Tuesday, November 18, 2008

Kőbányai és kladisztika

Az Ami fordítás körüli kladisztikai bonyodalmak, rámutattak arra, hogy talán hiba volt ennyire szakmai cikket feladni.
Persze nagyon jó lenne egyetlen adott forrás magyar nevezéktanát használni, a disputa érdemi lehetőségeit megteremtve, sajnos ilyen forrás egyenlőre nincs. Valószínűleg nem is lesz, hiszen:
#1: Magyarországon nagyon kevesen foglalkoznak kladisztikával
#2: Magyar nyelvű jegyzet könyv ugyan már akad: KATT, de az csak tényleg nagyon az alapokat tartalmazza. Ma pl. már alig használnak retenciós indexet, mindenki a "support"-okat emleget (aláttámasztottság, én bizonyítottságnak fordítanám).

Egyemistákok, ottan tanítók számára egy kis össznépi, majd még frissitem mert van mivel...
Halihó!
A fő referenciát Schuh, R. T. 2000 Biological Systematics. Cornwell University Press. jelenti, ezért akkor ajánlanám .
Persze érdemes megvenni: AMAZON.com az ára 50 Pengő Bushdollár.

Időt és fáradságot nem kímélve, bár bevallom élvezem az ilyen dolgokat megcsinálni, összeállítottam egy általam fontosnak, szükségesnek tartott könyvekből egy szelekciót (minimálkönyvtárat) bemutatni.
.
.
.
A Kitching féle (figyelem, NAGYON FONTOS a második kiadás - second edition) könyv gyakorlatilag a kladisztika alapjaitól egészen a mindenféle szupportokig szinte MINDENT bemutat amit a megjelenéséig kitaláltak.
Azoknak akik kladisztikával szeretnének foglalkozni, MINDENFÉLEKÉPPEN ajánlom (csendbe' jegyzem meg, olyan Merle-s sotto voce, hogyakik anyázzák a kladisztikát, nos ezt a könyvet nekik sem ártana, és akkor máris nem mondanának zöldségeket arról amihez nem is értenek. :)
.
.
.
.

A Winston féle alapmű azok számára egy remek összefoglaló, akik taxonómiából PhD-t írnak. Rmeke bon-mot -okkal adatokkal kiegészítőkkel és letisztult gondolatokkal tele a könyv nemmellesleg, nemszakemberek számára IS közérthetően elmagyarázva a TAXONÓMIA lényegét, a nevezéktan eredetétől kezdve. Ezt a könyvet NEM kell megvenni, mert a www.earthscape.org ról (ingyenes reg után) letölthető. Éppen ezért én nem is rakom fel sehova.
..
.
.
.

Ugyanez a lehetőség a Meier Wheeler szerkesztőpáros könyvére is áll, amit szinténcsak nagy nyugalommal lehet a taxonómus-szisztematikus kutatótársak figyelmébe ajánlani.
Több fajkoncepció (mondjuk a legfontosabbak) mellett álló kutatók érvelnek maguk mellett ellen szóval nekem mind az ötlet mind a felépítés rendkívül tetszik.
Mint említettem le lehet tölteni a webről, de akinek esetleg gondja van vele, az írjon, elküldöm mélában.
.
.
.
.

.
Nemrégiben értem haza a postáról ezzel a könyvvel. Tekintve ugye, kevés érdemi infóval szolgálhatok róla, merthogy NEM olvastam még.
DE
Ami máris szimpivé teszi számomra ezt a 36 dolcsis könyvet, az a néhány fejezetcím amibe szerintem meg ma belekapok (reményeim szerint más is):
Molecules versus morphology in systematics: conflicts, artifacts and misconceptions
Character selection and methodology of morphological phylogenetics
Coding morphological variations within species...

2 comments:

T-boy said...

Szia! Huhh mostmár kezdem érteni miért is nem ment olyan "gyorsan" ez a rész, illetve miért is üli meg a gyomrot. Nem egyszerű "ellenfél".
Üdv: T-boy

Anonymous said...

SZia Siler!

Mostanra érkeztem el még csak idáig, hogy elolvassam ezt a bejegyzést.
Azthiszem párunknak igencsak hasznos könyveket ajánlottál, köszi érte.
Én nem régiben láttam valami ősrégi, (állatos) nevezéktani alapokkal foglakozó művet Dózsa Farkas Klára jóvoltából. Érdekessége, hogy az még irógéppel volt gépelve magyarra :)

Kapor