Monday, September 08, 2008

Pöcilótéria egyszínű

A pénteki napon megkaptam Rockermaty-tól a Poecilotheria uniformis részletesebb fajleírásának fordítását amit íme közre is adok. Ugyanakkor ...egy többéves, megmondom őszintén néha általam is helytelenül használt pontatlanságról szeretném lerántani a leplet.
A "Poecilotheria uniformis Strand, 1913" ból mint tudjuk Poecilotheria a génusz azaz "nem" neve. Ebből logikusan következne, hogy az unformis a fajnév, csakhogy ez nem igaz. Az uniformis csak a fajra vonantkozó epithet. MI a túró az az epithet? Magyarul epitét (google javaslat építtet - háhá). Fábryt tessék hallgatni (pl. óh tannenbaum, vaxtól a gipszig) és sűrűn fogtok találkozni az "epithet ornas" kifejezéssel. Ez fog nemsokára értelmet nyerni. Az epithet egy névnek, egy részét képezi csak. Vagyis. A fajnév nem az uniformis (sem a geniculata, sem a minatrix) az csak a fajra vonatkozó epithet, hiszen csak a génusszal együtt leszen értelme. Emlékszem anno, voltam olyan bunkó, hogy ezt kevéssé cizellált formában tettem nyilvánossá, amikoron is megkérdeztem, hogy az S. scrofa esetében a vadkany hány mázsás... A lényeg tehát hogy a fajra vonatkozó epithet csak a génusszal válik értelmezhetővé hiszen több nemben is lehet ugyanolyan faji epithetű faj értsd sok geniculata, minatrix, srofa, uniformic stb van. Persze az faji epithetnek melynek melléknévi szerepet tulajdoníthatunk ugyanis a génuszna nemének megfelelő végződésűnek kell lennie (us vagy a pl. de erről latinul tudok mondjanak többet).

2 comments:

Anonymous said...

Sziasztok!

Sikeresen belépek, ugyanakkor:

"Information
You are not authorised to read this forum."

Nem mintha sok újdonság lenne számomra bnne csak meghökkentem. Nomeg a többi ilyen cikket sem tudom elolvasnii. Mi a megoldás? Köszi előre is!

üdv:rockermaty

Szűts Tamás said...

http://apropok.blogspot.com/2008/08/hozzfrs-zrt-tmkhoz.html