Tuesday, April 13, 2010

Az év európai pókja - (Araneus diadematus) - A koronás keresztespók


Ebben az évben idestova tizedszer került megválasztásra "Az év európai pókja" amelyet 2001 óta minden évben egy európai pókfaj tiszteletének szentelve bírálnak el.
A 21 európai ország amely az év európai pókja címet elbírálja idén 2010-es évben egy "mindennapi ismerős" -nek juttatta ezt a megtisztelő címet az: Araneus diadematus - a koronás keresztespóknak.

Már az ókorból származó ógörög mythológiai feIjegyzések s megemlítenek egy pókot amely esetében valószinüleg egy keresztespókról beszélhetünk. A középkorban az egyedüli pókfaj volt amely nem a "boszorkányság" megtestesítőjeként volt jellemezve sőt, jelenlétét "házi áldásként" tekintették és elpusztitása tiltva volt. Valószinüleg az olyannyira jellegzetes "kereszt" mintázatnak köszönheti ezt a kiemelt megbecsülést. Alfred Brehm akinek nevéhez egy az állatvilágról szoló tudományos könyvsorozat fűzödik szintén megemliti 1884-ben akkor még (Epeire diadema) név alatt. A név elemzésében az "Araneus" amely a latinból levezetve "a pókokhoz tartozót" jelent mig a "Diadematus" jelentése "fejkendővel díszitettet" takar.

A taxonómiai besorolások is változtak az idők során. Elsőként Alexander Clerck irta le a fajt 1757 -ben. A késöbbiekben különböző szinonimák alatt többször leirták még a fajt úgymint 1758-ban Linne "Aranea diadema" név alatt, és Carl Ludwig Koch 1844-ben mint "Epeire diadematus" emliti.

A négy elismert alfaj: A. diadematus islandicus (Strand, 1906), A. diadematus nemorosus (Simon, 1929), A. diadematus soror (Simon, 1874), A. diadematus stellatus (C.L. Koch, 1836)

Az A. diadematus megtalálható Európa mellett észak afrikába, az arab félszigeten, egész észak ázsiában beleértve Japánt, és az észak amerikai területeken Alaszkától Kanadán keresztül egész Mexikóig. A faj élőhelyként a félárnyékos és nyilt területek tisztások szegélyét, erdőszéli bokros területeket és bokros kerteket részesit előnybe igy házunk környékén is megtalálható. A nőstény egyedek elérnek egy 12-17mm testnagyságot míg a himek 5-10mm testnagysággal jelentősen kisebbek. A szinvariációk a sárgától a sárgásbarnán keresztül a vörös sötétvörösig megtalálhatóak. A hálóépités igazi mesterei amelyet sajnos csak ritkán figyelhetünk meg mivel ez vagy éjszaka vagy a korai hajnali órákban történik. A párzás után ahol is a him egyedek gyakran "energiatartalék" végzik az életüket , a késő őszi honapokban megépiti a nöstény a kokont amelyben az utódok áttelelnek. a faj általában 2-3 éves életkort érhet el.


Én is rendelkezek egy pár egyedével az év pókjának a kertemben :-)

Literatur: Arachne Márz 2010, The World Spider Catalog,
Fotók: Insektenfotos de, Peter Helfer
Üdv
Peter

2 comments:

Kovács Gábor said...

Hello Peter,

Gratulálok a naprakész bejegyzéshez!!

A kitűnő etimológiai fejtegetésből azonban azt hiszem, hogy a legalapvetőbb (magyar elnevezés) sajnos kimaradt:

KORONÁS KERESZTESPÓK.

A tudományos név mellett talán ezt is fel kellene tüntetni, hiszen a rokonfajok (pl. márványos-, vállas-, hűsölő-, négyes-, széles stb.) jelen blog keretei között (várhatóan) előbb-utóbb úgy is szerepelni fognak, illetve említve lesznek, és akkor nem kell majd "visszahivatkozni" a nevet.

Üdv. Gábor

Peter said...

Hallo Gábor,

Köszönöm a figyelmeztetést már korrigáltam is a dolgot.
Üdv
Peter