Sunday, May 04, 2008

Nem mind arany ami fénylik avagy...

... attól mert farkaspókot kiáltunk az nem jelenik meg a kertek alatt.

Érdekes, Portugáliából származó, házban, telelés közben rajtakapott és gyűjtött 2 nagy nőstény pók keltett itt egy érdekes 15 percet, és ma Anyák napján gondoltam szakítok időt és írok erről az élményről.

Teszem azt mások okulása végett.




Naszóval az egész őgy kezdődött hogy beszaladtam a másik laborba ahol Nikolaj éppen egy nagy farkaspókkal küzdött. Kérdezte rápillázok e mondtam hogyanfenébene... addig sem kell dolgozni :D
Ami első pillanatra is fura volt az alant látható szép, hatalmas állaton az a szemállása volt. A hátsó középszemek túl közel voltak egymáshoz, és a hátsó szemere fektetett egyenesek jellegzetesen Pisauridae vagy Zoridae szerűen az előtest vonalán innen metszették egymást. Vagyis a farkaspókok innentől nem játszanak, hanem leülnek a kispadra, náluk a szemekre fektetett egyenesek, jóval az előtest vonala után metszik egymást (vagyis a hátsó középszemek majdnem ugyanolyan messze vannak egymástól mint a hátsó oldaszemek). Ugyanakkor a Zoridaenak túl nagy volt az állat, Pisauridaenek pedig meglehetősen robosztus lábai voltak (v.ö. egy szép hosszúlábú vidra- v csodáspókkal).

Vagyis mindenféleképpen egy Lycosoideaval állunk "szemben". Hogy hogynem hirtelen beugrott egy nemrégiben publikált cikk Ambros Haenggi és Angelo Bolzern tollából, az Arachnologishen Mitteilungen 32: 8-10. Innen már csak egy kisugrás volt előkaparni a cikket, a Spinnen Mitteleuropas linkjét, illetve egy szokásos Lolka-Bolka de használható rajzos Wunderlich cikket. Ekkor derült fény arra hogy ez bizony egy fonálszűrős pók, Zoropsis spinimana, lásd a Spider Genera of the Word idevonatkozó fejezetét.





Tekintve, hogy kapásból mindkettőnk ránézésre egy nagy Lycosa fajnak hitte ezt az érdekes és valljuk meg szép pókot, ráadásul Németországból és Svájcból nemrégiben mutatták ki a fajt, tettem egy érdekes kísérletet. Az Arachnida mi mindent meghatározunk képről fórumrész Lycosidae-s topikjában beraktam egy netről származó képet. Kaptam egy Arctosa tippet.
Ez egyrészről ujfent meggyőzött arról hogy a fényképről való határozás sokszor nemcsak lehetetlen, de káros is.
Másrészről simán lehet ez a faj Magyarországon is és nemhinném hogy sokan észrevennék. Mert ki az a hülye aki mikri alá rak egy batárnagy farkaspókot. ...
kisbetűkkel jegyzem meg hogy harmadrészt ez egy újabb bizonyíték arra, hogy gonoszabb vagyok az (E)ördög(h)-nél is :P
Üdv:
siler

4 comments:

Anonymous said...

Szia! Köszi az újabb hasznos infokat,megint tanultunk valamit. Azszem sűrűn fogok ide látogatni!

Fince said...

gonoszabb vagyok az (E)ördög(h)-nél is :P


:) Rossz vagy, de majd alakalomadtán tölesztek....

Fince said...

+ r :)

Ottó said...

Szervusz Tamás!

Tegnap tudtam meg h létezik ez az oldal. Ma amint tudtam ellátogattam ide és máris egy hasznos infóval gazdagodtam. Köszi a mellékelt linkeket is!