Monday, May 19, 2008

Fotótéma: Mikroszkópos fotók

Hétfőn az egész napot főzött pókokkal töltöttem. Igen, főzöttekkel. Ugyanis, bár ezt kevesen tudják, az igazi pókász meg is főzi a pókokat. Élve. Most persze, lehet hirtelen ledermedni, de inkább ne. A lobogó vízbe dobott pók a másodperc töredéke alatt távozik az árnyékvilágból, míg az alkoholban "kíméletesen" elölt állatok gyakran 2-3 percig kapálóznak, sőt nagyon sokszor egy csomó kaját vissza is öklendeznek. Sajnos a pókászat ilyen kegyetlen. (Zárójelben jegyzem meg, hogy a csigászok még kegyetlenebbek, ők sima vízbe fojtják a példányaikat, hogy kinyúztozkodjanak ez egy kisebb csiganak néha 2 napba is telik.) Mindenkiben ilyenkor ugye felmerül, hogy nem lehetne kíméletesebben, de jobb ötlette eddig nemsokan áltak elő. Arról szót sem ejtve, hogy a párizsi az asztalon milyen kalandokon esik megy keresztül mire odaér...
Az ok amiért mi megfőzzük a pókokat az az, hogy ilyenkor a szöveteik megtelnek vízzel, és minden tagjukat kinyújtóztatják, így remekül lehet őket tanulmányozni...
Néhány kép a termésből:






9 comments:

Fince said...

Az is megérne egy külön postot, ha maga a munkaművelet le lenne fotózva (a használt eszcájg bemutatásával együtt)kis magyarázó résszel, ill. esetleg a gyakorlati felhasználás menetének a bemutatását(ahogy összeáll egy tudományos cikk, prezentáció...stb.). Vagyis hogyan dolgozik egy arachnológus a XXI.században.

Fince said...

Ja azt elfelejtettem megjegyezni, hogy a fotók lenyűgözőek...ezt a mélységélességet, ilyen nagyításnál...néha kéne nekem is:)!

Szűts Tamás said...

Hali, készült már ezt a cuccot bemutató word-file, de egyelőre kicsit "titkos" és még tesztelés alatt van. A mélységélesség az Automontage programnak köszönhető, de igazad van egy posztot megér :D

LEV said...

sziasztok

Nagyon szépek a dögök. Én eddig még csk olyan állatról határoztam ami legalább 1 éve ázott 70%os alkoholban, szóval számomra egy új világ igy is látni ezt a dögöt. A kulisszatitkokra én is nagyon kiváncsi vagyok...talán a jövőben még használni is tudnám a technikát.

Amúgy XXI sz. arachnológus munkája...gondjai..mindennapjai...cikkek publikálása...egy kiküldetés menete...gyüjtés stb. éngem is nagyon érdekelne.

Ottó said...

Kedves Tamás!

Erről a technikáról eddig még csak nem is hallottam de kipróbálom a magam módján. Kérdezném h publikus lesz-e egyszer ez a dolog esetleg rögtön a tesztelések után? Netán csak gyakorlott szakmabeliek szereznek róla tudomást?

Szűts Tamás said...

Konkrétan mire gondolsz? a Megfőzésre, vagy a mikroszkópos rétegfotózásra?

Ottó said...

"Természetesen" a megfőzésre! Nem hiszem h itt Debrecenben lenne lehetőségem. Viszont akkor lehet h rossz a kérdés. Úgy kérdezném h ha kifőzök egyy pókot akkor a számunkra pozitív változások mennyire követhetők nyomon sztereomikroszkópon?

Ottó said...

Rossz 2. mondat. Tehát nincs legetőségem a rétegfotózásra.

Szűts Tamás said...

minden tagjukat kinyújtóztatják, így remekül lehet őket tanulmányozni...

Hát ezt speciel elég könnyen...

A megfőzés egyébként nem "új" találmány és nem is az enyém. Nemtudom valahol le van e már írva de tartok tőle hogy igen.

Ezt egyébként csak akkor ajánlott ha pl. a fonószemölcsökön a fonócsévéket akarod vizsgálni (SEM-mel).