Wednesday, March 18, 2009

Pók a címlapon

Eddig rendben is volna a dolog.

Predátorok kiállítás a TTMben! jippi. De jöjjék hát a kávé, vagy ahogy Török Bálinték ismerték vala a feketeleves (ez nem azonos a Pákó által készített vacsoracsatás hadilé-vel, vagy az ország izomembere által rottyantott előétellel)
Egész véletlen (hétvégén beszéltem Szinetár Csabival - aki említette) értesültem erről a készülő kiállításról és mondanom sem kell hogy az index cikk kicsit el is szomorított. No nem azért mert amit írt. Nem, sajnos az valószínűleg az utolsó szóig igaz. Más kérdés, hogy ha egy  - a biológiai oktatásban külön képzést nem kapott, nem abból élő ember, jelen esetben egy - újságíró jobb ad hoc ötletekkel áll elő, vagyis a közönségkapcsolatok terén hozzá nem értés tapasztalható illetve tudván, hogy külön szakértők fognak magyarázni gyermekeknek (vagyis a kiállításszervezőknél bevallottan nincs tudományos szakértelem), felmerül bennem a kérdést hogy a kiállításszervezők a logisztikán kivül mit csináltak (mihez értenek)? 
Kitaláltak egy natgeos körítést bulvárhabbal egy kiállítás köré? Csakmert ezt PONT kár volt.

Tekintve, hogy volt szerencsém koptatni a fennt nevezett intézmény lépcsőt vagy 7 éven keresztül (hogy szűk vagy bő esztendő volt ez, azt egyelőre hagyjuk), pontosan tudom, hogy ott kik dolgoznak és mennyire meg tudnának sértődni akár csak felszínes kritikámon. Éppen is akarom őket froclizni, illetve mert ettől az erre elcsapott pénz nem kerül vissza és a kiállítás sem lesz interaktívabb.Teszem hozzá a pókmakett élethű és szép. Darázspók. 
Csak a bulvárt miért kell belekeverni? Minden jóérzésű biológus sikoltva kapcsolt el a bátorságpróbáknak hívott, trutymószóró pákószivatásokra épülő dzsungelshowról (ami kb annyira dzsungel amennyire a városligetben található 4 fenyőt eggyütt tajgának hivná valaki). Mondjuk én kikapcsoltam már régen az RTL/TV2 "tudományos"(-nak mondott) műsorainak agykárosító hatását... Bothulizmusom is gyógyulóban. Erre a TTMben akinek a magyar zoológiának olyan fellegvárának kéne lenni ahol amaroknyi tudócsapat tartja a frontot, egy laza kis csapat kinyitja a hátsó ajtót a törököknek, mert kopogtak és azt hitték csak a kebabot hozták házhoz. Hát szomorú. 
Veszti is a hitelét szépen. Rippelék tuti jó fejek meg a Falusimariann is de úgy őszintén, a Benkőt senki nem merte meghívni a dzsuvasóból még ő hiányzott volna... Győzike és Pákó is csak azért nem volt ott gyanítom, mert eltévedtek a ruhatártól a kiállításig tartó úton. 

Ugyanakkor ha valami trópusi dög megjelenik BZ telefonja bzbzbz-gni kezzd (vagy ami mégrosszabb: http://webcast.tv2.hu/aktiv/index.php?m=video&video_id=389161). Szinetár Csabi meg marad a felvezetőszöveg a "szuperhősök" című "tudományos" rövidfilmben (Szuperhősök és a valóság: http://webcast.tv2.hu/aktiv/index.php?m=video&video_id=389678 az az igazság, hogy nincsennek szuperhősök, mind kitalált szereplő). Kérdem én arra nem golndolt senki, hogy aki egyetemi jegyzetet ír a skorpiókról az talán egy picit ért hozzájuk?

Hofi Géza valahogy mindig visszaköszön: "hiába ez szakma"
Hozzáteszem sietve, hogy fingom sincs én jobban meg tudnám e csinálni. Valószíbűleg nem. Mondjuk agysebészeti műtétet sem vállalok, tekintve hogy nem ez a foglalkozásom.

Summárum: ez a kiállítás elment volna egy időszakos tematikus kiállításnak. pont. senem több senem kevesebb. Nem jobb nem rosszabb. Amíg a TTM alsós szinvonalon osztja nem értem miért akar bulvársztárokat megnyerni a reklámnak. Adnának egy nyalókát minden ovodásnak aki bejön ingyen. Olcsóbb lett volna és nem állítja őket senki sem pellengérre. Ez egy olyan kiállítás amire Matula bácsi azt mondta volna "Ennek egy kisebb hopp is elég lett volna" - Téli berek)

3 comments:

Fince said...

Dejó, hajdupéter nemlesz?

Nagyon irritál már az, hogy ha itthon bármit népszerűsíteni szeretnének, akkor már szinte kötelező jelleggel, a reklám érdekében előtérbe tolják a nagyjából száz, folyamatosan a köztudatban cirkuláltatott bulvármarha valamelyikét. Tényleg, ezeknek az embereknek miafax köze van bármilyen természettudományos kiállításhoz/ munkához/hírhez (hacsaknem spirituszban mutogatják őket, mint ritka /nagy/állatokat)?

Mondjuk az alap, hogy amit falusimariannal reklámoznak az számomra olyan, mintha nem is létezne...ha már kulturális értékekről és értékteremtésről beszélgetünk.

Szűts Tamás said...

Na igen, beszéltem én másokkal is a szinfalak mögül, hát nemigen aratott osztatlan sikert a "celebek" jelenléte.
Sajnos a bulvártudósok is valahogy eltűntek a médiából (gondolok itt pl. juhászárpibácsi szintű népekre akik mammutként szépen már csak néhány ember emlékeimben élnek)

Raptor said...

Hallo Siler,

Sajnos a mai magyar Prominenteket már nem ismerem, igy nem tudom ki rejtőzik a bulvárnevek mögött.
Az Index kritikája viszont nagyon jó, jókat röhögtem rajta.
Ü
Peter