Wednesday, February 23, 2011

Ősi népek énekének éledése: Nem növény e lény!

A mai Nature folyóiratban többek között Jason Dunlop paleoarachnológus professzor és szerzőtársai cikke olvasható.


A puhatestű élőlényeket megőrző kambriumi kövületek nagyban hozzájárultak az állatok eredetének megismeréséhez. A Lobopoda (- Lebenylábúak, a Chaetopoda - tüskéslábúak testvércsoportja) egy különösen érdekes állatcsoport, ami kambriumi tengerekben élte virágkorát. Kinézetükben egy „lábas féreghez” hasonlítanak és régóta nagy érdeklődés övezi őket, mert talán az Onyhophora (bársonyférgek) és a Tardigrada (medveállatkák), valamint általánosságban az ízeltlábúak ősei lehetnek. Jelen cikkben Liu et al (2011) leírják a Diania cactiformis taxont, ami egy „páncélozott” lobopod a Chengjiang kövületből (kambrium 3. szakasz), Yunnan-ból, délnyugat Kínából.


Habár hasonló a többi tipikus lobopodához, rendkívülinek mondható robusztus és valószínűleg kitinizált végtagjai miatt, amik tagoltnak tűnnek. Így hát végtag morfológia szempontjából közelebb áll az általunk ismert ízeltlábú állapothoz, mint bármely más eddit leírt lobopod.


Filogenetikai analízis egy viszonylag közeli, levezetett helyzetbe teszi az ízeltlábúakhoz képest (Arthropoda), tehát egy olyan szervezettségi állapotot képvisel, ami közel van egy igazi ízeltlábúhoz. Továbbá a D. cactiformis utalhat arra, hogy láb ízekbe rendeződése megelőzhette a test ízekbe rendeződését. Kövületünket más lobopod morfológiákkal összehasonlítva – lásd Kerygmachela, Jianshanopodia és Megadictyon – megerősítést nyer az elmélet, miszerint a csoport, mint egész, parafiletikus (vagyis nincs egy közös őse a csoportnak), a különböző taxonok pedig az ízeltlábúvá válás különböző fokozatait fejezik ki.

Kis magyarázat: Ez az óriási, két és fél hüvelykes szörnyeteg segít megérteni az átmenetet a puhatestű férgek, és a kemény héjú ízeltlábúak között. Ebben sokat segít az, hogy ezek a különböző lobopodak végtagszerű függelékekkel bírnak. Egy érdekes felveteés szerint, az az evolúciós előny, ami csuklós, szklerotizált végtagokból ered volt az tényező amely az ízeltlábúak robbanásszerű elterjedésében szerepet játszott... Hogy, pontosan hogyan történt, még máig nyitott kérdés, de úgy tűnik, mintha ennek az állatnak a végtagjai hamarabb kaptak szklerotin páncélt és voltak ízeltek, mielőtt a test (arthropodization vs arthrodization). Ez a kis fosszilis lelet egy pont megfelelő időpillanatra nyújtott betekintést az evolúciós történetben, úgyhogy mindenféleképpen nagy dolog.
A korai kambriumi tengerek (542-488 millió évvel ezelőtt) rengeteg furcsa és bizarr lénynek adtak otthont, mintha valami agyament sci-fiből bújtak volna elő. Valószínűleg az ízeltlábúk ősei is közöttük úszkáltak (pl. Onychophora és Tardigrada) és ezek közul a lobopoda leszármazásivonalak jelentik azt a furcsa átmeneti csoportot, amit leginkább "férgek lábakkal" névvel jellemezhetünk. Ezek a féregszerű lények lebenyszerű lábakkal járták az ősi tengerfenéket, ellentétben a chaetopodákkal akiknek karmos végtagjaik voltak. Nem tudjuk, hogy pontosan milyen közeli rokonságban vannak a valódi ízeltlábúakkal de a most felfedezett gyalogló kaktuszféreg (fán pirossal kiemelve), Diania cactiformis igen közelinek tűnik.


Felhasznált szakirodalom:

Skeptical moth blog

Liu, J., M. Steiner, J. A. Dunlop, H. Keupp, D. Shu, Q. Ou, J. Han, Z. Zhang & X. Zhang. 2011. An armoured Cambrian lobopodian from China with arthropod-like appendages. Nature 470, 526–530. doi:10.1038/nature09704

No comments: