Sunday, January 18, 2009

Die DeArGe stellt sich vor - A német Arachnológiai Társaság bemutatkozik.


Mint ahogy már siler is megemlitette az Apropók bevezetőjében, "Raptor reményeink szerint az igen erős német hobbi friss híreivel jelentkezik. " - ezért szeretnék egy pár infót a német arachnológiai társasággal kapcsolatban megemliteni.

A társaság 1995-ben alakult Ludwigsburgban a mai székhelye Zülpich-ben található. Tulajdonképpen összevonja az arachnológiával foglalkozó képzettebb hobbistákat az Acarológusok (atkaspecialisták) kivételével. A társaság célja az arachnológia támogatása amely kizárólagosan közhasznú céllal müködik.

Alapelveiben a következő irányelveket jelöli meg és az ezzel kapcsolatos feladatokat látja el a német hobbysták körében:

- Tudományos kutatások támogatása, és tudományos szakirodalom kiadása megjelenitése.
- Tudományos oktató és bemutató előadásokat szervez és tart a pókszabásuakkal kapcsolatban, a környezet a természetvédelmi és tájvédelmi szempontokra felhivja a figyelmet és ezeket támogatja. Egy pár a magyar pókásztársadalom által is ismert név a tagok közül: (Boris Striffler, Volker von Wirth, Martin Huber ...)
- A medián keresztül már előzetesen megelőzi vagy kijavitja a sajtóban, rádióban, vagy tévében közölt hamis vagy helytelen információkat a pókszabásuakkal kapcsolatba.
- Ápolja a nemzeközi kapcsolatokat más aracnológiai társaságokkal és egyletekkel.
- Az iskolákban, egyesületekben infóelőadásokkal segit a félelmet és undort leküzdeni a pókszabásuakkal kapcsolatban.
- A társaság tagjai saját szaporulatok által segitenek csökkenteni a vadbefogott egyedek számát.

A tagság egy éves tagsági dijhoz kötött amely németországi lakosok esetébe 25 EUR évente, amely társaság lapjának évente megjelenő 6 számát is magában foglalja.
A társaság lapja az Arachne amely külföldre is postázható egy éves 35 EUR tagsági dij ellenében.
A DeArGe jelenlegi tagjainak száma 1282.


No comments: