Wednesday, February 09, 2011

Uoooo Afrika

Most kukaztam ezt az irasomat az egyik hosztolt laprol, gondoltam legyen meg itt is...

Egy afrikai gyűjtőút éppoly szerves része , egy magára valamit is adó kutató életpályájának, mint a juropnak a gitárszóló, passzosgatya és focifrizura. Hogy miért? Afrika az élet és az emberiség bölcsője, mert királyunk is volt ott (Benyovszki Móricz), és mert Teleki, Széchenyi (Zsigmond), Kittenberger...
Csak, hogy néhány dolgot említsek :)

Bár én az oda igyekvő leendő expedíciótagok figyelmét felhívnám egykét apró tényre/tanácsra:
pl. hogy a Darwin díj (LINK) várományosainál azért az afrikaiak ott tolonganak elöl :)

Közlekedés

... a tömegközlekedés kiváló hatásfokú ...

...az úthálózat megfeleloen kiépített ...


...bár apró gondok akadhatnak...

...s a festés egyedi módszerei, egyedi eredményeket produkálnak :)...


NE vegye el kedvünket az, hogy

Afrikában regisztrálják a legtöbb fertőző betegséget (melyek közül soknak megvan az az előnye, hogy gyorsan túl vagyunk rajta pl. valami kutyaház, vagy Eb-óla).
Bár nem Afrikában történt hanem Lisszabonban, de egy afrikai a főszereplője az alábbi kis intermezzónak (mily szavak esnek ki ó fogam kerítésén), hagyj meseljek el egy tortenetet Hárman jártunk Lisszabont turistának álcázva magunkat.

Kicsit nehéz volt (3hetes borostával, sáros és izzadságszagú cuccokban feszítve), de megtettünk minden tőlünk telhetőt. S történt vala, hogy Lisszabon főutcáját túl drágának találtuk és megpróbáltunk betérni egy mellékutcai kisrestibe... ez gyakorlatilag azt jelentette hogy felmásztunk egy lépcső valami sikátorba ahol is egy afrikai "éttermet" pécéztünk ki. Rendkívül kedves (és ez komolyan a pozítívumok közé sorolandó) tulaj rögötn megkérdezte, hogy mindenki kér e étlapot, s pillanatokon belül kaptunk (hárman) kettő menjnyút. A tulaj (- a főszereplő) ekkor kezdte a szabadkozást (istenigazából a mai napig nem tudom miket mondott, mert ő angolul nem beszélt, mi meg portugálul és franciául nem), hogy ennyien egyszerre - rajtunk kívül még kettő fő, akik a ház specialitását ették - még sosem voltak ezért nincs csak kettő étlapja... Hármunk közül a legrutinosabb (Nikolaj Scharff) megkérdezte hogy mi a ház specialitása és olyant kért... mi (Jesper s jómagam) pedig gondosan végigbogarásztuk az egész étlapot és hosszas (mintegy 20perces) válogatás után összállítottuk az obligát illetve opcionális étkek listáját,

miközben könnyesre röhögtük magunkat a háromnyelvű étlapon mely a vietnámi balzsam és egyéb távolkeleti termékek magyar nyelvű használati utasításának megfelelő persze a "dévédéjátékos" és "verboseget okoz" feketeöves kifejezésektől messze elmaradt...
Jesper ugygondolta, hogy a strucc olyan étek, melyet kihagyni vétek, s "Struccot kért afrikai módra". (az ángilus kiejtést magyarítva próbálkozom visszaadni a tulaj válaszát - hozzá képest polgárjenő - hivatal úr... hoz Plátóni szónok):
- Afrika strucc nem jo.
- Akkor legyen "Stucc roston gazdag zöldségkörettel"
- Strucc nem jo. ninc. erkezik nem. Most. (Jesper ekkor esett egyszerre kétségbe és gondolkódóban ami valljuk be őszintén maximálisan érthető) Ekkor próbálkoztam én:
- Polipot kérnék Lisszabon módra sültkrumpival
- Lisszabon polip nem jo. nem. jo. nem erkezik mostan.
- Akkor milyen polipjuk van
- Polip ninc.
- Hmmmz, milyen halételt tudna akkor ajánlani? Frutta di mare, kagyló-kalap-kabát vagy valami hasonló???
- Hal ninc, kaglo ninc, nem hajo tenger. utaz ninc.
- Akkor valami afrikai ételt tudna ajánlani?
- Afrika ninc, etel van. nem hal. strucc nem.
(Ekkor kezdtünk megkérdőjelezni a mondjuk úgy spájzekárte hitelességét...)
Ház specialitásából van még? - Kérdeztem óvatosan.
- igen.
- na akkor abból kérünk mégegyet
- Még kettőt - javított ki Jesper gyorsan...

Azért mindenféleképpen szeretném, ha a valódi mondanivalómat nem a negatívumok uralnák. A képen látható tulaj (az ébenfa bútor előtt), ízletes vacsorát szolgált fel tiszta tányéron. :)

Afrikarol Nikolajtol a kovetkezot tudtuk meg meg - Mindenütt legyek vannak, és ami a legszörnyűbb, mondjuk finoman úgy, hogy az afrikai hentesek nincsenek túlképezve tehénanatómiából. És akkor mi van? Kérdezhetné a hamari olvasó... Megpróbálom rávezetni őtet (a többieknek ez ugyis leesik). Tehát... hentes van, afrikában marha van (marha sok, meg kecske is de bármelyik grinpíszes csuklóból kifingja az utóbbi 40 év afrikai mezőgazdasági és állattenyésztési szokásváltozásait, illetve azok hatását az őshonos faunára...), macséte (vagyis az a csúf nagy bozotvágó kés ami ugyanúgy hozzátartozik egy afrikai sráchoz, mint Matula bácsihoz a bugylibicsak, a svájciakhoz a zsebkés, vagy bankárhoz az zsebóra... Talán a svájci hasonlat a legjobb, hiszen attól eltekintve hogy mérete - és véletlenül se higyjük hogy valamiféle "munka"védelmi megfontolások - miatt, nem a zsebben hordják, ugyanúgy MULTIFUNCIÓS: a teveheréléstől kezdve a körömpiszkáláson keresztül, a maniókaásáson át mindenre - ugyanazt a macsétét - használják --> ezért csak bontatlan gyümölcsöt vásároljunk ...) na az megincsakvan, anatómiai ismeretek (gyk: hol illeszkedik a csont a csonthoz, hús a csonthoz, stb...) na az nemvan ---> csontszilánk, velő, érdarabka, vér (mindenütt) na az megincsakvan... Gondoljon csak bele a kedves olvasó hogy a guszta marhaszték választék mennyi menyi csontszilánkot rejthet (mintegy halva-csora) szóval mint szülő nő az "epidurális érzéstelenítés" című jelmondatot vésse agyába az ki a szilánkoktól retteg hogy "sült csilkét kélek"...
Ez a kis csilkés mondatlór gyolsan adódik az arkalom az egyes aflikaiaknak az szokásálór beszélni, miszerint a "L" és az "R" hangok közötti különbséget ugyanúgy nem ismerik, mint tősgyökeres pesti bunkó, a "tele villamos/busz/metro" fogalmát... Ez egyes esetekben (Szolli szöl, vi dú nát hev ani rúms bekóz of dö dzsenerál ereksön" (Forditas: - bocsánat uram nincs szabad szobánk az általános erekció (election - valasztas, erection - erekcio) miatt.
Mert ugye az afrikai szavannát Rand Loverrel járják a népek :)

No comments: