehézségek ellenére tarlamas és/vagy szórakoztató írásokat fogunk látni a jövőben is.
Az eddig közreműködőknek pedig újfennt megköszönöm az eddigi és a jövőbeli segítségüket, legyen az bármilyen mértékű.