Thursday, June 14, 2012

Újságírás remekei II.

Mindig megfogadom, hogy az Indexen a Tudomány rovatot NEM olvasom (az origo.hu hasonló rovata lényegesen jobb). Az MTI-s közleményből írt CIKK, megint elérte azt a szintet ami miatt tollat ragadtam.
Először megkérdezlek azonban titeket. Vajon mi a probléma ezzel a cikkel? (Több is van, sőt úgy tűnik szövegértéses probléma is adódik).
A közlemény alapjául szolgáló cikk innen ingyenesen letölthető.

3 comments:

Hello Dzsón said...

Nos, megtisztelvén magamat első hozzászólásommal, kezdeném én a sort:
1.: már a címben: "PÉNISZ"? Pedipalpus!
2.: "...a hím pókok számára a párzás sokszor öncsonkítással végződik, de a kasztrált rovarok is harciasan védelmezik a megtermékenyített nőstényt..." - noha a mondat kissé csapottan van megfogalmazva, de mi általános iskola 7. osztály körül azt tanultuk, hogy a pókok nem rovarok.
3.: "Érdekes módon a pénisz nélküli eunuchpókok általában győztesként kerülnek ki a küzdelemből." - megint "pénisz".
4.: "...párzáskor elveszíthetik akár mindkét párzó szervüket..." - kis hiba meg szőrszálhasogatás, tudom, de legjobb tudomásom szerint a "párzószerv"-et egybe írják.
5.: Az, hogy ezt most hiba-e, az nyilván inkább csak hozzáállás kérdése (én inkább az igényesség/igénytelenség kategóriájába tenném), de a pókok párzásának leírása pusztán minimális átalakításokkal lett lelopva a Wikipédiáról.

Elsőre nekem ennyi, de kíváncsian várom, hogy mások észrevesznek-e mást is!

Hello Dzsón said...

Folytatólagosan:
6.: "Több pók, de egyéb rovarok hímjei is nagy kockázatot vállalnak párzáskor." - ez is eléggé sántítós megfogalmazás, de nekem itt is az jön le, hogy engem nagyon meg akarnak győzni arról, hogy a pókok márpedig rovarok.
7.: "A beavatkozás után a pókokat ecset segítségével kergették, míg a rovarok teljesen ki nem merültek." - a pókokat kergették, de a rovarok merültek ki? Hogy is van ez? Ja, már értem! De akkor sem győznek meg! Ellenállok!

Szűts Tamás said...

Szia Marci, igen a főbb dolgokat megtaláltad, remélem lesz még hozzászóló aki fedez fel khhmm mondjuk úgy hogy hiányosságokat.