Monday, March 30, 2009

Nemcsak a siker de a háló is ragadós…

Különösképpen ha pókhálóról van szó. Tükörfordítás a google segítségével a dán médiából (a félkövér egyéb komment). A témavezetőm, Nikolaj Scharff híres ember lett. A közös cikkünk kapcsán nemcsak a dán tudomány (videnskab.dk) kapta fel az eredményeit és fordította le a köznép nyelvére, hanem most a saját múzeumi honlap is beszámol erről (kíváncsi vagyok, hogy egy meg nem nevezett állam természettudományi múzeuma mikor jut el erre a szintre). Ennek lássuk hát az eredményét.

Biológusok és a Zoológiai Múzeumban dolgozó Nikolaj Scharff pókspecialista együtt kutatják a pókok rokonsági kapcsolatait. Hansel és munkatársai által végzett kutatásokat folytatták. A legalább 350 millió éves pókcsoportot a Zoológia Múzeum az Amerikai Nemzeti Múzeummal közösen végzett kutatás keretében vizsgálta. A világot széltében hosszában bejárta (Afrikától Madagaszkárig), hogy a kutatáshoz szükséges pókokat összegyűjthesse, de a világ minden tájáról segítették példányok küldésével ezt a projektet.

Egy másik érdekes – és egyben módosult kerekháló a gladiátor pók fonálszűrős hálója, melyet az állat a háló alatt elhaladó zsákmányra rányom.

Ennek köszönhetően nemrégiben Scharff és kollegái egy törzsfát mutattak be, mely a pókháló evolúcióját helyezi új megvilágításba. Talán sokan láttunk már a reggeli harmattól csillogó kerekhálót (mely kétdimenziós), ami a háromdimenziós fogóháló kialakulásához is vezethetett.

A kétdimenziós kerekhálóra mutatunk itt egy példát az egyik legerősebb selyemmel rendelkező keresztespók a Caerostris személyében

A kerekháló talán legspeciálisabb esete a lasszóspók vagy másnéven boláspók hálójánál figyelhető meg. Az erősen redukált háló mindössze egyetlen rendkívüli rugalmas selyemszálból áll melyen egy- két- vagy sok ragasztócseppecske található. Lasszóspókokat találunk Ausztráliában, Afrikában (a kép látható pókot Madagaszkáron fotózták), illetve Amerikában egyaránt. Persze más-más génuszok fordulnak elő, egységesen jellemző, hogy nagyon ritkák.

A kutatás eredményeit a rangos tudományos folyóirat, a Proceedings of National Academy of Sciences (PNAS) hasábjain közölték.

No comments: