Wednesday, June 30, 2010

Ezt mondták, elhittük, megint nem kellett volna!

Manapság egyre jobban teret kapnak a hobbiban a madárpókok mellett,más pók családok képviselői is. Sőt mondhatni, ma már a madárpókosok nagy részénél díszeleg egy olyan pók is ami nem a Theraphosidae családba tartozik. A leggyakrabban a csapóajtós családok fajai, Latrodectus nem fajait és a vadászpókok valamelyikét tartják. Most kezdenek elterjedni,az ugrópók, tölcsérhálós pókok, aknászpókok. Ezzel együtt nő az ismeretlen alcsaládú, nemzetségű, fajú pókok száma is, mert még mindig kontinerbe jön és nincs sem elegendő idő (az idő pénz), sem megfelelő szaktudás. Na és persze nem kötelességük, tetszik nem tetszik, viszed nem viszed, ennyi.

Na de mit is takar a cím valójában? Mostanság sok helyen lehet kapni a Ctenezidae sp. balck vagy a Ctenezidae sp. red névvel illetett pókokat, esetleg megspékelték még a Tanzánia szóval.

Először is lássuk a két fajt, egyenlőre nevezzük őket rednek és blacknak.

Red nöstényBlack nöstényBlack hímNa és akkor lássuk csak mitől is tartozik egy nemzetség Ctenezidae családba:
Sokat nem időzöm ezzel, a kép elegendő ide.Amit figyelni kell az a szemek elhelyezkedése, esetleg a hátpajzs formája.
Itt van a red és black egy-egy közeli fotója, tisztán látszik az eltérés.

Viszont ha nem Ctenezidae, akkor mi?
Nos itt is a szemek elhelyezkedése adja a választ: Idiopidae
Most leírhatnám a család pontos határozó kulcsait, de felesleges ez az egyetlen olyan család a csapóajtósok közül amelynek ilyen a szem elhelyezkedése. Ennek a családnak 3 alcsaládja van Arbanitinae, Genysinae és Idiopinae. Mivel tudjuk, hogy a tárgyalt pókok Tanzániából származnak, igy kizárólagosan a Idiopinae alcsalád (csak ez az alcsalád él Dél-Afrikában) jöhet szóba. Ennek az alcsaládnak 6 nemzetsége van ezen belül 65 fajt számlál.
Idiopinae: Ctenolophus Purcell, 1904; Galeosoma Purcell, 1903; Gorgyrella Purcell, 1902; Heligmomerus Simon, 1892; Idiops Perty, 1833; Segregara Tucker, 1917.

Szóval akkor a Ctenezidae sp. helyett, lett a Idiopinae sp. (ez már alcsalád)

Sajnos innentől nincs több bizonyítékom a további határozáshoz, még az általam tartott példányok le nem vedlenek.
Valószínűnek tartom, hogy ezek a pókok az alcsaládon belül a Gorgyrella nemzetséghez tartoznak,de mint fentebb említettem erre egyenlőre bizonyítékom nincs, így folyt köv.

Köszönet a képekért Gombás Lászlónak!

Forrás: A.S. Dippenaar-Schoeman - Baboon and Trapdoor Spiders of Southern Africa:
An Identification Manual

No comments: