Saturday, September 27, 2008

KÉSZ a MŰ

Végre elkészültem véle! Hogy mivel is? Hát egy apró segítség íme:

Akit érdekel ne habozzon kattintani...
A múlt héten kiderült, az evolúció nem a szakterületem.

(még jó, hogy a nagy korrektségi "nekem jár az utolsó szó" kapkodásban nem derült ki, hogy vannak még olyanok akiknek laza egyéves madárpókozás után, egy adult hím bulbusának a felismerése is gondot okoz)

Ehhez képest az egyik (lassan 6 éves) kutatásomban a fennti képen látható (általam most és itt huszárpóknak elnevezett) ugrópókcsoport evolúciójának a nyomonkövetése. Bár huszárpók a nevük (a homlokpajzson viselt kardszerű tövisek miatt) a párbajhős-pók találóbb lenne (egész véletlenül egy ide tartozó általam felfedezett pók az egyik legtöbbet párbajozó irodalmi hős, Cyrano nevét viseli), hiszen az ide tartozó fajok hímjei egymással a homnlokpajzson található tüskék - kardok - segítségével vívnak ádáz csatákat. Az angol nevük - sword bearing Thorelliola - is erre utal.
E régi de annál kedvesebb kutatási tervemnek a végére sikerült pontot rakni, azzal hogy befejeztem a belőle készülő kéziratot. A kutatások egy részét már 2004ben szakértők elé tártuk a 16. Nemzetközi Arachnológiai Kongresszus során.

Az ott bemutatott poszter nagyban a képre kattintva nézhető meg. 2400x3600-as méretű ami a valóságban egy A1es lanak felel meg. Ez azt jelenti, hogy az explorered (vagy firefoxod) összetömöríti hogy ráférjen a képernyőre. Kattints egyet a képre amikor az egérből kis nagyító lesz a teljes nagysághoz...
Ezt egyébként szintén 2004ben az akkori MMK (úristen ők még ilyeneket is szerveztek) szakmai ülésén meg is mutattam.
A kutatásaim lényege annyiban foglalható össze: hogy az ugrópókok homlokpajzsán amúgy is meglévő szőrök a mechanikus érintkezés érzékelésének (btw EZ az érzékelés szó helyes használata kedves RTL-Klub) fokozása érdekében nagyobbak lettek, illetve a díszítőszőrök, melyek az érzékelést csak zavarták volna eltűntek. A fennti poszteren a jobb alsó sarokban lávő kladogrammon lehet nyomonkövetni ezeket a dolgokat.
Érdekes, hogy a nőstények, melyek ebben a harcban NEM vesznek részt ugyanúgy elvesztették zeket a díszítőszőröket (ennek egyedfejlődési okai vannak), illetve, bár semmire nem használják ezeket a tüskéket mégis megtartották őket (ennek is egyedfejlődési okai vannak). Ezeket úgy sikerült kimutatni, hogy közelrokon és nemrokon fajok homlokpajzsait vizsgáltuk meg scanning electron mikroszkópos technika segítségével. Részletesen megvizsgáltuk több idetartozó huszárpók testelejét, és úgy tűnik 3 alapvető módosulás szükséges a párbajokhoz: a tapogatólábok tüskék, a homlokpajzson tüskék, illetve a csáprágó alapízének (paturon) külső részén lévő fog. Viselkedéskutatók szerint a ókok egymást nyomják taszigálják és nyilván testsúlyuknak megfelelően - erősebb huszárpók realizálja fitnesszét - döntik el ki lesz a nyertes. Ennek megméréséhez van szükség ennyi tüskére.

A huszárpókok ezen jellegek alapján 3 csoporba sorolhatók: az alapcsoport alig módosult tüskékkel bír, ezek valószínűleg a tapogatólábbal mérik egymás erejét, a típuscsoport melynek középtüskéi szarvakká - kardokká módosultak, illetve a párbajhős csoport (ide tartozik a 9 fajból 5, vagyis több, mint a fele), ahova Cyrano is tartozik, melyek ezeket a kardokat egy hosszúkás orrszerű képződményen viselik (a fajok rajzos összefoglalója itt található).
Ebből végülis egy 30oldalas cikk készül, reményeim szerint a szakmai bírálat és publikálás nem fog tovább tartani egy évnél (ennyi a normális). Thorelliola vizsgálata közben a tudományra új génuszt is sikerült felfedezni, amelyik kísértetiesen hasonlít a huszárpókokhoz, valójába csak kísértetiesen hasonlít, nem rokon. Egy nemrégiben (2005ben) elhúny neves európai póktaxonómus Konrad Thaler tiszteletére Thaleriola névre kereszteltem, ezzel is utalva a sajátos hasolóságra.
Aki annyira elvetemült és olvas angolul, és nem elégítette ki a poszter, vagy csak akár a képeket és a rajzaimat szeretné megnézni, az kattintson IDE és töltse le a 2.6 MBytes kéziratot. Az témában megjelent cikkeim INNEN és INNEN tölthetőek le).
Igyekeztem egyszerűen összefoglalni a dolgokat, ahogy egyik ismerősöm megfogalmazta "ez nem atomfizika", ugyanakkor némi alap kell a megértéséhez. Ha valami mégsem világos akkor kérdezz nyugodtan (ez Georgióra természetesen nem vonatkozik).

No comments: