Monday, March 16, 2009

A Vörös góliát

Aki rendszeresen űzi a széllovas sportot a külföldi fórumok háza táján az már biztosan találkozott a Vörös góliátnak elkeresztelt Theraphosa sp. - vel.

Tapasztalatból, az ilyesmi híreket kezdetben egy jó adag fenntartással fogadom, így ezt a jószágot sem hoztam ide "üptre" frissében, csak miután szaladtam egy kört a témában (és nagy az esélye annak, hogy ez nem hibrid vagy valamilyen változat.
Azt csicsergik a madarak, hogy a Brit-Guyanában élő Vörös góliát a harmadik Theraphosa faj a génuszon belül. Az állat alapszíne vöröses és a juvenilis egyedek lábvégei is hasonlóan világos színűek, mint a Theraphosa apophysis fiatal példányainak, viszont a kifejlett hímeken a Theraphosa blondihoz hasonlóan nem találhatóak párzósarkantyúk.

Érdekes az is, hogy a génusz két másik képviselőjével ellentétben a Vörös góliát fogságban állítólag problémamentesen utántenyészthető.

Azt elhagynám, hogy most természetesen ez az állat a legnagyobb - leghatalmasabb:), mivel ez vagy igaz vagy nem...mint tudjuk egy új faj előkerülésekor/megjelenésekor bizonyos marketingszempontok szinte mindig felülírják a száraz tényeket.

4 comments:

Peter said...

Hallo Fince,

Sőt már Mo.-on is található egyik-másik kereskedőnél.:-)
5 × T blondi "Guyana" (Burgundy Birdeater) 2 FH. 1/65,- €
Ü
Peter

Szűts Tamás said...

Én meg frissiben találtam róla fórumot. A burgundy bird eater mellett ugye nyilván lett sp.s neve is. Theraphosa sp. "Burgundy Goliath" http://www.arachnophiles.co.uk/forum/showthread.php?t=9776

ü:
s(s)

Szűts Tamás said...

mivel editálni nemtudok és gyorsabb voltam mint a gúgli: http://www.tarantulas.com/guyana_goliath.html

szép képek vannak róla mindenesetre.

Zoltán said...
This comment has been removed by the author.