Thursday, May 15, 2008

Vidrapókos élményeim

Mostanában mindig elcsábulok a hazai fauna irányába, de lassan tényleg visszatérek a madárpókos témákhoz a soron következő postjaimban. Jó az idő, sokat vagyok kint...stb. stb, nehéz ellenállni a kísértésnek :)

Az elmúlt hétvégén úgy adódott, hogy a baráti társaságunk piknikezéssel egybekötött horgászatot szervezett az egyik helyi település halastavának partjára. Nagy szerencse az, hogy nem maradt otthon a fotómasina, mivel sikerült pár fotót lőnöm egy (két) olyan pókfajról, mely régóta szerepel a kívánságlistámon. Mindkét faj védett, egyikük Európa szerte veszélyeztetett.

Régebben is láttam már a faj egy-egy példányát, de nem gondoltam volna, hogy ekkorára megnőnek. Még madárpókos szemmel is tekintélyes méretet érnek el (főképpen a második faj kifejlett nőstényei). Mondanom sem kell, egyből a rajongójukká váltam. Gyönyörű állatok, legszívesebben hazahozná az ember őket részletesebb megfigyelésre, de mivel védett fajokról van szó, csak néhány gyors fotózás erejéig zaklattam a pókokat. Maradjanak csak az élőhelyükön, ott sokasodjanak. Lehetséges, hogy a közeli jövőben ismét felkeresem az élőhelyet és megnézem (természetesen fényképezőgépen keresztül), a kicsiket is a keltetősátorban.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Szegélyes vidrapók (Dolomedes fimbriatus)

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Parti vidrapók (Dolomedes plantarius) hím és nőstény

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Ráadásként egy Kalózpók (Pirata sp.)

Photobucket

A képek nagyobb méretben itt láthatóak.

5 comments:

Szűts Tamás said...

Extrajó képek. Értéküket (illetve az élőhelyét) külön emeli, hogy egy helyen a faj ritkán fordul elő...

Fince said...

Köszi!

Elférnek, mivel az élőhelyük kb. 5 km hosszú, labirintusszerűen kanyargó vízfelület, melynek partjait teljes hosszában tündérrózsa szegélyezi. Igazi lápi élőhely, rengeteg Mocsári tekivel, változatos parti növényzettel.Nehezíti a pókok fotózását, hogy nagyon nehéz őket megközelíteni, úgy, hogy ne vegyenek észre (és ne bukjanak le a töklevél alá), ezért a beállványozásról szó sem lehetett. Így csak "akciófotókra" futotta. Azért itt jól jött a 105mm.

Anonymous said...

Remek képek Fince,gratulálok. Jómagam is gyakran futok össze Bátorligeten a fimbriatusokkal. Most hogy már ilyen szép idő van, majd próbálok lőni róluk egy elfogadhatóbb fotót, illetve még lógok pár csapdahelyszín fotóval, ha még érdekel, azokat is felteszem DNFS-re.
üdv,
Yareus

Fince said...

Szia Yareus!

Köszönöm! Még lehetett volna "húzni" a képek minőségén, de nem szerettem volna a további macerálásukkal kárt okozni nekik. Még tervezem, hogy visszalátogatok az élőhelyhez és ha akkor lesz rá lehetőségem berendezkedem egy "rendesebb" fotózáshoz.

Persze, hogy érdekelnek, a munkád további részei. Ha van időd feltétlenül tedd fel őket a fórumra.

Ottó said...

Fince a képek fantasztikusak! Minden elismerésem!