Tuesday, March 29, 2011

Óriásgnómpók

Mindig szívesen kéne (na persze azért csendben magamban rőzsedalokat énekelgetve) fogadnom ha valaki kijavít, de jelen esetben külön örülnék ha kiderülne, hogy nincs igazam. Javítson ki valaki, ha tévedek, de a neten található élő Óriásgnómpókot ábrázoló képek száma: 1. Ráadásul ezt sem google pajtás tolja az orcánkba, hanem itt található, és azért tudok a létezéséről, mert a témavezetőm fotója aki Chilében kapta le ezt az állatot.
Ha jól szétnézünk széles e neten, itt ott fellelhetőek ezekről a pókokról készített fotók, de ezkre a legjobb szó a szporadikus lenne.

Kollega - akit Charles, csak a "legjobb gyűjtő akit ismerek"-nek hív (ehhez tegyük hozzá, hogy az ISA nemzetközi pókszervezet elnökeként, a világot többször bejárva nála több pókászt talán csak Norm ismer) leugrott egy laza hétre Új Zélandra (igen, ha innen nem is látszik a partról, de azért lényegesen közelebb van mint akármi), és hozott nekem élő óriásgnómokat. Annak ellenére, hogy azért jóideje fotózgatom a különböző pókokat, ez a 6 példány (3 génusz, 3 faj) nemkicsit izzasztott meg.

Lefordítom madárpókosra, hogy értékelhető legyen a dolog...
Tehát a kezedben van 2 darab Aphonopelma. Egészpontosan legyen 2 darab Aphonopelma mooreae amit XY hozott haza, mint Butch Coolidge (Pulp Fiction, Bruce Willis) apjának a barátja az órát... kis műanyag fiolában. Csakhogy ezek még fiatal egyedek, 4-5 mm-es, törékenyek mint az izraeli-palesztin béke egy mecset lebombázása után, és alig gyorsabbak, mint egy felingerelt Stromatopelma. Mindezt megfejelve egy olyan mozgáskulturával, mintha valaki egy spííídes diszkós és egy agyonfüvezett pacifista szörföscsávó mozgását montázsolná össze adhoc és random alapon. Ráadásul még nézőközönség is volt úgyhogy, amikor nekiindult egy-egy kis porbafing, hogy 2 mp alatti idó alatt helyezkedjen el az asztallapon alul, vagy tetszésszerint a parkettán, hát nemmondom megizzadtam mint pákó a magyarvizsgán.
Azért ímmel ámmal esett fotó is, tessék.
Szuts Tamas fotoja
Szuts Tamas fotoja
Szuts Tamas fotoja
Szuts Tamas fotoja
Szuts Tamas fotoja
Szuts Tamas fotoja
Szuts Tamas fotoja
Szuts Tamas fotoja

Szuts Tamas fotoja

6 comments:

Zoltán said...

Erre az egyre gondoltál? Ismerős a fazon, akié az oldal: Itt is van egy, nem tudom, kinek az oldala: http://research.calacademy.org/ent/staff/tszuts

Ebben talán van kép, de illusztráció biztos: http://hdl.handle.net/2246/949

Fince said...

Hol a moorae? :))


http://www.youtube.com/watch?v=hxbxTfX1hYA

Szűts Tamás said...

morénál van a moorae :)

a Forsterben van 4 kép (feketefehér), meg egy másik könyvében is (színes), de ennyi. :D

Szűts Tamás said...

Most nezem mit linkeltel be, de az ott egy halott pok, te :D
A forsteres kepek meg nemigazan vannak "fennt a neten".
Mindenesetre ha FlickRen valaki belefutna az allat lenne :D

Fince said...

Én is imádom fotózni azokat a fajokat, amelyek képesek a teleportálásra, ráadásul még nyughatatlanok is.

És pont azon a tárgyon nem szeretnek tartózkodni, amin fotózni szeretném őket. Vagy az mellett, vagy az alatt, de rajta semmiképpen.

Sőt ezeknek az duatlonista MP-knek még jellemző attrakciója egy rövidtávfutás világrekord felállítása után, halálugrás a semmibe. Mármint az asztalról lefelé...

Ennek eredményeképpen a fotózás úgy néz ki, hogy egyik kezemben a távkioldó, a másikban egy kishalfogó háló:). Szerencsére a másik hobbimnak köszönhetően f@*ing jó vagyok szákolásban...

Az ilyen izgága légtornászgyakorlatok közepette, gondolataim gyakran elkalandoznak a spájz felé, ahol egy békebeli szódásszifon tárolódik M zárolva.

Szűts Tamás said...

Pont ez a lenyeg, hogy nemcsak teleportaltak meg ossze vissza mozogtak, hanem nem tudtam, hogy a pok mit fog csinalni, hogyan fog mozogni, mert nem talalkoztam meg ilyennel. NAGYON furcsa pokok.