Tuesday, February 03, 2009

Braziliából legyen a T. blondi - vagy jó lesz a VII.ker. dohány utcából is?

Egy pár gondolat a vadbefogással és terráriumi szaporitással kapcsolatban.
Tisztában vagyok vele hogy egy érzékeny témát vetek fel ezzel a bejegyzéssel mégis úgy gondolom érdemes egy pár sorban megemliteni.

Ugyan a mai terrarista társadalom már részben megértette és gyakorolja is az egyes fajok megőrzését és védelmét a saját szaporulatok által, mégis bizonyos fajok esetében nem marad más lehetőség mint a vadbefogásból származó egyedek behozatala.
Vannak a tenyésztők és gyűjtők által áhitott nagyon ritka egyedek amelyek egy importeur "segitsége" nélkül manapság nem beszerezhetőek. Ha ez a behozatal a bizonyos faj késöbbi terráriumi szaporitását segiti elő teljesen érthető hiszen az adott faj védelmét szolgálja.
Ugyanakkor visszagondolhatunk a 80-as évek Brachypelma "őrületére", amely majdnem a Genusz kipusztulását jelentette.
A mai kereskedelmi kinálat mellett majdnem feleslegessé válik a vadbefogott egyedek vétele, a fogságban szaporitott fajok kielégitik a kereslet igényeit.
Itt emliteném meg hogy a terrarista sokszor nincs vele tisztába milyen körülmények között jutott el az általa áhitott példány pl. Europába.....
Az Ecuadori televizió adásából


Az elmúlt évben pontosabban 2008 október 2-án a német származású Thorsten D. lebukott Ecuadorba madárpók csempészéssel.
Elfogásakor mintegy 741 madárpók volt nála részben foliazacskókba becsomagolva, a hatóságok az elkobozott madárpókokat visszaengedték a természetbe. Sajnos 71 pók már nem élte túl ezt a kálváriát.
Az állatok egy része az Avicularia Génusz- hoz tartozott.
Mivel Ecuadorban a helyi fauna és flóra törvényileg védve van a madárpókcsempész egy 3 évig terjedő börtönbüntetéssel számolhat.
Gondolom ezek után másban is megfogalmazódik a kérdés,
" Mindenképpen Braziliából legyen a T. blondi vagy jó lesz a VII.ker. Dohány utcából is?"
Üdv Peter

5 comments:

Anonymous said...

Azokat a zacskókat elnézve, csodálkozom ,hogy egyáltalán ennyi túlélte...
Legközelebb mi lesz? Lenyelik őket, mint a kábszert az "öszvérek" :)
A büntetést hol kell vajon letöltenie, otthon vagy Ecuadorban?
Mert ha kinnt, jólesz az a 3 év :)
Köszi Peter a cikket!

Peter said...

Hallo Georgio
Örülök hogy legalább egy valakibe kiváltott egy rezonancot ennek a cikknek a megirása holott többre számitottam.....
Peter

Fince said...

Halihaw!

Jó kis bejegyzés, több kérdés és gondolat is felmerül ilyenkor az emberben.

- először is, mire számított emberünk, amikor a helyi passenger security átvilágítja a bőröndjét, majd látja a sűrű kazalban bezacskózott motyót(ezek lennének ugye a pókok) a bőrönben...Ugye nem kell mondani, hogy egy Dél - Amerikai országban ilyenkor egyből ugranak a poggyászra (itthon is egyébként).

- Másrészről itt két, a hobbisták által is nagyszámban utántenyésztett fajról van szó. Teljesen felesleges tovább karcsúsítani a vadon élő állományt, amikor a szaporulatok már fillérekért is nehezen találnak gazdára.

- A közép és Dél Amerikai országok közül Ecuador, Costa Rica és újabban Brazília is eléggé vigyáz a természeti értékeire. A csempésznek tisztában kellett lennie a vállalt kockázattal...

- Személy szerint azt sem tartottam helyesnek, amikor pár évvel ezelőtt százszámra hordták Európába a nőstény blondikat és szaporulataikat, amiket itt a végén már szinte fillérekért árusítottak. Még annak ellenére sem, hogy tudom Fr. Guyanában a szuvenírt árusító trafikok a plafonig vannak pakolva ennek a fajnak a preparátumaival.

Koka said...

Nos ugyan valamilyen szinten szükség volt/van egyes fajok befogására,mert akkor mi sosem jutottunk volna kedvenceinkhez.
Viszont sajnos ez mostanság már a természet kizsákmányolásáról szól,és pénzhajhászatról.
A pókok (és minden más állat) leölését elitélem,föleg akkor ha a célból történik,hogy egyes idióták preparátumként a falukra akasztva rémüldözenek töle.
Hála Buddhának eljutottunk arra a szintre hogy a tenyésztök,ki tudják elégiteni a piacot 90%-ban saját szaporulataikkal.
Ezzel a vadbefogással sem lenne baj,ha tudományos kereteken belül folyan, és az esetleges utódokat a gyüjtöknek el lehetne adni.Igy minden fajból kaphatnának a terraristák is elöbb-utóbb.
Erre a zacskós módszere meg csak annyit tudok mondani,én is bezacskóznám a fickót,hogy ö élvezné-e vajon a dolgot.

Scream said...

Elképesztő. Nem gondoltam volna, hogy így jutatják ki az országból a pókosok megrendelésére a vadbefogott állatokat.

Szörnyű. Ilyen áron, inkább maradjanak a hobbiba már elterjedt fajok, nem kellenek újabbak...

Csak, ha normálisan bánnak velük. Hogy csempészik az már az ő dolguk, de hogy így... :S