Wednesday, April 21, 2010

Kalifornia kitalalos #2

Nos most lesz egy masodik fordulo aztan meglatjuk, hogyan tovabb.
A szabalyok a KOVETKEZOEK. Beteszek nehany kepet, es aki akar tippel ra, a tipp akkor ervenyes ha valamifele indoklas is szerepel mellette.

KIEGESZITES: ilyen legyen egy tipp ez egy laoszi ugrotehen, mert rittyantos a burucgvaja, es fruttyulos a derentzoje.

Ergo egy osszetett mondat a minimum melynek ket tagmondata kozott ok-okozati osszefugges talalhato. Egy het all rendelkezesre a tippeleshez, de tippelni csak minimum 48 ora mulva lehet.. Vagyis 2t tudtok aludni minden otletre.

KIEGESZITES: En nem kommentalom a tippeket. Ti kommentaljatok, de azert az esszeru keretek kozott, az vegso itelet kimondasat nyugodtan bizzatok ram. Nem szeretnem azt hogy a tippeket is titkositsuk.
EGYSZER lehet csak tippelni.

Ha SENKI nem talalja el, akkor minden tippelo kerdezhet egy eldontendo kerdest es ujraindul a kor. Ha ujbol nincs jo tipp akkor megmondom a megoldast. De idaig nem szeretnek eljutni. Ha valaki neadjuristen 10000000%ig biztos magaban es nem kivanja leloni a poen ugy a tszuts@gmail.com is tippelhet.

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket PhotobucketPhotobucket


View Kalifornia kitalalos #2 in a larger map

7 comments:

Szűts Tamás said...

lehet tippelni.

Peter said...

Hallo Tamás,
A tippem a következő lenne:
Dysdera crocata, a Dysderidae családból.Indoklásom a képen látható pók az ugynevezett 6 szemű pókok közé tartozó példány a szemek helyzete egy szabályos rombusz formáját alkotják, az ivelt csáprágók és fejtor formája is jellegzetes. Nem utolsósorban aZ USA-ban megtalálható fajról beszélhetünk.(Woodlose spider)
Üdv
Peter

Koka said...

Szia Tamás!

A neked küldött mailt bemásolom ide is.

A általad fotózott pókon látszik hogy a csáprágói átlósan mozognak,tehát föpók.
Mivel ha jól látom a szemei patkó alakban helyezkednek el,és csak 6 szeme van (szerintem),utóteste megnyult és hengeres,csáprágója erös és vörös az elötesttel egyetemben igy ez csak a fojtó pókok (Dysderidae) közé tartozhat.
A családon belül a Dysdera nemre tippelek, a csáprágó formája, a simának látszó hátpajzs miatt. (bár ez lehet ,hogy csak a tudásom hiányosága).
Itt van egy publikáció (link lent) ami segithet az azonosításban, sajnos a igen csak hiányos angol nyelvtudásom miatt az határozókulcsok leírásából lényeges dolgokat nem értek. Mármint hiányoságaim miatt nem értem a szöveget,és igy reménytelen, hogy fajra is azonostísam a fotón látható pókot.

http://www.americanarachnology.org/JoA_free/JoA_v35_n3/JoA-35-3-432.pdf

Ugyan ezeket a fajokat Európából irták le,de én is ugy tudom hogy Kaliforniában is megtalálhatóak.

Kovács Gábor said...

Ha még szabad szólnom valamit is egyáltalán - akkor az én tippem is a Dysderidae (fojtópókok) családja lenne, Dysdera nem megjelöléssel.

Tekintve, hogy a megbízható fajszintű meghatározás a fojtópókok esetében szinte kizárólag az ivarszervek mikroszkópos vizsgálata alapján lehetséges, így ennél többre jelen esetben nem vállalkozom.

Tippemhez talán a legfontosabb indoklások az alábbiak lehetnek:

- erősen kitinizált (gyakran vöröses színezetű) hátlemez, és mellpajzs (aki látott már hasonló pókot mikroszkóp alatt, az a különösen masszív, "szemcsézett kutikulát" is ismerheti),

- pontszerű torrés (Dysdera nem),

- mintázatmentes, hengeres, finom bársonyos szőrzettel borított szürkés színű utótest,

- a clypeus elé kinyúló, fejlett csáprágók alapízei az orthognath fajokhoz hasonlóan alakultak, ugyanakkor a hosszú, megnyúlt csípőkarmok egymással szemben működnek,

- gyakran vöröses színű járólábak (végtagok),

- 6 szem, haplogyne genitália struktúrák (jelen esetben kevésbé használható jellemzők)...

- széthurcolással ma már zömmel kozmopolita fajok.

(Egyéb szervezettani sajátosságok pl. kitinizált petelemez hiánya), és életmódbeli jellemzők (szárazföldi ászkarák specialisták, lakózsák készítés stb.) részletezését sem kívánom elvégezni, hiszen első közelítésben talán nem is ez a cél...)

Minden jót!
Gábor

Szűts Tamás said...

GABOR:
Miert ne szolhatnal? Az, hogy velemenykulonbsege(in)k vannak, hogy van, ami masok szerint mashogy van, az maximum azt jelenti, hogy az a nemjo amit mondassz, nem pedig az hogy nemjo hogy beszelsz/irsz/hozzaszolsz. Ha az lenne a baj hogy hozzaszolsz akkor pl nem elegyedne veled senki szoba, torolnek a hozzaszolasaid stb. Tudtommal ilyen nem tortent (es en okot sem latok ilyenre), sot ennek az ellenkezoje all fennt, hiszen a blog egyik (a feltucat kozul) aktiv hozzaszoloja vagy. Szoval szerintem valamit felreertettel.

Bar tudom, a kritika, hibajavitas senkinek sem esik jol, tobbek kozott nekem sem (Zoli neha az oruletbe is kerget engem is), megis erdemes lenne eszrevenni, hogy ezek nem arto szandekbol erednek.

Tobbszor javasoltam mar, tobbek kozott mert nekem bejott ez a modszer, ird le amit akarsz hozzaszolni, es "aludj ra egyet". Esetleg kerj meg valaki kozeli lelki tarsat olvassa el neked, jo e ez igy? Az ember akar masodszori olvasasra tobb dolgot eszrevesz. Nalam a legfontosabb hiba az volt hogy az agyam annyira tele volt egy adott informacioval hogy sokszor nem is irtam le azt. Igy kiforrottab lesz a hozzaszolasod is.

Szoval csak nyugi, semmi olyanrol nincs szo hogy ne szolj hozza vagy ilyesmi.
Tippedet a tobbiekehez hasonloan regisztraltam, a tippelest lezarom 2 ora mulva.
Udv

Kovács Gábor said...

Szia Tamás,

Csak röviden. Köszönöm a véleményed!

Abban egyetérthetünk, hogy senki sem tévedhetetlen, így természetesen én sem. Megnyugvással tölt el a folyamatos önképzés lehetősége, melyre ez a valóban kitűnő blog mindig is alkalmas volt.

Abban is igazat adok Neked, hogy a "ráalvás" számomra is járható út, ezt tükrözi ez a hozzászólásom is.

Hiszen én is csak egy vagyok az élet olykor savanyú szájízű, keményen dolgozó játékosai közül, semmi egyéb, semmi több...
___________________________________
Nos ennyi líra után várjuk a megfejtést!! ;)

:D

Üdv. Gábor

Szűts Tamás said...

Orulok, hogy akkor ezt is tisztaztuk.

"Abban is igazat adok Neked, hogy a "ráalvás" számomra is járható út, ezt tükrözi ez a hozzászólásom is."

Erre valahogy szinte merget mertem volna venni. Tovabbi jo hozzaszolasokat.

Megfejtes egy ejjeli posztban (ha nem alszom el ma is mint eleddig mindennap a heten este nyolckor)