Friday, January 13, 2006

Bevezetéses bemutatkozásos eztolvasd el először

Halihó!

Dr. Szűts Tamás pókkutató vagyok (mily szép foglalkozás ez, hogy pontosan mit is csinálok, ezzel egy külön posztban fogok foglalkozni) Mint már említettem ez a poszt istenigazából arról fog főleg szólni, hogy miért is töltöm ilyen hívságokkal az időmet, ahelyett, hogy ezalatt az idő alatt is leírnék 1-2 újabb pókfajt. Nos a válasz igen igen egyszerű:
B E L E F Á R A D T A M
hogy mibe? hát először is
- a fajleírás is egy idő után nyűg... no nem a fajok felfedezése, meghatározása, hanem az ezt követő írás, rajzolás, fényképezés éééés egyéb fityfiritty. Persze szeretek rajzolni, fotozni és írni is. Csakhogy ahhoz, hogy a fajok leírása dokumentálása a későbbiekben is használható és informatív legyen, úgy egy meglehetősen kötött közlési formát hazsnálnak a tudósok: a távirati stílust... és ezt irni/olvasni egy idő után uncsesz :D
- abba, hogy sorban jelennek meg pókos cikkek/irományok amelyekben a lehető LEGELEMIBB hibákat vétik a "szakértők",
- abba, hogy sorban jelennek meg amúgy szép és jó könyvek amikben a lehető LEGELEMIBB hibákat vétik a "szakértő fordítók" (ígérrem néhány durvábbat pellengérre állítok)
- abba, hogy BOTH Zolinka a pókszakértő,
- abba, hogy pl. MTI-n INDEX-en HVG-n is csak a bulvárszintű pókos infókra futja
- abba, hogy a Nat-Geon, Discoveryn, Animal Planeton csak a vér-szex-harc jellegű pókos infók az érdekesek
- abba, hogy általános "MP"-s közvélekedés szerint (de nyugi mert egy egész tudományág a szociológia meg totál erre épül), akkor todományos valami, ha nem érted. Ráadásul nem azért mert annyi eszed van mint egy marék öszi lepkefingnak, hanem azért mert szótárral tudol csak kommunikálni. (konkrétan NEM kizárólag egy emberre gondolok, sajnos a "szakmában" is sok a buta ember aki idegen szavak mögé rejti nemlétező tudását...)
és legvégül
- abba, hogy itt van ez a remek tudományág remek és érdekes állatokkal, remek és érdekes emberekkel, remek és érdekes sztorikkal (amik majd apropókat adnak) és LEGFŐKÉPPEN amely tudomány olyan szintű pörgést és változásokat produkál, aminek NYOMA SINCS MA MAGYARORSZÁGON.
Nemcsak hogy mi nem csinálunk ilyet, de nem is tudunk róla... nos ezen szeretnék változtatni. Amin nem szeretnék:
- hogy utálod vagy nem (mert az nem érdekel), hogy a Nat_Geoból normális újság/csatorna legyen, hogy hány embert érdekelnek a pókok stb stb ...

No comments: