Friday, January 16, 2009

A megkésett ajándék...

Egy örömteli esemény miatt írom ezt a bejegyzést. Azt hiszem nem túlzom, ha azt mondom, hogy az egyik legszebb pillanat minden póktartó életében, ha valamelyik "kedvence" egy kokonnal lepi meg. Még nagyobb örömet jelent ez, ha egy ritka vagy aránylag nehezen tenyészthető fajról van szó, amely esetleg már hosszabb ideje nem szerepel a börzék eladási listáin és csak elvétve akad egy-két magángyűjtő birtokában.
A kokon felfedezése a terráriumban kettős érzést váltott ki bennem, egyrészt a bizonyosságot hogy az általam fogságban tartott állat részére ideális körülményeket biztositottam, másrészről hogy a szóban forgó egyed egy ritkán utántenyésztet faj a hobbypóktartók körében, egy szaporulat terráriumi tartásban lehetőséget ad a természetes élőhelyi populáció megkimélésére.

Pamphobeteus sp. "Goliath" peterakás közben.

Dióhéjban még egy pár szavas bemutató erről az érdekes, ritka és méretei miatt impozáns madárpókról. A természetes élőhelye Ecuador észak-nyugati részén a St. Domingo nevü város környékén húzodó esőerdők. Az itt uralkodó átlaghőmérséklet az egyenlitő közelségének ellenére mintegy 25C, a relativ páratartalom 75-80% körül mozog. A Pamphobeteus genusz eddig ismert legnagyobb képviselője, a tesméretek megközelithetik egy T. blondi méreteit. A fogságban való tartásához egy 30x50 alapterületű terrárium elegendőnek tünik. Az adult nőstény szine egységesen sötétbarna, majdnem fekete a járólábakon alig észrevehető hosszanti csikozással. A fiatal egyedek utótestükön viselik a már más Pamphobeteusfajoknál megfigyelhető"fenyőfamintázatot". Nagy étvágyú, a viselkedésében inkább visszahúzodó, az általam tartott példányoknál még nem tapasztaltam agresziv reakciót.


A kokon



És egy video a youtuberól illusztrációnak

5 comments:

Zoltán said...

Hello Peter,

Gratulálok az első bejegyzésedhez, na és persze a kokonhoz! Bár nem vagyok egy nagy Pamphos, elismerem, igen impozáns pók! Arról vannak infóid, hogy fogságban hányszor szaporították már sikeresen? Ha sikerül, szerintem az első néhány között leszel...

Üdv,
LZM

Fince said...

Szia Raptor!

Üdv itt! Gratula a bejegyzéshez és sok sikert a kokonhoz! Ha valóban ilyen méretekkel rendelkező pókról van szó, szerintem hamar népszerű lesz a hobbistáknál.

Peter said...

Hallo,
Zolee, köszönöm én is gratu a te első bejegyzésedhez,a munkám miatt sajnos csak a napokban jutottam hozzá hogy átolvassam az új bejegyzéseket. Valszeg dobogós második vagyok mert elsőként Frank Fischer szaporitotta fogdágban sikeresen ezt a fajt.
Tőle származnak a tenyészállatok.

Fince,köszönöm, akik ismerik a Pamphokat állandóan keresik ezt a fajt a bőrzéken ha sikeres lesz a kokon, nekem kell majd odafigyelnem hogy maradjon belőle egy pár darab egy F2-es generacióhoz.

Itt szeretném még megköszönni Sillernek a segitséget és a tanácsokat a bejegyzés szerkesztésében

Karl Csaba said...

Szia!

Gratu a kokon-hoz szép munka!

T-boy said...

Sziasztok!
Gratulálok én is, készülök egy kis "meglepivel" neked (és másnak is) Raptor, remélem majd elnyeri a tetszésedet.
Üdv:T