Sunday, February 21, 2010

Az elfelejtett Costa Rica-i - Megaphobema mesomelas


Ugyan az utóbbi években egy-két nagykereskedő és importeur jóvoltából újra megjelent a fentnevezett faj a hobbysták körében, mégis aránylag kevés póktartó rendelkezik gyüjteményében az adott fajjal. Talán a látszólag komplex tartási és szaporitási körülmények és előfeltételek lehetnek az okozói az utobbi időben lecsökkent érdeklődésnek a fajjal kapcsolatban. A továbbiakban szeretnék egy rövid összefoglalóban a faj tartásával, szaporitásával kapcsolatosan egy pár információt közölni amely érinti a faj természetes élőhelyi körülményeit, és irányadóként szolgálhatnak a helyes tartási paraméterekhez a terráriumban.

Megaphobema mesomelas (O. P.-Cambridge, 1892)
A faj Megaphobema mesomelas besorolása amely egy taxonómiai vesszőfutáson ment keresztül,és a jelenleg 5 valide fajjal rendelkező Megaphobema genuszba tartozik G. Schmidt 1991. es reviziója után rendeződött.
Ha valakit alaposabban érdekel a dolog a megszokott kondiciók mellett megszerezheti a revizió teljes szövegét. Itt a bevezető szöveg:
Schmidt G., 1991: Revision der Gattung Megaphobema (Araneida: Theraphosidae: Theraphosinae). Arachnologischer Anzeiger No. 13:11-13.


A M. mesomelas a közepes nagyságú talajlakó madárpókok közé sorolható, a kifejlett nöstény 6-7 cm-es testnagysággal rendelkezik.
A nöstény és him egyedek között nem áll fenn ivari kétalakúság, a him felépitésre talán valamivel vékonyabbnak törékenyebbnek tünik. Az alapszin fekete, a szép kontrasztot a terdek szinezete adja amelyek sárga ,vörös, narancsvörös szinezetet mutathatnak. A labszar vege és oldalso részei szintén szinezettek. Egyes egyedeknél az I. lábpár ritkábban még a II. lábpár vegize is szinezetet mutat. Az elotest elnyújtott ovális formájú az potroh "bársonyos" fekete szőrzettel fedett. A tompor és a csipo világosabb szinezettségű a csapragok szintén amelyek nagysága a tesmérethez képest kicsi. Az adult himek szinezete talán kicsit "fakóbbnak" végtagjaik hosszabbnak és vékonyabbnak tünnek. A fiatal juvenil egyedek rejtőszine egységesen szürkés- barna vegiz és masodvegiz vajszinű majdnem fehér.

A Megaphobema mesomelas az eddigi ismeretek szerint természetes élőhelyét tekintve csak Costa Ricán honos. Az ország közepén végighúzodó hegyvonulat magaslati ködös esőerdejeiben él, a Monteverde regióban.A természetes környezetében M. mesomelas 1000-2000m magasságban található. A hegyoldal meredek oldalfalaiba ássa a gyakran 30-80 cm-es mélységet is elérő lakóüreget. A fiatal példányok nagyobb kövek alá ássák a járatokat.
A regiora jellemző hőmérséklet nappal 18-20C° mig egy éjszakai lehülés 15-16C°-ra normálisnak tekinthető. Emellett szünet nélkül esik az eső - sokszor 72 órát egyfolytában - amelynek egy viszonylag magas relativ páratartalom 85-90% a következménye az adott területen. A faj természetes populációja biztositott különös védettséget nem élvez.
Az ország törvényeiben az élővilág nemzeti kincsként kezelendő, igy esetleges csempészeket magas pénzbüntetéssel kirvó esetekben szabadságvesztéssel büntet.

Megaphobema mesomelas Costa Ricán a természetes élőhelyen.

A terráriumi tartás nehézségei abban rejlenek hogy viszonylag alacsony hőmérséklet mellett magas páratartalmat kell védencünk részére biztositani. Ugyan terrarisztikai oldalak egy 30x30 as alapterületetű terráriumot kielégitőnek tartanak, mégis a faj temészetes körülményeit figyelembe véve egy nagyobb terráriumot javasolnék hogy a lakóüreg kialakitására és a járatok elkészitésére alkalmas. Mint már emlitettem egy nappali 18-20C° hőmérséklet elegendő egy hosszan tartó "túl meleg" tartás az állat pusztulásához vezet és akaratlanul is főszereplője lesz egy Hsz.-nek itt. Az éjszakai lehülést mintegy 16C hőmérséklettel lehet szimulálni.
M. mesomelas nagyon hajlamos a dehidrációra a megfelelő páratartalom biztositása is létszükséglet. A mintegy 85-90 %-os páratartalmat egy részben nedvesitett talajjal, + itatóval,+ idönkénti permetezéssel tudjuk biztositani.
M. mesomelas a viszonylag komplex tartási feltételek miatt nem tartozik az egyszerűen szaporitható fajok közé. A párzás tekintetbe véve a him vérmérsékletét és nagyságát tekintve "szelid" lefolyású és viszonylag rövid ideig (néhány perc) tarthat. Egyesek tapasztalatai szerint a him a párzás után is a nőstény terráriumába tartható és előfordulhat hogy ott késöbbegy újabb spermaháló készitése is megtörténik amely egy újabb kopulációhoz vezethet megnövelve evvel egy sikeres kokon esélyeit. Sikeres pároztatás esetén a kokon mintegy 120-150 egyeddel rendelkezik. Egy 75-80 napos inkubácios idő elteltével a kispókok már L2 stádiumba fejlődnek. A frissen vedlett 1v. egyedek elérnek egy tekintélyes 0.8-1 cm-es testnagyságot.

M. mesomelas viselkedésében inkább passzivnak minősithető, ugyan csalánszörökkel rendelkezik ezeket ritkán használja a védekezésben. Az általam megfigyelt adult nőstények zaklatás esetén visszavonultak. Más a helyzet frissen adult himekkel amelyek sokszor mindennemű figyelmeztető jelzés nélkül, zavarás esetén azzonnal marnak. Jelenleg a kereskedelemben 2-3v. példányok és adult állatok beszerzése nem jelent problémát a faj a közepesen drága pókok közé sorolható.


Sok sikert a jelenlegi és jövőbeli M. mesomelas tulajdonosoknak, kár lenne ha ez a szép faj eltünne a hobbyból.......


Peter

5 comments:

Kovács Gábor said...

Kedves Péter,

Érdeklődéssel olvastam soraidat.

A kitűnő beszámolóhoz csatolt német nyelvű beszámoló viszont kissé elkedvetlenített.


Üdv. Gábor
___________________________________
http://arachnofolia.hu/index.php?doc=126

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/madarpokokkal_hal_gabor/141351/

Kovács Gábor said...

(folytatom) :)

...Mivel sajnos én inkább az angol nyelvet "ugatom".

A továbbiakra vonatkozóan javaslom, hogy az egyes testtájak/testrészek latin elnevezései helyett nyugodtan használjad a magyar megfelelőket (persze nagy kezdőbetűk nélkül).

Üdv. Gábor
___________________________________

http://arachnofolia.hu/index.php?doc=126

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/madarpokokkal_hal_gabor/141351/

Szűts Tamás said...

Hat eloszor is nagy gratula Peternek, aki ritkan szol, de akkor annal nagyobbat. Latszik, hogy szepen mindennek utanamentel.
GRATULA, hogy korbenyalas is legyen.

Gabornak is koszonom az eszreveteleket (remelem a delmagyaros cikk cime nem valami gyaszjelentest vetit elore - madarpokokkal hal Gabor), javitottam.

Peter said...

@Gábor
Köszönöm az elismerő szavakat, sajnos csak az eredeti német PDF. áll a rendelkezésemre de ezt szivesen elküldöm neked is meg Tamásnak is. A nagybetük használata a "germanizmusra" vezethető vissza mivel megszoktam hogy a főneveket nagybetűvel irom. :-). A továbbiakban megfogadom a tanácsod és egyszerüen a magyar megfelelőket használom.
Üdv Peter

@ Tamás
Megpróbáltam egy pár hasznos infót összehozni a terráriumi tartással kapcsolatba. Sajnos a fotók minősége nem valami nagy ász, de a lényeg látszik rajtuk.
Köszönöm az elismerést.
Üdv
Peter

Zoltán said...

Hello,

Én szeretném kiegészíteni a képeket O. P.-Cambridge eredeti rajzával, ami itt látható. A taxonómiai vesszőfutásról annyit, hogy ennek egyik szereplője Smith volt, akinek minél több cikkét elolvasom, úgy csökken róla a véleményem fokozatosan. Schmidt helyezte a fajt a Megaphobema génuszba, azóta egyébként senki nem nézett rá szerintem a típuspéldányokra (legalábbis nincs nyoma), úgyhogy majd meglátjuk, lesz-e változás a faj hovatartozását illetően.

Üdv,
Z.